24 Nisan 2024 Çarşamba

Papa, Auschwitz-Birkenau’yu ziyaret etti

Papa Françesko Cuma sabahı Auschwitz-Birkenau müzesi ve anıta duygusal bir ziyaret gerçekleştirdi. Nazi toplama ve imha kampında İkinci Dünya savaşı sırasında çoğu Yahudi 1.1 milyondan fazla insan,  öldürülmüştü.

Papa, kampı ziyaretinden önce konuşma yapmayacağıyla ilgili karar almıştı ve kampa tek başına girip sessizce dua etmek istediğini söyledi. Papa, “Ben o korkunun mekânına konuşma yapmadan ve kalabalık olmadan sadece gerekli birkaç kişiyle girmek istiyorum. Kampa yalnız girer ve dua edersem Rab bana ağlamayı lütfeder.” dedi.

Papanın sessizyürüyüşü sırasında duyulan tek ses fotoğraf makinalarının çıkardığı seslerdi. Papa büyük bir ciddiyetle ileriye doğru yalnız yürüyerek ve kötü ünüyle bilinen giriş kapısını üstündeki “Çalışmak özgürleştirir” yazısını okudu. Sonra Papa elektrikli arabayla ölüm bloğu olarak bilinen 11. Blok’a gitti. Burada Fransisken rahip Maximilian Kolbe de 75 yıl önce öldürüldü.  Papa bu acı veren mekânda dua etmek için oturdu ve gözlerini sıkıca kapattı.

Auschwitz’a yapılmış ziyaretteki en dokunaklı an Papa’nın, zulüm kampından kurtulanlarla tanışmasıydı. Yaşlı adamlar ve kadınlar burada gerçekleşen dehşetin tanıklarıydı. Papa onları iki yanağından öperek ve el sıkışarak karşıladı. Sonra mumu tutup yakarak onlara bağışladı.

Papa Françesko,  Maximillian Kolbe’nin hücresini ziyaret etmek için 1941 yılında inşa edilen  Auschwitz II Birkenau’ya 10 dakikalık yolculuk yaptı.Burada bir Hamam ile 130. Mezmuru İbranice okudu. Sonra da buradaki anıta evine dönemeyen insanların anısına bir mum bıraktı.(SG)

 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi