20 Nisan 2024 Cumartesi

Ortodoks Kiliselerinde ‘Kutsal Perşembe’ Ayinleri

Bu hafta sonu Paskalya Bayramını kutlamaya hazırlanan Ortodoks Kiliseleri, Elem Haftası ayinlerini ‘Tedbirli ve Kısıtlı’ olarak sürdürüyor.

Hatay’da İskenderun başta olmak üzere Antakya, Samandağ ve Altınözü’ndeki kiliselerde kısıtlı katılım veya katılım olmaksızın, ‘Kutsal Perşembe Ayini’ gerçekleştirildi.

Hüznün egemen olduğu ayinlerde Mesih İsa’nın, Havarileri ile yediği ‘Son Akşam Yemeği’ anılırken, tutuklanarak işkence görmesi ve haçını taşıyarak Golgota Tepesi’ne kadar yürümesi temsili olarak gerçekleştirildi.

İskenderun Aziz Nikola Rum Ortodoks Kilisesinde cemaatin katılımı olmaksızın yapılan Yağların Kutsanması Ayini, Antakya Azizler Petrus ve Pavlus Rum Ortodoks Kilisesi ile Samandağ Aziz İlyas Rum Ortodoks Kilisesinde ise kısıtlı katılımla yapıldı.

İskenderun’daki ayini, Kilisesi Pederi Yusuf Nicholas Papasoğlu, Antakya’daki ayini, Kilise Pederleri Dimitri Doğum ve Can Dellüller, Samandağ’daki ayini ise Pederler Trifon Yumurta ve Dimyan Yakupoğlu yönettiler.

Kutsal Perşembe Ayininde, İsa Mesih’in büyük bir mütevazılık ile öğrencilerinin ayaklarını yıkaması, son akşam yemeğinde ‘Kutsal Gizemlerin’ verilişi ve öğrencilerinden biri olan Yahuda İskaryot’un İsa Mesih’i Yahudilere teslim etmesi anımsandı.

İncil’den bölümlerin okunduğu Kutsal Ayinlerin en can alıcı bölümü, Kutsal Haçın gezdirilmesi oldu. Haçı Sırtlarına alana Kilise Pederleri kilise içerisinde hüzünlü ilahiler eşliğinde üçer tur attı. İsa Mesih’in haçını alarak Golgota Tepesine kadar yürümesinin temsil edilmesi ritüelinin sonunda, kutsal haç kilisenin ortasına kondu ve cemaat üyeleri de haçı öperek bağlılıklarını ve saygılarını gösterdiler.

İncil’den 12 parçanın okunduğu ayinde, cemaat üyeleri de, her İncil bölümü okunurken, ellerindeki iplere birer düğüm atar. Ayin sonunda 12 düğüme ulaşan bu ipler de bolluk ve bereket getirmesi temennisi ile imanlılar tarafından yıl boyunca saklanır.

Ortodoks Kiliselerinde ‘Kutsal Hafta’ içinde Cuma günü (bugün) ise Mesih İsa’nın Haç’tan İndirilişi ve Naşının Çıkarılışı ile Mesih İsa’nın Cenaze Töreni ritüelleri gerçekleştirilecek. (SAT-7 TÜRK/İlyas Edip TERBİYELİ/İskenderun)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi