Pakistan’ın ekonomisi, yıllarca süren kötü yönetim ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle ağır darbe aldı. Ekonomi, küresel bir enerji krizi ve yıkıcı sellerle daha da kötüleşti. Güney Asya ülkesi derin bir borç içinde. Hükümet, yalnızca zengin kesimin etkileneceğini söyleyerek ithalat ürünleri ve hizmetler üzerindeki vergileri artırdı. Ancak alınan kararlar, dar kesimli vatandaşları da etkiledi.

Pakistan’da kız çocukları, evlendiklerinde ödedikleri başlık parası nedeniyle genellikle maddi olarak bir yük görülüyor. Amin, altı kızının eğitim hayatına devam etmesini istediğini söyledi. 2015’te trafik kazası geçiren Amin, işini değiştirmek zorunda kaldı. Maaşının yetersiz olması nedeniyle eşi de çalışmaya başladı, ancak enflasyonun hızla yükselmesiyle maddi sıkıntılarla mücadele ettiler.
On altı yaşındaki Nadia, işvereninin evine ulaşabilmek için her gün 1 saat yürümek zorunda kalıyor. Annesiyle beraber yaptığı yolculuk özellikle yaşlı kadın için daha yorucu oluyor.
Genç kız aile bütçesine katkıda bulunabilmek için okulu bırakarak annesiyle beraber bir evin yardımcılığını üstlendi. Güvenlik görevlisi olarak ayda yaklaşık 65 dolar kazanan babası Muhammed Amin, ‘‘Başka seçeneğimiz yoktu. Bundan sonra ne olacağını Tanrı bilir’’ dedi. Genç kız annesiyle beraber ulaşım masraflarından kaçınmak için işe yürüyerek gidiyor.
Nadia’nın annesi Miraj, ‘‘Faturaları ve ev masraflarını ödemeye çalışırken, geçimimizi sürdüremiyoruz. Bu koşullarda Nadia okula nasıl devam edebilir?’’ diye sordu.
Okulu bırakmak zorunda kalan Nadia, küçük kardeşlerine bakmakla görevlendirildi. Diğer beş kardeşin okul masrafları Miraj’ın işvereni tarafından karşılanıyor, ancak Nadia’nın 13 yaşındaki kız kardeşinin de okulu bırakma riski bulunuyor. Ev işlerine de yardımcı olan Nadia, günü yorgunlukla bitiriyor.
Pakistan Başbakanı Şahbaz Şerif, ülkedeki 5 ila 16 yaş arası çocukların yarısının çalışma veya dilenme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi. Asya Kalkınma Bankası ve IMF’ye göre, Pakistan’ın nüfusunun beşte biri yoksulluk sınırının altında yaşıyor. Enflasyonun yüzde 30’a ulaşmasıyla sorun derinleşiyor.
Servet eşitsizliği uçurumu derinleşirken, zengin kesim arasında vergi kaçakçılığı oldukça yaygın. Kanadalı şirket Tim Hortons’tan ücreti 700 rupi olan kahveyi almak isteyen zenginler uzun kuyruk oluşturdu. Oysaki 700 rupi çoğu işçinin günlük ücretinden daha fazla.
Nadia’nın ailesi ise günde sadece iki öğün yemek yiyebiliyor. Et ve süt ürünlerine ise erişemiyorlar. Miraj, ‘‘Gıda ürünlerini alamıyoruz, ancak çocukların okul malzemelerini almak için uğraşıyoruz’’ dedi. Dünya Bankası ve IMF araştırmalarına göre, Amin ailesinden daha yoksul olan aileler mevcut. Ülkeler maddi yardımda bulunsa bile, Pakistan’ın ekonomik istikrara kavuşması uzun zaman alabilir.
Kızının eğitim hayatı yarım kalan Miraj, ‘‘Bu durum beni derinden yaralıyor’’ dedi. (ucanews)