19 Mart 2024 Salı

Pakistan Mahkemesi, Hristiyan Kızın Kendisini Kaçırana Geri Dönmesini Emretti

Pakistan mahkemesi, koronavirüs kısıtlamaları sırasında 14 yaşındaki Hristiyan bir kız çocuğuna kendisini silah zoruyla kaçırıp zorla evlenen ve din değiştirmeye zorlayan kişiye geri dönmesi kararını verdi. Kararın ardından 14 yaşındaki çocuk gözyaşlarına boğuldu.

Maria Shahbaz

Nisan ayında kaçırılan Katolik genç Maria Shahbaz’ın, yakın zamanda bir alt mahkeme tarafından kendisini tutsak eden kişinin evini terk etmesine ve davası Lahor Yüksek Mahkemesi tarafından sonuçlanana dek kadın sığınma evinde kalmasına izin verilmişti. Ancak Uluslararası Hristiyan Kurumu (ICC), yargıç Raja Muhammad Shahid Abbasi’nin, bu hafta genç kızın kendisini kaçıran evli adama geri dönmesine karar verdiğini ve din değiştirmesi nedeniyle kendisini kaçıran adamın eşi olarak kabul edildiğini bildirdi.

Aid to the Church in Need (ACN) adlı Katolik Yardım Kuruluşu, karar sonrasında genç kızın gözyaşlarına hâkim olamadığını belirtti. Aile dostu ve avukatı Lala Robin Daniel, ‘‘Bu kararla Pakistan’daki hiçbir Hristiyan kız güvende değil’’ açıklamasında bulundu.

Shazia George

Pakistanlı insan hakları aktivisti olan Shazia George, Uluslararası Hristiyan Kurumu’na yaptığı açıklamada, ‘‘Emsalsiz bir karar ve muhtemelen Maria’nın bir daha ailesine geri dönemeyeceği anlamına geliyor. Çocuk gelinin kendisini kaçıran kişiyle kalması gerektiği karar, olayı daha trajik bir hale getiriyor. Mahkemeler mağdurların ifadelerini baskı altında kalmadan verebilmelerini ve böylece faillerin adalete teslim edilmelerini sağlamalıdır’’ dedi.

Hristiyan kız, Faisalabad Bölgesi’nde evine doğru yürürken Mohamad Nakash ve iki suç ortağı tarafından silah zoruyla kaçırıldı. Tanıklara göre, failler olay yerinden kaçarken genç kızı zorla arabaya bindirip havaya ateş açtı.

Geçtiğimiz günlerde Maria’nın 19 yaşında olduğunu ve Ekim 2019’da evlendiklerini söyleyen Nakash, alt mahkemeye sahte evlilik cüzdanı sunmakla suçlandı. Belge, Nakash’ın iki çocuğunun annesi olan ilk eşinin rızasını kanıtlamakta başarısız olmakla beraber, belgede adı geçen din adamı da sahte evliliği onayladığını reddetti. Maria’nın annesi doğum belgesini reşit olmadığının kanıtı olarak alt mahkemeye sunduktan sonra, Maria’nın Nakash’ın evinden ayrılmasına ve kadın sığınma evine yerleşmesine karar verilmişti.

Pakistan Dayanışma ve Barış Hareketi tarafından 2014 yılında yapılan araştırmada, ülkede Hindu ve Hristiyan toplumundan yaklaşık 1000 kadın ve kızın kaçırıldığını, zorla evlendirildiğini ve din değiştirmeye zorlandığını bildirdi.

Uluslararası Hristiyan Kurumu da, azınlık grupların dini nedenler kullanılarak sık sık istismara maruz kaldığını belirtti. Çünkü dini değerleri öne süren failler, suçlarının örtbas edileceğini ve haklı bulunacaklarını biliyor. (CP)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi