19 Nisan 2024 Cuma

Nikaragua’da “Zulme Uğrayan” Katolik Kilisesi

Episkopos Carlos Avilés Cantón, Başkan Daniel Ortega’nın hükümetinin Nikaragua’daki kiliseye zulmettiğini ve Ulusal Diyalog konusunda ciddi davranmadığını söyledi.

Managua Manastırı Genel Sekreteri Episkopos Carlos Avilés Cantón yazdığı mektupta, “Kilise her zaman diyalog arar, ancak katılmak istemeyen bir hükümetle diyalog yoktur” açıklamasında bulundu.

Episkopos yaptığı değerlendirmede, “Kilise her zaman fakir ve muhtaç olan, acı çeken, ölen, haksız bir şekilde hapsedilen veya ortadan kaybolan halkın yanındadır” sözlerini kullandı.

Episkopos Avilés, Nikaragua’nın 1980 yılındaki Kilise’ye karşı yapılan zulüm deneyimini yeniden yaşadığını söyledi. Bu seferki fark, savaş ya da ekonomik baskı bulunmaması dedi. Ancak hükümetin kiliseyi manipüle etmeye devam ettiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Daniel Ortega, rahiplerin şiddeti teşvik ettiği ve silah sakladığı konusunda yalan söylediğini; din adamlarının tümüyle barışsever şekilde hareket ettiğini ve gerçek adalet arayışını unutmadan zulmedenler için dua ettiğini belirtti.

Episkopos Avilés, “Diyalog, uluslararası yardım olmadan hükümet, muhalefet ve kilise tarafından geliştirilmelidir” dedi. Avilés, Papa Francis’in bu yöntemi desteklediğini söyledi.

Episkopos, Başkan Ortega hükümetinin siyasi sorgulamayla karşı karşıya kalmayı reddederek ulusal diyaloğu engellediğini söyleyerek; “Hükümet, insanların değişik ve yeni bir hükümet görmeyi istemesini kabul etmiyor” dedi.

Nikaragua’da Binlerce İnsan, Katolik Kilisesi’ni Destekliyor

Nikaragua’daki binlerce hükümet karşıtı protestocu, Roma Katolik Kilisesi’ne desteklerini göstermek için bir yürüyüşe katıldı.

Hükümet, Katolik episkoposlarını muhalefetle ve protestoları cesaretlendirmekle suçluyor.

Nikaragua’nın Roma Katolik Kilisesi, muhalefet ve hükümet arasındaki müzakerelerde arabulucu olarak hareket ediyor.

Her iki taraf da şiddete son verilmesi çağrısında bulundu, ancak yetkililerin huzursuzluğu ele alma biçimini eleştirdi.

Başkan Daniel Ortega’ya yönelik protestolarda Nisan ayından bu yana 300’den fazla insan öldü.

Ancak polis gösteriyi bastırıp birkaç üniversite öğrencisini öldürdükten sonra protestocular, Ortega’nın istifasını talep etmeye başladılar.

Hükümet taraftarları, Sandinista’ların 11 yıl önce iktidara gelmesinden bu yana ekonominin istikrarlı bir şekilde büyüdüğünü belirterek  sağcıları Ortega hükümetini istikrarsızlaştırmak için ortalığı karıştırmakla suçladı. (BBC, Vatican News)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi