23 Nisan 2024 Salı

Nijeryalı Episkopos, Hristiyanlara Yönelik Soykırım Tehlikesi Konusunda Uyarıda Bulundu

Nijerya’da bir episkopos, ülkenin Orta Kuşak bölgesinde Hristiyanlara yönelik soykırım tehlikesiyle ilgili uyarıda bulundu ve Fulani kabilesi tarafından uygulanan şiddetin ani artışını “etnik temizlik” olarak tanımlandığını açıkladı.

Gboko’dan Piskopos William Avenya, Zulüm gören Hristiyanlara Katolik yardım kuruluşu olan Aid to the Church in Need’e, çoğunluğu Hristiyan nüfusu olan Benue eyaletinde bugüne kadar 492 kişinin öldüğü haberi karşısında artan korkuları anlattı.

Uluslararası topluma yönelik bir talebinde ACN’ye, “Müdahale etmek için soykırımın gerçekleşmesini beklemeyin. Lütfen Ruanda’daki soykırımda yapılan aynı hatayı yapmayın. Hepimizin gözleri önünde gerçekleşti, ama hiç kimse onu durdurmadı. Ve onun nasıl sona erdiğini çok iyi biliyoruz” ifadelerini kullandı.

27 Haziran Çarşamba günü verilen yerel haberlerde, polisin sadece 86 ölümle sonuçlanan olay olduğunu bildirmesine rağmen, aşırılıkçıların Jos şehri yakınlarındaki geneli Hristiyan olan 10 yerleşim bölgesinde “200’den fazla insanı katlettiği” ifadesi yer aldı.

ACN röportajında, Episkopos Avenya militan Fulaniler hakkında sözlerine şöyle devam etti: “Onlar suçlular ve teröristler, fakat aynı şeyleri çoğunluğu Müslüman bölgelerde yapmıyorlar. Olanların, Hristiyanlara karşı yapılan bir etnik temizlik olduğuna inanıyoruz.”

Zulüm gören Hristiyanlara yardım kuruluşu Open Doors tarafından yapılan araştırmaya göre, Mayıs 2016 ile Eylül 2017 arasında, Orta Kuşak’ın güneyinde bulunan Kaduna bölgesinde şiddet olaylarında 725 kişi öldü – bunların yüzde 98’i Hristiyan.

Piskopos Avenya, 22 Mayıs’ta Nijerya çapında barış gösterileri anlattı ve Batı’ya ülkedeki hayatları kurtarmaya çağırdı ve, “Şiddetinin sonucunda, bizim inananlarımız öldürülüyor ya da mülteci olarak yaşamaya katlanmak zorunda kalıyor ve Batı, Fulani meselesini sadece ülkenin kendisini ilgilendiren bir sorun olarak görmeye devam ediyor” dedi.

Onun sözleri, Katolik Episkoposlar Konferansı’nın (CBCN), CBCN’nin “katliam alanları ve toplu mezarlık haline gelen ülkemiz” olarak adlandırdığı duruma karşı eylemsizlik iddiasıyla Cumhurbaşkanı Muhammadu Buhari’yi istifa etmeye çağıran bir bildiri yayınlamasının ardından geldi.

Episkopos Avenya, günümüzde militan Fulani tarafından kullanılan silahların tedariki hakkında konuştu. “Bir zamanlar bu çobanların silah olarak sadece sopaları vardı. Fakat şimdi AK-47 tüfekleri ile silahlanıyorlar. Muhtemelen onların parasal gücünün yetmeyeceği ölçüde pahalı silahlar. Peki onları kim temin ediyor?” dedi.

Avenya, “Ayrıca bu bölgelerde her iki kilometrede bir kontrol noktası var. Sığırların takip ettiği silahlı adamların bir şekilde görünmez hale gelmesi mümkün mü?” diye ekledi.

Birleşik Devletler Uluslararası Din Özgürlüğü Komisyonu 2018 raporu, “Hristiyan toplumlara karşı bir etnik temizlik kampanyası yapıldığı konusundaki kaygılara dair haberlerin artmasıyla birlikte, çoban-çiftçi çatışmaları ve etnik-dini gerilimlerin artmaya devam ettiği” sonucuna ulaştı. (IND Catholic News)

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi