29 Mart 2024 Cuma

ABD, Boko Haram’ı Terör Örgütü Saymadı

Nijerya’da militan bir İslamcı grup Boko Haram tarafından yapılan katliamların sayısı artarken, bazı kongre üyeleri Obama yönetiminin neden bu grubu bir terör organizasyonu olarak tanımlamayı reddettiğini sorguluyor.

“Batı öğretisi günahtır” anlamına gelen Boko Haram, Nijeya’da şeriat ile yönetilen bir İslam devleti kurmak istiyor. Bu amaçla yola çıkan grup, geçtiğimiz Noel’de kiliselere birçok ölümcül bombalı saldırıda bulunmuş ve bunun sonucunda savunmasız birçok kilise üyesi hayatını kaybetmişti.

Boko Haram’ın tüm bu ölümcül gündemine rağmen, Amerikan üst düzey yetkilileri örgüt hakkında fazla bilgi sahibi olmadan onları izleme listesine alamayacaklarını iddia etti. Heritage Vakfı’ndan Morgan Roach, “ Amerikan hükümetinin Boko Haram hakkında öğrenmesi gereken çok şey var ve bu bilincin oldukça yüksek olması gerekmekte. Ancak bu eylemsizlik için bir bahane olmamalı.” dedi.

Mayıs ayında Senatör Patrick Meehan, Boko Haram’ın neden terör örgütü olarak tanımlanmadığını açıklaması için Dış İşleri Bakanlığı’nı açıklamaya yapmaya iten, çözüme yönelik bir açıklama yaptı. Meehan, şu ifadeleri kullandı : “Burada gördüğümüz gittikçe azalan eylemler değil, aksine büyüyen ve çoğalan eylemlerdir. Bu eylemler artmaya devam ettikçe Amerikan Dış İşleri Bakanlığı’nın da bu konuda hangi pozisyonda olduğunu açıklamasına yönelik taleplerde de büyük artış gözlenecektir.”

ABD ordusunun Afrika komutanlığından General Carter Ham’ın iddialarına göre Boko Haram şimdi de Dışişleri Bakanlığı’nın terör örgütü olarak ilan ettiği El Kaide ve Somali’deki El Şebab adlı iki İslami terör örgütüyle ittifak halinde.  Afrika sorunları uzmanı olan William Minter, Boko Haram’ın terör örgütü olarak tanınmasının aslında tam da Boko Haram’ın istediği şey olduğunu savunuyor. Ona göre bu tanımadan sonra grup halktan daha fazla destek almaya başlayacak ve bunun sonucunda yeni üyelerin sayısında büyük bir artış görülecek. Ancak Meehan’a göre bu tanıma Nijerya hükümetini halkın güvenliğini sağlama hususunda, özellikle de Hristiyan yapıların etrafındaki güvenliğin sağlanması konusunda cesaretlendireceğini savunuyor.

Meehan, ileride yaşanması muhtemel iç felaketler hakkında Amerika hükümetinin Boko Haram’ı daha da ciddiye almasını önerdi.  Meehan , “Ülkeyi kimin tehdit ettiğini bizler seçemiyoruz ve bunları önceden karakterize edebilme lüksümüz de yok.” diye de ekledi. (MÇ)

Kaynak: Worthy News

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi