20 Nisan 2024 Cumartesi

Orta Afrika’da Hristiyan Anti-Balaka grubundan Fransa yönetimine sert tepki

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Hristiyanlardan oluşan Anti-Balaka grubu, geçiş hükümetine katılımı askıya alarak, Devlet Başkanı Catherine Samba Panza’ya istifa etmesi için 48 saat süre tanıdı.

Grup, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu kararın “Brazzaville anlaşmalarının birçok kez ihlal edilmesi” nedeniyle alındığı belirtti.

Anti-Balaka milislerinin Fransa, Burundi, Kamerun, Kongo ve Ruanda’dan askerler tarafından keyfi tutuklandığını kaydedilen açıklamada Fransız Barış Gücü askerlerinin grubun tutuklanan yetkililerine kötü muamelede bulunduğu ileri sürüldü. Açıklamada tutuklu Anti-Balaka komutanlarına Fransız yönetimi ve geçiş hükümeti yetkililerinin talimatı doğrultusunda, zehirli gıdalar verildiği de iddia edildi.

Açıklamada Devlet Başkanı Panza’ya istifa etmesi için 48 saat iki bakana da hükümetten çekilmeleri için 72 saat süre tanındığı kaydedilerek süre zarfında çekilmeyen bakanların, “halk düşmanı” ilan edilecekleri belirtildi.

Bu arada Anti-Balaka üyesi Başbakanlık Danışmanı Joachim Kokake, yaptığı açıklamada, “Geçiş yönetimine katılımımızı askıya alıanti balakayoruz. Devlet Başkanı Panza’nın istifasını istiyoruz. Uluslararası ara buluculuk görevinde de Kongo Devlet Başkanı Denis Sassou Nguesso’ya güveniyoruz” dedi.

Orta Afrika Cumhuriyeti’nde Müslüman Seleka grupları ile Hristiyan Anti-Balaka milisleri arasında geçen yıl başlayan çatışmalarda şimdiye kadar en az 5 bin kişi yaşamını yitirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği verilerine göre Aralık 2013’ten bu yana ülke içinde 173 bin kişi yerlerinden olurken, 37 bin kişi de komşu ülkelere göç etmek zorunda kaldı.

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi