25 Nisan 2024 Perşembe

Papa Françesko Afrika’daki Sağlık Kurumunu Takdir Etti

Papa Françesko, 1950’de kurulan ve Afrika’nın yedi ülkesinde (Angola, Etiyopya, Mozambik, Güney Sudan, Sierra Leone, Tanzanya ve Uganda) sağlık hizmeti sunan CUAMM’ın çalışmalarını övdü.

CUAMM, anne, çocuk ve yeni doğan sağlığına odaklanan projelerle beraber bulaşıcı hastalıklar, evrensel sağlık sigortası ve eşitlik, beslenme ve kronik hastalıklar üzerine araştırmalar yapmaktadır. CUAMM üyelerini Vatikan’da karşılayan Papa Françesko, grubun 70 yıl önce İtalya’nın Padua kentinde başlayan tarihini hatırlattı. O zamandan beri, paydaşlık ve hizmet erişimi tüm Afrika kıtasına yayıldı.

Sağlığın Önceliği

Papa Françesko, CUAMM’nin çalışmalarını ‘Bugün bizlere gündelik ekmeğimizi ver’ duasının somut bir örneği olarak tanımlayarak, sağlığın ekmek, su veya iş gibi öncelikli bir konuma sahip olduğunu belirtti. Silahlara harcanan milyarlarca doların aksine, CUAMM’nin temel sağlık hizmetlerine erişim sağlama çabalarını öven Papa, bebeklerin doğum sırasında öldüğünü ve çocukların erken yaşta hayatlarını kaybettiğini hatırlattı.

2015’te Orta Afrika Cumhuriyeti’ne yaptığı ziyareti hatırlatan Papa, önümüzdeki yılın başlarında ziyaret etmeyi umduğu Güney Sudan’ı da hatırladı. Papa Françesko, ‘‘Rab, sizleri Müjde’nin tanıkları olarak İyi Samiriyeliler olmanız için gönderiyor. Zorluklarla yüzleşmekten ve şiddetin hâkim olduğu uzak yerlere gitmekten korkmayın. Onlarla birlikte olun. Hayal kırıklığı yaşarsanız veya sonuç elde edemezseniz de cesaretiniz kırılmasın. Çatışmaların üstesinden gelmek için barış elçileri olarak hizmet etmeye ve diyalog kurmaya kararlı olun’’ dedi.

Birlikte Çalışın

Papa Françesko, CUAMM’nin Afrika’da toplukları desteklemek ve tanıtmak adına yerel kiliseler ve kurumlarla yaptığı işbirliğini takdir etti. Papa Françesko, ‘‘Özellikle salgın döneminde olduğu gibi savaşın ve ekonomik krizin hissedildiği bir dönemde herkes zor bir sınava tabi tutuluyor. Bu gözden kaçan ‘gizli bir savaş’ ve en çok yoksulları etkiliyor. Rab, karanlığı cesaretle geçmeniz için yardım etsin. Afrika’nın sesi olduğunuz ve yoksulların acılarını ortaya çıkardığınız için teşekkür ederim’’ dedi. CUAMM üyelerini Afrika’nın sesini duyurmaya, farkındalığı artırmaya, yoksulların mücadelelerini ve umutlarını anlatmaya devam etmeye çağıran Papa Françesko, ‘‘Rab, mazlumların feryadına kulak veriyor ve bizlerden geleceğin zanaatkârları olmamızı istiyor’’ dedi.

Konuşmasını sonlandırırken Papa Françesko, CUAMM üyelerini eğitimler, toplantılar ve üniversite değişim programları aracılığıyla yerel halka yardımcı olmaya ve özellikle gençlere odaklanmaya teşvik etti. (Vatican News)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi