29 Mart 2024 Cuma

Pakistan’da Katolik Kilisesi Yıkıldı

Pakistan’ın ticareti merkezi Karaçi’de, 300’den fazla Hristiyan aileye hizmet veren Katolik kilisesi, protestolara ve Birleşmiş Milletlerin uyarılarına rağmen 24 Ağustos’ta yıkıldı.

Bir grup avukat, insan hakları savunucusu, gazeteci ve azınlık aktivistlerinden oluşan ‘Karaçi’yi Kurtar Hareketi’ (The Save Karachi Movement) Twitter hesabından St. Joseph Kilisesi’nin yıkıldığını doğruladı. Hükümet yetkilileri ise, bunun sel baskınlarını önlemek için daha büyük bir yıkım planının parçası olduğunu söyledi.

Karaçi’yi Kurtar Hareketi, yetkililerin Hristiyan cemaatinin protestolarına rağmen kiliseyi yıktığını belirtti. Karaçi’yi Kurtar Hareketi üyesi Abira Ashfaq, yıkım videosunu paylaşırken, ‘‘Azınlık gruplarına böyle davranıyoruz. İnşa ettikleri kiliseleri böyle yıkıyoruz. İzle ve utan, Pakistan!’’ ifadelerinde bulundu. Avukat Mustafa Mehran ise, yakınlardaki iki kilisenin daha önce yıkıldığını ve bunun kalabalık Hristiyan cemaati için kalan son kilise olduğunu söyledi.

Bir gün önce, Karaçi’yi Kurtar Hareketi kilisenin yıkımını durdurmayı başardıklarını söylemişti. Yaptıkları açıklamada, ‘‘St. Joseph Kilisesi’ni yıkımdan kurtarmak için yapılan kampanyaya katıldığınız için teşekkür ederiz. Toplu direnişimiz nedeniyle kilise bugün yıkılmadı. Ancak bölge sakinleri önümüzdeki günlerde kiliselerinin yıkılacağından endişeleniyor’’ denildi.

Yerel yetkililer, yıkımın Karaçi’den geçen iki dar derenin yakınındaki yapıların kaldırılmasına yönelik mahkeme kararının ardından başlatıldığını iddia etti. Birleşmiş Milletler (BM) uzmanlarına göre, Gujar Nehri boyunca verilen yıkım kararı, 96 bin kişiyi barındıran 12 bin evi etkileyebilir. Mevcut verilere göre, şimdiden 66.500’den fazla kişi etkilendi. Haziran ayında, BM insan hakları uzmanları Pakistan’ı su yollarının kenarında yaşayan 100 bin’e yakın insanı tahliye etmeye son vermeye çağırdı.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği Ofisi tarafından yapılan açıklamada, ‘‘Bu kitlesel yerinden edilmenin yasal dayanağı bulunmamaktadır ve etkilenen vatandaşlar için sunulan çözüm öneri belirsizdir. Açıkçası, birçok yoksul aile, salgın dönemi ortasında sokağa terk ediliyor’’ ifadeleri yer aldı.

Birleşmiş Milletler (BM) uzmanları, BM İnsan Hakları Konseyi’nin bir üyesi olan Pakistan’ı uluslararası insan hakları standartlarına tam olarak uymaya çağırdı. (cruxnow)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi