20 Nisan 2024 Cumartesi

Papa Françesko 2015 ve 2016  Seyahat Güncesi

Katolik Kilisesi’nin Arjantin asıllı lideri Papa Françesko göreve geldiğinden itibaren son derece aktif olarak çalışmasıyla dikkatlleri üstüne çekti. Papa Françesko gerek Vatikan’daki baştan sona ele aldığı ve yenilemeye çalıştığı yapıyla, hem de birçok ülkeye yaptığı Papalık Seyahatleri’yle gündemde oldu.  Papa Françesko, 2014 yılı ziyaretlerini Kasım ayında Türkiye’ye gelerek bitirmişti. 2015 yılına hızlı bir başlangıç yapan Katolik dünyasının ruhsal önderi,  ziyaretlerine Sri Lanka ve Filipinler’le başladı. Papa, ziyaretlerini son olarak Kenya, Uganda ve Orta Afrika Cumhuriyeti ile bitirdi.  Papa’nın 2016 için de Papalık gezilerine hız kesmeden devam edeceği açıklanan programıyla ortaya çıktı. Papa, 2016 ziyaretlerine Meksika’yla başlayacak.

Vatikan Devlet Başkanı ve dünyadaki 1,2 milyardan fazla  Katolik’in lideri olan Papa Franceşko’nun tüm yurtdışı gezilerini, İtalya’nın ulusal havayolu şirketi Alitalia’dan kiralanan ve normalde tarifeli olarak hizmet veren bir uçakla yapıyor. Hatta Papa’ya bu gezilerinde eşlik eden gazeteciler bile, ancak kendi bilet paralarını ödedikleri takdirde uçağa binebiliyor. Gazeteciler business class’ta seyahat etmese de, bu kategoriden ücret ödüyor. Uçakta sadece Vatikan yetkilileri ve gazeteciler bulunuyor, dışarıdan yolcu alınmıyor.

Alitalia uçağı, Papa’nın seyahatinin ardından normal tarifeli seferlerine geri dönüyor. Yani Papa’nın kullanımı için bekletilmiyor.

Papa’nın herhangi bir Alitalia yolcusundan farkı, ön sırada tek başına oturma imtiyazına sahip olması. Papa Françesko, bu uçağa binerken kendi valizini taşımasıyla da dikkat çekiyor.

Papa, ziyaret ettiği ülkelerde şehirler arası yolculuklarını ise genellikle ev sahibi ülkenin havayolu şirketleriyle yapıyor. İtalya içindeki kısa mesafeli uçuşlarda genellikle İtalyan Hava Kuvvetleri’ne ait helikopterleri kullanıyor.

Papalar, halkın arasına karışırken ise “Papa-mobil” olarak anılan araçları kullanıyor. Mehmet Ali Ağca’nın eski Papa 2. Giovanni Paolo’ya suikast girişiminde bulunmasının ardından bu araçlar, kurşun geçirmez camla çevrelendi. Ancak Papa Françesko’nun, güvenlik riskine rağmen insanlarla temasını engellediği gerekçesiyle bu kurşun geçirmez bölmeli aracı kullanmayı tercih etmediği biliniyor.

*Türkiye (28-30 Kasım 2014)

2014 Eylül ayında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Ortodoks Kilisesi’nin koruyucu azizi, Aziz Andreas günü gerekçesiyle Patrik Bartholomeos’un  davetini kabul eden Papa Françesko 28- 30 Kasım tarihleri arasında ülkemizi ziyaret etti. 28 Kasım’da Esenboğa Havalimanı’na gelmesiyle ziyaretleri başladı. Papa’yı havalimanında karşılayanlar arasında, Türkiye ziyareti boyunca çevirmenliğini yapacak olan oyuncu Serra Yılmaz da yer aldı. Papa’nın Ankara’daki ilk durağı Anıtkabir oldu. Üzerinde Papalık arması olan Passat marka otomobile bindi. Papa Anıtkabir’e kırmızı beyaz karanfillerle hazırlanmış ve üzerinde İngilizce “Pope Francis” yazan çelengi bıraktıktan sonra geri geri giderek, yaklaşık bir dakika anıtmezar önünde bekleyip dua etti. Papa daha sonra Cumhurbaşkanlı Sarayı’nda Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüştü. Papa Françesko, Cumhurbaşkanı Sarayı’nda ağırlanan ilk yabancı devlet başkanı ve ülkemize gelen 4. Papa oldu.

İki ülke heyetlerinin takdiminin ardından Erdoğan ve Papa Francis, Saray’ın girişindeki merdivenlerde Türkiye ve Vatikan bayrakları önünde el sıkışarak, basın mensuplarına poz verdi. Papa Françesko Cumhurbaşkanı Erdoğan’la yaptığı görüşmenin ardından Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez’i ziyaret etti. 29 Kasım’da İstanbul’a hareket eden Papa, İstanbul’da Ayasofya Müzesi ve Sultanahmet Camisi’ni gezdi. Papa Françesko, Şişli’deki Saint Esprit Katolik Kilisesi’ndeki ayine katıldı.

Aynı gün Fener Rum Patrikhanesi’ni ziyaret ederek ve Patrik Bartholomeos ile özel bir görüşme yaparak, Papa Françesko ve Patrik Bartholomeos, daha sonra Aya Yorgi Patrikhane Kilisesi’nde dua etti.

Ziyaretinin son günü 30 Kasım’da, tekrar Fener Rum Patrikhanesi’ne gitti ve Bartholomeos ile ortak bir deklarasyona imza attı. İstanbul’daki temaslarının ardından Papa Françesko, akşam saatlerinde ülkemizden ayrıldı.

2015 Ziyaretleri

*Sri Lanka ve Filipinler (13-19 Ocak 2015)

Papa Françesko altı günlük Asya turunun ilk ayağında Sri Lanka’yı 13-15 Ocak tarihleri arasında ziyaret etti. Francis, nüfusunun yaklaşık yüzde 70’i Budist olan ülkeye 20 yıl aradan sonra gelen ilk Papa oldu. Sri Lanka’da nüfusun sadece yüzde 7’si Hristiyan. Başkent Colombo’da dinler arası diyalog toplantısına katılan Papa, 25 yıl iç savaş yaşayan ülkede insan haklarına saygı, adalet ve birlik mesajı verdi, “Bu ülkenin kadın ve erkekleri yıllar boyunca sivil çatışmaların ve şiddetin kurbanı oldu. Barış için, dini inançların savaş ve şiddete sebebiyet verecek şekilde kötüye kullanılmasına izin verilmemeli.” diyerek düşüncelerini belirtti.

Papa’nın Asya gezisinin ikinci durağı Filipinler’de, 2013 yılındaki tayfun felaketinden en çok etkilenen Tacloban bölgesini 15-19 Ocak tarihleri arasında ziyaret etti. Papa, 2013 yılında meydana gelen Haiyan tayfununda yaklaşık 7 bin 300 kişinin hayatını kaybettiği Tacloban’ın Leyte kentinde halkla buluştu. Ancak kötü hava koşulları, Papa’nın ziyaretini yarıda keserek Manila’ya dönmesine neden oldu.  Filipinleri ziyaret eden 4’üncü Papa oldu.

Dünyanın en kalabalık üçüncü Katolik nüfusuna sahip Filipinler’de 80 milyon Katolik bulunuyor. Daha önce ülkeyi ziyaret eden iki papaya suikast girişiminde bulunulması nedeniyle başkent Manila ve Leyte eyaletinde Papa’nın ziyareti için 40 bin asker ve polis görevlendirildi.

*Saraybosna (6 Haziran 2015)

Papa Françesko, Bosna Hersek’in başkenti Saraybosna’yı 6 Haziran’da günübirlik ziyarette bulundu. Saraybosna Havalimanı’ndaki karşılama töreninin ardından şehir merkezine hareket eden Papa, Asım Ferhatoviç Stadyumu’nda halka açık bir ayin yönetti. Papa, “Birçok dinin bir arada yaşadığı Saraybosna, Avrupa’nın Kudüs’üdür.” dedi.

*Bolivya, Ekvador ve Paraguay (5-13 Temmuz 2015)

Papa seçildikten sonra kendi deyimiyle “Sevgili Güney Amerika”sına ikinci kez gelen Françesko’nun sekiz gün süren ziyareti Ekvador 5-8 Temmuz, Bolivya 8-10 Temmuz ve Paraguay 10-12 Temmuz tarihleri arasında sürdü. Roma’ya 13 Temmuz’da döndü.

Pazar gecesi Ekvador’un başkenti Quito’ya ulaşan 78 yaşındaki Papa Françesko Başkan Rafael Correa ile buluştu. Ertesi gün Kutsal Rahmet Manastırı’nı ziyaret etmek için Vatikan’a ait uçakla Guayaquil kentine hareket etti. Her zamanki mütevazılığından taviz vermeyen Papa, havaalanından kent merkezine Vatikan’a ait Fiat marka küçük bir otomobille seyahat etti. Kent merkezine ulaşınca Papalık jipine geçerek bütün gece dualar ve ilahiler okuyarak kendisini bekleyen yüzbinlerce kişinin katıldığı ayini yönetti. Papa Françesko, Los Samanes Parkı’nda düzenlenen açıkhava ayininde aile birliğini korumanın önemine değinen bir konuşma yaptı.

8 Temmuz’da Bolivya’nın başkenti La Paz’da ülkenin sosyalist başkanı Evo Morales’le görüştü. Papa’ya komünizmin simgesi çekiç ve orağı İsa’nın çarmıha gerilmiş temsilinin işlendiği bir heykel hediye etti. Papa Françesko’nun şaşkınlığı dikkatlerden kaçmadı. Daha sonra Santa Cruz şehrine geçerek, Kurtarıcı İsa Meydanı’nda yaklaşık bir milyon Katolikle bir araya geldi.

Güney Amerika’nın en fakir ülkelerinden biri olan Paraguay’da büyük bir coşkuyla karşılanan Papa, başkent Asuncion’un doğusundaki Caacupe kentindeki ayini yönetti. Ayine on binlerce kişi katıldı.

*Küba ve Amerika Birleşik Devletleri (19-27 Eylül 2015)

Papa Françesko Küba’yı 19 Eylül’de ziyaret etti. Başkent Havana’daki Devrim Meydanı’nda düzenlenen ayine yüz binlerce kişi katıldı. Küba Devrimi’nin lideri Fidel Castro’nun kardeşi Devlet Başkanı Raul Castro ile bir araya geldi. Papa’nın 89 yaşındaki Fidel Castro ile görüşmesi 30-40 dakika sürdü. Vatikan Basın Sözcüsü Federico Lombardi, “buluşmanın resmiyetten uzak ve sıcak bir ortamda yapıldığını” açıkladı. Papa, Fidel Castro ile görüşmesi öncesinde, başkentteki Devrim Meydanı’nda ayin yönetti. Papa Françesko, ilk olarak Küba Devlet Başkanı Raul Castro ve ardından Arjantin Devlet Başkanı Cristina Fernandez ve adanın dini liderleriyle de bir araya geldi.

22 Eylül’de ABD Washington D.C’ye geçerek Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda bir konuşma yaptı. 23 Eylül Çarşamba günü Beyaz Saray’da Barack Obama ile buluştu. Beyaz Saray’ı ziyaret eden 3’üncü Papa olan, Papa Françesko Aziz Matthew Katedrali’nde piskoposlarla yapacağı dua ayinine katıldı. Daha sonra “Basilica of the National Shrine of the Immaculate Conception” Ulusal Bazilika’da yaklaşık 30 bin kişinin katıldığı bir törende yer aldı. 24 Eylül Perşembe günü ABD Kongresi’nde bir konuşma yapan Papa, Washington’da St. Patrick Kilisesi ve Katolik yardım kuruluşunda evsizler ve halkla bir araya geldi. Aynı gün New York’a geçen Papa, akşam saatlerinde 5. Cadde’de bulunan Saint Patrick’s Katedrali’nde düzenlenen ayine katıldı ve 25 Eylül’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nun 70. dönem çalışmaları çerçevesinde genel kurulda bir konuşma yaptı. Konuşmanın ardından BM Genel Sekreteri ve Genel Kurul Başkanı ile görüştü. Aynı gün 11 Eylül terör saldırısının meydana geldiği Dünya Ticaret Merkezi önündeki anıtta sivil halkla bir araya geldi. Papa, 26 Eylül Cumartesi günü ABD gezisinin son durağı olan Philedelphia’ya gitti. Philadelphia’da düzenlenen Dünya Aile Gününe katıldı. 27 Eylül tarihinde şehrin en büyük hapishanesine ziyaret gerçekleştirdi.

Papa’nın ABD ziyareti boyunca, gideceği kentlerde güvenlik en üst düzeye çıkarıldı. Havalimanından ayrılırken Fiat marka küçük bir otomobile binen Papa daha sonra kalacağı yere geçti. Obama ile konuşan Papa dünyada barış istedi. Amerika’daki dua ayinine önderlik etti.

Papa Françesko’nun Küba ve Kuzey Amerika gezisi, şimdiye kadar çıktığı en uzun süreli ve siyasi açıdan en önemli gezi olarak görülüyor.

*Kenya, Uganda ve Orta Afrika Cumhuriyeti (25-30 Kasım 2015)

Papa Françesko, ilk kez ziyaret ettiği Afrika’da barış ve hoşgörü çağrısında bulundu. Papa, Afrika turunun ilk ayağı olan Kenya’da Cumhurbaşkanı Uhuru Kenyatta tarafından karşılandı. Daha sonra ise Nairobi şehrinin en büyük stadyumu olan Kasarani’de Kenyalılarla bir araya geldi.

Papa’nın Kenya’daki ikinci durağı ise ülkenin en yoksul bölgelerinden Kangemi’ydi. Burada da büyük bir coşkuyla karşılanan Papa, gecekondu mahallesine yaptığı ziyaretin ardından St. Joseph Kilise’sinde ayin yönetti. Ayin öncesi yaptığı konuşmada, Eş Şebab terör örgütünün saldırılarına da değinen Papa Françesko aynı zamanda,“Toprak, konaklama ve çalışma bu üç olgu, hayırseverlik meselesi değil, daha ziyade yoksulların kutsal hakkıdır.” şeklinde konuştu. Papa Françesko’unn ziyareti için başkentte alınan güvenlik önlemleri çerçevesinde 10 binden fazla polis görevlendirildi. Kenya’yı en son 1995’te Papa II. John Paul ziyaret etmişti. Kenya’nın 44 milyon nüfusunun yüzde 85’ini Katolikler oluşturuyor.

Uganda’nın başkenti Kampala’da Devlet Başkanı Yoveri Museveni tarafından karşılanan Papa’ya tıpkı Afrika turunun ilk ayağı olan Kenya’da olduğu gibi ilgi oldukça büyüktü.

Burada bir ayin yöneten Papa, mülteci sorununa değinerek, “Bu insanlığın bir imtihanı” dedi. Papa Françesko’nun gündeminde ayrıca yolsuzluk, kabile çatışmaları ve uyuşturucu da vardı.

Papa Françesko, üç ülkeden oluşan Doğu Afrika turunun ikinci durağı olan Uganda’da 1885 ve 1887 yılları arasında yakılarak öldürülen ve daha sonra Katolik Kilisesi tarafından aziz ilan edilen, Hristiyanları anmak için ayin düzenledi. Namugongo yakınlarında, Hristiyanların yakıldığı yerde yapılan ayine Uganda Devlet Başkanı Yoweri Museveni’nin yanı sıra 2 milyondan fazla kişi katıldı.

Papa Françesko’yu görmek için diğer kentlerden gelen Ugandalılar, geceyi ayinin yapılacağı yerde geçirdi.

İki gün sürecek Uganda ziyareti sırasında gençlerle sohbet edip bir toplantıya katılarak ve din adamlarıyla bir araya geldi.

Uganda’nın yaklaşık 37 milyonluk nüfusunun yarısı Hrıstiyanlardan oluşuyor.

Papa’nın Uganda ziyaretinin ardından Orta Afrika Cumhuriyeti’nin başkenti Bangui’ye geçerek, bir sığınmacı kampını ziyaret etti.

Kampın girişinde Afrikalı çocuklar tarafından karşılanan Papa, ülkedeki etnik ve dini çatışmaların son bulması gerektiğini söyledi. Gelecek ay seçimlere gidecek olan ülkede geçici yönetimin başkanı Catherine S. Panza, barışı sağlamak için çalıştıklarını kaydetti. Papa Françesko bu ziyaretiyle ilk kez bir çatışma bölgesine gitmiş oldu.

Dünyanın en fakir üçüncü ülkesi olan 5 milyon nüfuslu Orta Afrika Cumhuriyeti’nde halkın yarısı açlıkla pençeleşiyor.

Papa Francis, Kenya ve Uganda’nın ardından geldiği Orta Afrika gezisini tamamlayıp 30 Kasım Pazartesi günü ülkeden ayrıldı.

2016 Planlanan Ziyaretler

*Meksika (12-18 Şubat 2016)

Meksika Başkanı Enrique Peña Nieto tarafından 2014 yılında ülkeye davet edilen Papa, daveti kabul ederek 12-18 Şubat 2016 tarihleri arasında Meksika ziyaretini  gerçekleştirecek. Papa, Meksiko şehrinde bulunan Bakire Guadalupe Bazilikası’nı, Morelia, San Cristobal de las Casas ve Ciudad Juarez gibi şehirleri ziyaret edeceği bildirildi.

*Arjantin, Şili ve Uruguay ( Temmuz 2016)

Papa Françesko, 1816 Arjantin Bağımsızlık Bildigesi’nin yıldönümünde kendi memleketi Arjantan’i ve iki komşu ülke olan Şili ve Uruguay’ı ziyaret etmeyi planladığını belirtti. Ziyaret tarihleri tam olarak belli değil.

*Polonya (25- 31 Temmuz 2016)

2013 yılında Dünya Gençlik Günü’nün 2016’da Polonya’da yapılacağı bildirilmesinden sonra Papa, 25-31 Temmuz tarihleri arasında Krakow’u ziyaret edecek.

*Ermenistan (2016)

Ermenistan Cumhurbaşkanı Serj Sarkisyan 2015 yılında Ermenistan’ı ziyaret etmesi için Papa Françesko’yu ülkeye davet etti. Ziyaret için herhangi bir tarih belirtilmedi. 2015 yılında Papa’nın 2016’da  Ermenistan’ı ziyaret edeceği doğrulandı.

*Malta (2016)

Malta Cumhurbaşkanı Louise Coleiro Preca, Papa’yı Malta’yı ziyaret etmesi için resmi bir davette bulundu. Papa’nın Malta’ya 2016’da geleceği belirtildi, ancak hangi tarihler arasında ziyaret edeceği net olarak belirtilmedi. (BA)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi