20 Nisan 2024 Cumartesi

Ortodokslar “Girit” Heyecanını Yaşıyor

Ortodoks kiliseleri 17-27 Haziran’da Girit’te yapılacak olan Büyük Panortodoks Konsili’ne hazırlanıyor. Konsil tüm Ortodoks patrikliklerini ve otosefal yani bağımsız Ortodoks kiliselerini bir araya getirecek olması açısından büyük önem taşıyor.

Konsil ile ilgili olarak Ekümenik Patrikhane, basın toplantısı gerçekleştirdi. Toplantıda Ekümenik Patrik Bartholomeos, Heybeliada Ruhban Okulu’nun son mezunlarından Prof. Dr. Konstantinos Delikonstantis ve Vakıflar Meclisi eski üyesi Laki Vingas konsil hakkında bilgi verdi. Verilen bilgilere göre, Konsil’in hazırlıkları 1902’ye kadar dayanıyor. 1903 ve 1936 toplantıları Konsil’e giden önemli adımlar olarak görülüyor. En önemli hazırlıklar ise 1961 yılında başladığı söyleniyor. Konsil İstanbul Rum Patrikliği tarafından yürütülüyor. Ekümenik Patriklik, resmi olarak davetleri yapıyor. Konsil’in başlangıcını ve sona erişini İstanbul Rum Patrikliği ilan edecek. Konsil’in aslında İstanbul’da olması planlandığı ancak Rus Ortodoks Patrikliği Türkiye-Rusya arasındaki gergin süreci gerekçe göstererek İstanbul’a gelmek istemediği belirtiliyor. Bunun üzerine Konsil’in İstanbul’a bağlı yerlerinden biri olan Girit’te yapılmasına karar verildiği açıklandı.

Konsil’de Ortodoks Diaspora’sının sorunları ele alınacak

Konsil’de Ortodoks Diasporası’nın sorunları, Otonom kiliselerin durumu, Perhiz kuralları, evlilik ve aile konusunda yaşanan gelişmeler ve sorunlar, Ortodoksların diğer Hristiyan kiliseleri ile ilişkileri, Teknoloji ve bilimde yaşanan gelişmelerin Ortodoks dünyasında yarattığı yenilikler ve sorunları gibi konular ele alınacak.

Konsil Ortodoks dünyasının bu çapta katılacağı ilk Konsil olacak. 787 yılında 7. ve son Ekümenik Konsil İznik’te toplanmıştı. 1054 yılında ise, Ortodoks ve Katolik dünyası ayrıldı. Bundan sonra 20’ye yakın büyük konsil toplanmış ancak 16. yüzyıldan itibaren başta Rusya olmak üzere yeni Ortodoks kiliseleri ve patriklikleri oluştuğundan, bu Konsil yeni otosefal, yani bağımsız kiliselerin katılacağı ilk konsil olacak.

Konsil’e, İskenderiye Patrikliği, Şam Patrikliği, Kudüs Patrikliği, Moskova Patrikliği, Sırbistan, Romanya, Bulgaristan, Gürcistan Patriklikleri. Kıbrıs, Yunanistan, Polonya, Arnavutluk ve Çekoslovakya kiliseleri katılacak.

Konsil’in kapanışında tüm dünyaya hitap edecek bir bildiri yayınlanacak. Bu mesaj Konsil’in ilk günü 17 Haziran’da kilise liderleri tarafından karara bağlanacak. Konsil’e diğer Hristiyan kiliselerinin temsilcileri de gözlemci olarak katılacak.(AGOS / BA)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi