25 Nisan 2024 Perşembe

Osmanlı Ermeni Tiyatrosu Konulu Söyleşi

Boğos Çalgıcıoğlu’nun konuşmacı olarak katıldığı, Osmanlı Ermeni Tiyatrosu konulu söyleşi, İstanbul, Fener Taş Cafe’de gerçekleşti. 

06 Mart Cuma akşamı, Vera-Artür Saroyan çiftinin 1,5 yıldır hizmet verdikleri Fener semtinde bulunan Taş Cafe, ilgiyle karşılanan sanatsal bir etkinliğe ev sahipliği yaptı.

Ermeni Toplumunun tanınmış tiyatro sanatçısı, araştırmacı ve çevirmen, Hagop Baronyan’ın İstanbul Şehir Tiyatrosu ve Nilüfer Tiyatrosunda sahneye konulan “Şark Dişçisi” eserini çeviren, Türk Tiyatrosunun kurucusu Güllü Hagop Vartovyan (Güllü Yakup)’ın mezarını bulup ortaya çıkaran Boğos Çalgıcıoğlu, araştırmalarından oluşan “Osmanlı Ermeni Tiyarosu” adlı söyleşide konuşmacı oldu. 

Geceye Ermeni ve Türk toplumundan birçok tiyatrosever ilgi gösterdi. Mekanın sahipleri Vera ve Artür’ün ikramları eşliğinde, Serda Arslan’ın hazırladığı barkovizyon görüntüleri ile, konuşmasına başlayan Boğos Çalgıcıoğlu, Osmanlı’da ilk tiyatronun oluşumunu, Ermeni’lerin tiyatrodaki yerini, geleneksel tiyatronun nasıl oluştuğunu, tarihten örnekler, araştırmalarından bilgiler ve resimlerle anlatıp, Güllü Hagop’tan, Muhsin Ertuğrul’a, Mardiros Mınakyan’dan, İlk Müslüman Türk kadın tiyatro sanatçısı Afife Jale’ye kadar olan dönemi, zaman zaman izleyicilerden gelen soruları da cevaplayarak anlattı. Zaman zaman da esprileri ile izleyenlerin hoşça vakit geçirmesini sağladı. 

2,5 saate yakın süren söyleşinin sonunda ise halen yeri bilinmeyen Afife Jale’nin mezarı ile ilgili yakın zamanda bir sürprizi olacağını da açıkladı. 

Söyleşi sonunda Taş Cafe’yi tamamen dolduran tiyatroseverler bu gece için hem cafe sahipleri Vera-Artür Saroyan çiftine hem de Boğos Çalgıcıoğlu’na memnuniyetlerini ve teşekkürlerini ilettiler. 

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi