25 Nisan 2024 Perşembe

Pakistan’da İş İlanlarındaki Ayrımcılık Son Buluyor

Ulusal İnsan Hakları Komisyonu’nun (NCHR) yayınladığı dilekçenin ardından, Pakistan’ın Pencap eyaletindeki yetkililer, kamuya açık iş ilanlarında adayların inancından bahsedilmesine son verdi.

Pakistan’da sivil toplum kuruluşları, yıllardır dini azınlıkları hedef alan istihdam ilanlarını eleştiriyor. Ayrımcılığı ortadan kaldırmayı amaçlayan yeni karar tüm idari birimlere gönderildi. Sosyal Adalet Merkezi Başkanı Peter Jacob, ‘‘Pencap eyaletinde yayınlanan ve tüm devlet dairelerinin iş ilanlarında dini inancın belirtilmek zorunda olmayacağını belirten bildirimi memnuniyetle karşılıyoruz’’ dedi.

Bildiride, önceki uygulamanın Pakistan Anayasası’nın 27. Maddesini ve Pakistan Hükümeti tarafından onaylanan Birleşmiş Milletler Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılmasına İlişkin Sözleşme’nin 1 ila 7. Maddelerini ihlal ettiği vurgulandı. Uygulamanın Pakistan’da yaşayan dini azınlıkların temel haklarının açık bir ihlali olduğunu belirten Jacob, ‘‘Hristiyanlar olarak, sesimizi sadece Hristiyanlar için değil tüm insanlık için yükseltiyoruz. Bu nedenle hükümet bildirisinde sadece Hristiyanlardan değil, diğer dini azınlıkların haklarından da bahsedilmeli. İnanç, iş aramada belirtilen bir ön koşul olmamalıdır’’ dedi.

Pakistan’da sokakları, kanalizasyonları, hastaneleri, okulları ve kamu kurumlarını temizleyen işçilerin yaklaşık yüzde 95’i, dini azınlık gruplarından. Bu ayrımcı istihdam uygulamasının izi, bazı toplumlarda hala mevcut olan kast sistemine kadar devam ediyor. Pakistan’daki birçok Hristiyan, Hindistan’ın en alt tabakası olan dalit grubunun soyundan gelmektedir.

Bazı eyaletlerde Hristiyan kuruluşlar ve sivil toplum örgütleri ayrımcı politikaya karşı seslerini yükselterek, uygulamanın azınlık gruplarını utandırdığını ve Hristiyanlara yönelik aşağılama kültürünü teşvik ettiğini bildirdi. Peder Bonnie Mendes, girişimi olumlu bir adım olarak karşılamasına rağmen, bildiriyi yerine getirmeyenlere karşı ciddi yaptırımlar uygulanması gerektiğini belirtti. 

İnsan hakları ve azınlık hakları savunucusu olan Aqsa Kanwal, bildirimi memnuniyetle karşıladığını ve tüm ayrımcı uygulamaların ortadan kaldırılması gerektiğini söyleyerek, ‘‘Küçük düşürücü işlerin dini azınlıklara ait olduğunun belirtilmesi, bir yara ve ciddi bir ayrımcılıktı’’ dedi. (vaticannews)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi