16 Nisan 2024 Salı

Ortodoks Cemaati Çiçek Bayramı’nı Kutladı, Kutsal Hafta Başladı

Bu hafta sonu Paskalya Bayramı’nı kutlamaya hazırlanan Ortodokslar, geçtiğimiz Pazar günü ise “Çiçek Bayramı’nı” kutladı. Hatay ve Mersin’ deki bazı kiliselerde cemaatin katılımı olmaksızın ayin gerçekleştirilirken, bazılarında ise özel izinle ve salgın kurallarına uygun olarak ayin yapıldı.

Mersin Aziz Cebrail ve Aziz Mikail Rum Ortodoks Kilisesi’nde 25 Nisan Pazar günü olan Palmiye Pazarı ayini, 26 Nisan Pazartesi günü kilisenin Pederi İspir Teymur tarafından gerçekleştirildi.

Cemaate kapalı olarak yapılan ve yalnız kilise görevlilerinin katıldığı ayinle bu Kutsal Bayram kutlandı. Hurma dallarıyla süslenen kilisede ayin sonunda zeytin dalları ve Kutsal Haç bulunan tepsi, Peder İspir tarafından kutsandı ve zeytin dalları gelenlere dağıtıldı.

Antakya Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesi’ndeki Kutsal Ayin, cemaatin katılımı olmadan ancak internet üzerinden çevrimiçi olarak gerçekleştirildi. Samandağ Azize Tekla Rum Ortodoks Kilisesi’ndeki ayin ise özel izinle cemaatin kısıtlı katılımıyla gerçekleşti.

Antakya’daki tören, kilise pederleri Dimitri Doğum ve Can Dellüler’in önderliğinde gerçekleştirildi. Hurma dalları ile süslenen kilisedeki bu ayinde, pederlere zangoçlar ve kilise görevlileri de eşlik etti. Samandağ’daki ayini de Pederler Trifon Yumurta ile Dimyan Yakupoğlu yönetti. Kısıtlı katılımın olduğu ayinde çocukların taşıdıkları rengârenk çiçekler güzel görüntüler oluşturdu.

Çiçek Bayramı nedeniyle, İskenderun, Altınözü ve Mersin Ortodoks Kiliselerinde de özel kutlamalar gerçekleştirildi.

Paskalya Bayramını bu hafta sonu kutlayacak olan Ortodoks cemaati için Kutsal Hafta da başlamış oldu. Bu hafta içinde yapılacak olan özel ayinler ile İsa Mesih’in son hafta yaşadıkları anılacak.

Dallar Bayramının ardından ‘Kutsal Hafta’ya da başlangıç yapan Ortodoks Kiliselerinde, Pazartesi, Salı ve Çarşamba günlerinde Projiezmeni (Önceden Takdis Edilmiş Gizemler) Ayini, yine Çarşamba günü Kutsal Yağ Duası Ayini gerçekleştirecek. Perşembe günü ise, ‘Büyük Perşembe-Aziz Basilyos Ayini’ ve Mesih İsa’nın Haça Gerilmesi, Cuma günü Mesih İsa’nın Haç’tan İndirilişi ve Naşının Çıkarılışı ile Mesih İsa’nın Cenaze Töreni ritüellerinin ardından Cumartesi günü de Paskalya Ayini gerçekleştirilecek. İsa Mesih’in dirilişi anlamını taşıyan Paskalya Bayramı da yine kısıtlamaların gölgesinde kutlanacak.

Tüm dünyada yaşanan koronavirüs (Covid-19) salgını tedbirleri ve bunun yanında uygulanan sokağa çıkma yasağının ardından bu yıl için, önceki yıllarda yaşanan görkemli görüntüler mazide kalmış oldu. 

Dallar Pazarı

Hristiyanlık inancında Kutsal Hafta’nın birinci günü, Rab İsa Mesih’in Yeruşalim’e şanlı girişinin anılmasıdır. Batı geleneğinde bu güne genellikle, ”Hurma Dalları Pazarı” denir. İsa Mesih’in semavi krallığı yeryüzünde hurma dalları ile ilan edilir. Eski Roma geleneğinde zafer kazanan komutanlar, şehrin giriş kapısında zaferi simgeleyen hurma dalları ile karşılanırdı. Aynı şekilde Yeruşalim halkı, İsa Mesih’in şehre geleceğini duyunca, O’nu şehrin surlarında ana giriş kapısında ”Yücelerde Osanna, Rabbin adıyla gelen Mübarek olsun” haykırışlarıyla karşıladılar. ”Osanna” sözü, Aramicede ‘‘Kurtar ya Rab” anlamına gelir. İsa Mesih’in Yeruşalim’e geçişini izlemek isteyen çocukların sevinci bu bayramın ana öğesini oluşturur. (SAT-7 TÜRK/İlyas Edip Terbiyeli, İskenderun/BT Mersin)

İzmir Azize Helena Cemaati’nin yeni Başpapazı Peder Adrian Baciu Oldu

İzmir Karşıyaka Azize Helena Cemaati'nin yeni Başpapazı Romanyalı Peder Adrian Baciu OFM Conv.’ın görevinin başlangıcı vesilesiyle 14...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 23 Milyon Kişinin Hayatı Tehlikede

Açlık, Yetersiz Beslenme ve Şiddet Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni Tehdit Ediyor Birleşmiş Milletler tarafından yapılan araştırmaya göre, Kongo Demokratik...

Hristiyan Kadın, Hapis Cezasına Çarptırıldı

İran'da Hristiyanlığı kabul eden Laleh Saati, Hristiyan kuruluşlarla ilişki kurarak ulusal güvenliği tehdit ettiği iddiasıyla iki yıl...

Episkoposlar Şiddete Son Verilmesi Çağrısında Bulundu

Ülkede yaşanan şiddetin ortasında Haiti Episkoposlar Konferansı, Hristiyanları cesaretlendirmek için bir mektup yayınladı. Mektupta Yeşaya 60:18'de yer alan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi