24 Nisan 2024 Çarşamba

Noel Baba’nın Kemikleri Rusya’da

Noel Baba olarak bilinen Aziz Nikolas’ın kemiklerinden bir parça, sergilenmek üzere Rusya’ya gönderildi.

Tüm Hristiyanlık dünyası için en ünlü ve önemli azizler arasında yer alan Nikolas’ın sol kaburga kemiğinden 13 santimlik bir parça, Katolik Kilisesi’nden bir heyet ve İtalyan yetkililerin eşlik ettiği özel bir uçakla Pazar günü Rusya’nın başkenti Moskova’ya gönderildi. İtalyan denizciler tarafından yaklaşık 1000 yıl önce Demre’deki mezarından alınarak, Bari kentine götürüldüğü söylenen Aziz Nikolas’ın kemikleri, aynı yıllarda kendi adına inşa edilen Aziz Nikolas Bazilikası’nda sergilenmeye başlanmıştı. Ortodokslar topluluklar tarafından “Mucizevi Nikolas” diye anılan Aziz Nikolas’ın olduğu belirtilen kemikler, o tarihten bu yana ilk kez bulunduğu kiliseden çıkarıldı.

aziz-nikolas-kemikleriKemik parçası, Kurtarıcı İsa Katedrali’nde Rus Ortodoks Kilisesi Patriği Kirill’in yönettiği bir ayinle kabul edilerek, 12 Temmuz’a kadar sergileneceği yere kondu. Binlerce ziyaretçinin görmesi beklenen kalıntının, daha sonra St. Petesburg kentine, buradan da 28 Temmuz’da tekrar İtalya’ya gönderileceği kaydedildi.

Vatikan Radyosu’nda yer alan habere göre, Aziz Nikolas’ın kemiğinin sergiye gönderilmesi kararı, Papa Françesko ve Patrik Kirill’in geçen yıl Küba’da gerçekleştirdikleri tarihi buluşma sırasında alındı. Bu nedenle Aziz Nikolas’ın kemiğinin Rusya’ya gönderilmesi, yönetim merkezi Vatikan’da olan Katolik Kilisesi’nin, Rus Ortodoks Kilisesi ile ilişkileri iyileştirme yolundaki önemli jestlerden biri olarak görülüyor.

Kalıntıyı Rusya’ya götüren heyette yer alan Katolik din adamları, “olağanüstü” diye niteledikleri bu girişimin, barış ve kiliseler ile halkların birliği için sembolik bir katkı sağlamasını umduklarını dile getirdi.

“Çocukların Koruyucusu ve Sevindiricisi”

İsa Mesih’den sonra 3’üncü yüzyılın ikinci yarısında Patara’da doğup Myra’da (Demre) episkoposluk yaptığı belirtilen Aziz Nikolas, öldükten sonra “aziz” olarak kabul gördü. Yunanistan’ın, Rusya’nın, çocukların ve denizcilerin azizi olarak anılan Nikolas, başta eski Rusya Çarlığı olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesinde saygı gördü. Avrupa’nın kuzey ülkelerinde “çocukların koruyucusu ve sevindiricisi” olduğuna inanılan “Noel Baba” geleneği, Aziz Nikolas inancıyla bütünleştirilerek yarı dini popüler efsanevi bir kültürün ortaya çıkarılması sağlandı. 1087 yılında kemikleri İtalya’ya götürülünce Nikolas’ın Avrupa’daki ünü büyük oranda arttı ve Bari bir hac merkezi haline geldi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi