29 Mart 2024 Cuma

Notre Dame Katedrali’nde 200 Yıldan Bu Yana İlk Kez Noel Ayini Yapılamadı

Fransa’nın başkenti Paris’in en ünlü dini mekanlarından biri olan Notre Dame Katedrali’nde bu yılın başlarında meydana gelen yangın sonucunda, yıllar sonra ilk kez Noel ayini yapılamadı. Çatının ve merkez kulesinin çökmesi sonucu yangın yayılarak, tarihi yapıya ağır hasar vermişti.

Yangının ardından 8 ay sonra, Notre Dame Katedrali yeniden inşa edilmeye çalışılıyor. Alevlerle salınan tonlarca kurşun tozundan zehirlenme ve kırılgan zemin risklerinden dolayı ziyaretçilerin girişine izin verilmiyor. Nisan ayında alevlerin yayılması, birçok kişiyi dehşet içinde bırakmıştı. Notre Dame Katedrali, Fransız İhtilali’nden bu yana ilk kez Noel ayinine ev sahipliği yapamadı.

Hayatı boyunca ilk kez Notre Dame Katedrali’nde Noel ayini yapılmadığına şahit olan Papaz Patrick Chauvet, ‘‘Katedralde her zaman Noel’in kutlandığı doğrudur. Fransız İhtilali’nden bu yana, her zaman Noel ayini yapıldı. 2. Dünya Savaşı’nda bile ayin düzenlendi’’ sözleriyle üzüntüsünü dile getirdi. 

2015 yılında Fransa’daki terör saldırılarından sonra güvenlik önlemlerinin arttırılmasıyla, katedralde Noel ayini yapılabilmişti. Ama bu yıl din adamları, koro üyeleri ve cemaat Louvre Müzesi yakınlarında başka bir Gotik kilisede, İsa Mesih’in doğuşunu kutladı.

Notre Dame Katedrali Koro Şefi Henri Chalet, ‘‘Notre Dame’de olamadığımız için üzgünüz ama bu durumun kısa bir süreliğine geçerli olacağı için umudumuz var’’ dedi.

Brezilya’da büyüyen ve 3 yıldır Paris’te yaşayan Eduardo Barea ise, katedralin küllerinden yeniden doğacağına inanıyor: ‘‘Fransa için bu katedral bir sembol gibi. Katedralin yeniden inşa edilmesi için herkes elinden geleni yapıyor. Bu durum belki de, başka kiliselere gitmek ve inancımızı tazelemek için bir fırsattır’’ diyerek duygularını dile getirdi. (vaticannews.va)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi