29 Mart 2024 Cuma

Pakistan’da Hristiyan Kız Kaçırıldı

Pakistan, Hristiyanların en çok zulüm gördüğü Open Doors’un 2023 Dünya İzleme Listesinde 7. sırada yer aldı.

Arif Gill, 60 yaşındaki bir adam tarafından kaçırılan ve din değiştirmeye zorlanan 15 yaşındaki kızını bulma umudunu kaybettiğini söyledi.

Gill, kızı Saira’nın 15 Aralık’ta Yousafabad bölgesinde Rana Tayyab tarafından kaçırıldığını söyledi. Tayyab, Saira’nın yanında çalıştığı okul müdürü Naila Ambreen’in eşi. Fiziksel engelli olan Gill, ‘‘Kızımın kaçırıldığını bildirmek için karakola gittim, ancak şikâyetimi kabul etmeyerek gitmemi istediler. Naila ve eşi devlet memuru. Bundan dolayı polis memurları şikâyetimi reddetti. Defalarca hakarete ve tehdide maruz kalmamdan dolayı umudumu kaybettim. Ne durumda olduğunu bilmiyoruz. Çektiğimiz acıyı ancak Rab biliyor. Geçimimizi sağlamak için kızım ve eşimle birlikte çalışıyorduk. Her zaman kızımızı korumaya çalıştık, ancak 60 yaşındaki bir adam tarafından kaçırılacağını hiç düşünemedik’’ dedi. 

Ailenin avukatı olan Akmal Bhatti, yaşananları 3 Şubat’ta öğrendiğini ve derhal ailenin bölge polisiyle görüşmesini sağladığını söyledi. Bhatti, bölge polis şefinin emriyle soruşturmanın ve Saira’yı kurtarma çalışmalarının başlatıldığını söyledi. Polis eve baskın düzenlediğinde adamın evlilik cüzdanını gösterdiğini söyleyen Bhatti, ‘‘Reşit olmayan Hristiyan kızların zorla evlendirildiği tüm vakalarda izlenen yöntem budur. Saldırgan önce kızı istismar ediyor, ardından suçu evlilik cüzdanı ile kapatmaya çalışıyor’’ dedi.  

Ailenin yoksul ve Hristiyan olması nedeniyle adaletten mahrum kaldığını söyleyen avukat, ‘‘Polis derhal müdahale etseydi, çocuk daha önce kurtarılabilirdi. Zamanın uzamasıyla zanlı yerini değiştirdi. Bazı kaynaklara göre, Saira’yı İslamabad’a götürdü. Şimdi oradaki polis memurlarına baskı yapıyoruz’’ dedi. 

Polis, Tayyab’ın iki yakınının sorgulanmak üzere gözaltına alındığını, ancak daha sonra serbest bırakıldığını söyledi. Bhatti, sadece Hristiyan kızların kaçırıldığını ve din değiştirmeye zorlandığını belirterek, ‘‘Bunun nedeni ailelerin yoksul olmasıdır. Çünkü yaşananları mahkemeye taşıyacak maddi durumları yok. Sorunların önüne geçebilmek için, Hristiyan kızların zorla din değiştirme ve küçük yaşta evlendirilme durumlarında eyalet hukuku geçerli olmalıdır’’ dedi.

Pencap eyaletinde kızların evlenebilme yaşı 16 iken, Sindh eyaletinde 18’dir. Bhatti, ülke genelinde evlenme yaşının 18 olarak belirlenmesini istedi. Yaşlı erkeklerle evlenmeye zorlanan Hristiyan kızlar, fiziksel ve duygusal istismara maruz kalıyor.

Ulusal kuruluşların kız çocuklarının temel haklarını ihlal eden vakalara karşı harekete geçmemesini kınayan Bhatti, ‘‘Hükümet sorumluluk almalı ve çocuklarımızı korumalı’’ dedi. Din değiştirmeye ve evlenmeye zorlama Pakistan’da uzun süredir devam eden bir sorundur. Araştırmalara göre, ülkede her yıl en az 1000 kadın din değiştirmeye zorlanıyor ve evlendiriliyor. Pakistan sonuçları kabul etmese de, gerçek sayının daha yüksek olabileceği açıklandı.

Lahor merkezli Sosyal Adalet Merkezi’ne göre, 2021-2022 yılları arasında 60’tan fazla din değiştirme vakası bildirildi. Mağdurların yüzde 70’i 18 yaşından küçüktü. (Morning Star News)

Papa Françesko, Mülteci Krizine Değindi

Papa Françesko, Kolombiya, Panama ve Kosta Rika episkoposlarına gönderdiği mektupta, göçmenlere daha fazla pastoral yardım ve destek...

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi