29 Mart 2024 Cuma

Papa Françesko, 2. Dünya Savaşı Arşivlerinin Açılacağını Duyurdu

Papa Françesko, İkinci Dünya Savaşı dönemine ait gizli Vatikan arşivlerinin 2020’de halka açılacağını duyurdu. Bu, Yahudilerin uzun süredir beklediği bir karardı. 

Papa Françesko,”Papa 12. Pio dönemine ait Vatikan arşivlerinin, Eugenio Pacelli’nin (Papa 12. Pio olmadan önceki asıl adı) Papa seçilmesinin 80. yılına denk gelecek şekilde, 2 Mart 2020’de açılması kararını aldım. Bu kararı, en yakın çalışma arkadaşlarımın fikrini, sakin ve güven dolu bir ruhla dinledikten sonra alıyorum” dedi.
 
Papa Françesko, açılacak Vatikan arşivlerinin İtalyan Katolik din adamı Eugenio Pacelli’nin Papa olarak görev yaptığı 2 Mart 1939 ve 9 Ekim 1958 tarihlerini kapsayacağını belirtti.  
 
“Kilise, tarihten korkmuyor tam tersine Tanrı’yı sevdiği gibi tarihi de daha iyi ve daha fazla sevmek istiyor” diyen Papa Françesko, “Ciddi ve objektif davranan tarih araştırmacılarının, insanlık için karanlık olan dönemlerde Papa 12. Pio tarafından alınan zorlu kararları uygun eleştirilerle doğru şekilde değerlendireceklerini umduğunu” kaydetti. 

AJC KARARDAN MEMNUN 

Amerikan Yahudi Komitesi (American Jewish Committee-AJC) kararı memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. 

Komitenin Dinlerarası İlişkiler Yöneticisi Haham David Rosen, 30 yıldan uzun bir süredir gizli arşivlerin açılmasını talep ettiklerini söyledi.  

Reuters haber ajansına konuşan Rosen, “İsrail ve ABD’nin önde gelen soykırımı anma kurumlarındaki uzmanların tarihin bu en berbat zamanlarına ait kayıtları tarafsızca değerlendirebilecek olması bilhassa önemli. Holokost dönemindeki üstün gayretleri de başarısızlıkları da kabullenmek adına önemli” dedi. 

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi