25 Nisan 2024 Perşembe

Online Satış Sitesinde Papirüs Bulundu

Texas Üniversitesi Erken Hristiyanlık Dönemi Uzmanı Jeffrey Smith, eBay’de Yunan papirüslerinin eşsiz bir örneği olan parçanın online açık arttırmaya çıkarıldığını görünce gözlerine inanamadı. M.Ö. 250-300 yıllarına ait olduğu ve Yunanistan’da yazıldığı belirtilen bu eşsiz tarihi papirüsün eBay’deki açık arttırmasındaki başlangıç fiyatı ise sadece 99 dolardı.

Smith’in uzun ısrarları üzerine el yazması, açık arttırmadan çekildi. Adını vermek istemeyen papirüs satıcısı, bu parçanın Chicago Üniversitesinde Erken Hristiyanlık Uzmanı olan ve 1962 yılında hayatını kaybeden Profesör Harold R. Willoughby’nin koleksiyonuna ait olduğunu söyledi.

Eski Hristiyanlık metinlerini içeren papirüs kredi kartı boyutunda ve ön yüzünde Yuhanna kitabına ait 6 satırdan oluşan ayetler yer alıyor. Arka yüzünde ise henüz gizemi çözülememiş dini bir metin yer aldığı belirtiliyor.

El YAZMASI DEVRİM YARATABİLİR

Bilim adamı Atlanta’da gerçekleşecek olan İncil Literatürü Derneği konferansında bu eşsiz tarihi parçayı meslektaşlarına tanıtmayı planlıyor. Dr. Smith bu keşfi herhangi bir el yazması kitabından bulmak yerine sitede rastlayıp, antik papirüsü satıştan kurtarmasıyla büyük bir başarıya imza atmış oldu.

Kutsal antik el yazmalarının tarihinde yeni bir devrim haline geleceği düşünülüyor. Çünkü Dr. Smith’e göre, “Tarih bir kişiye ait değildir ve bu tarz keşifler sadece birinin özel koleksiyonunu dolduran bir parça olmamalıdır, aksine bütün insanlığa açık olmalıdır. Bu nedenle bu tür el yazmaları online pazarlamaya sunulamaz.” açıklamasını yaptı.

Bu tür keşifleri yakından inceleyen Almanya’daki Yeni Ahit Metinleri Araştırma Enstitüsü, üzerinde yeni ahitten Yunanca metinler bulunan papirüsler nadir ve en değerli eserler arasında yer almaktadır. Enstitü daha önce buna benzer 130’un üstünde dini metinleri içeren papirüsleri yakından incelemiştir.

Princeton Üniversitesi din profesörü Anne Marie Luijendijk, Dr Smith’in keşfini gözden geçirirken Yuhanna’dan kesit içeren metin ile gizemli Hristiyan metninin aynı el yazısıyla yazılmış oluşu ilgisini çekti.

Bilim adamlarının ilgisini çeken bir diğer nokta da, bu tür eski metinlerin krallar tarafından kullanılmış papirüslerin arkasına yazılırken, bulunan tarihi parçanın yeni bir papirüse yazılmış oluşudur. Yuhanna kitabından alıntıları içeren ve yeni papirüse yazılmış olan bu metinlerin 1. yüz yılda Hristiyanların aklını karıştıran kutsal yazıların tek olmadıklarını gösteriyor.

(nytimes.com/uoj.org.ua/rg.ru/Olga Daşcinscaia )

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi