29 Mart 2024 Cuma

Papa 12 Suriyeli’yi İtalya’ya Getirdi

Papa Françesko, dünyanın dikkatini göçmenlerin yaşadığı drama çekmek amacıyla, Rum Ortodoks Patriği Bartholomeos ve Yunan Ortodoks Kilisesi lideri 2. Ieronymos ile birlikte Midilli’yi ziyaret etti. Papa Françesko, göçmen kamplarında kalan 12 kişiden oluşan 3 Suriyeli aileyi Midilli’den İtalya’ya götürmek üzere yanına aldı.

Papa Françesko, ziyaretin ardından Roma’ya dönerken, toplamda Vatikan’dan yapılan açıklamaya göre, Papa’nın isteği ve Vatikan, İtalya ve Yunanistan’dan yetkililer arasında varılan anlaşma sayesinde, Midilli’deki mülteci kamplarında kalan bu 12 Suriyelinin İtalya’ya götürülmesi sağlandı.

Papa’nın Midilli ziyareti için kullandığı charter uçağıyla Roma’ya doğru yola çıkan 12 Suriyelinin 6’sının çocuklardan oluştuğu belirtildi.

Evleri bombalanan bu 3 aileden 2’sinin Şam’dan, diğerininse IŞİD tarafından işgal edilen Deir Ez-Zor’dan geldiği açıklandı. Ailelerin ilk aşamada Sant’Egidio cemaati tarafından ağırlanacağı ve masrafların Vatikan tarafından karşılanacağı bilgisi de verildi.

Vatikan, bu kişilerin, AB ile Türkiye arasında yapılan göçmen anlaşmasından önce Midilli’ye ulaşmış olduklarını da vurguladı.

Yaklaşık 2500 mülteciyi barındıran Moria mülteci kampını ziyaret etti. Üç lider Moria kampında, aralarında çocukların da yer aldığı yaklaşık 250 kişilik bir grup mülteciyle tek tek selamlaştı. Bu sırada bazı mülteciler gözyaşları içinde Papa’ya sorunlarını anlatırken, çocuklar da yaptıkları resimleri verdi. Papa, yardımcılarına bu resimleri kaybetmemelerini, Vatikan’daki çalışma masasına koymak istediğini söyledi.

Vatikan’dan Yunanistan’a giderken uçakta gazetecilerle sohbeti sırasında Midilli ziyaretini “üzücü bir ziyaret” olarak tanımlayan Papa Françesko, “İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana en büyük insani felaketi görmeye gidiyoruz” dedi. Moria kampını ziyaretinin ardından yaptığı konuşmada da ziyaretinin amacını “Bu büyük insani krize dünyanın dikkatini çekmek ve çözüm istemek için geldik.” diye konuştu.

Patrik Bartholomeos da buradaki konuşmasında “Akdeniz bir mezarlık değil diyalog yeri olmalıdır. Mare nostrum (bizim denizimiz) bir barış denizi olmalıdır.” ifadelerini kullandı.

Üç lider, Avrupa’ya kaçmaya çalışırken hayatını kaybeden göçmenler anısına saygı duruşunda bulunarak denize çelenk bıraktı. (BBC /BA)

Ermeni Apostolik Kiliselerinde ‘Büyük Perşembe’ Törenleri Gerçekleşti

Ermeni Apostolik Kiliselerinde "Büyük Perşembe" günü "Intriyats Badarak" (Son Akşam Yemeği), Vodınlıva (Ayak yıkama) ve Latsi Kişer...

İskenderun Katedrali’nde Kutsal Perşembe Ayini Gerçekleşti

Rab İsa Mesih’in havarileri ile birlikte yediği son akşam yemeğinin anıldığı ‘Kutsal Perşembe’ Ayini, İskenderun’da hüzünle gerçekleştirildi. Kutsal...

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi