20 Nisan 2024 Cumartesi

Papa Françesko, Çin’deki Kilisenin Özgürce Hizmet Edeceğini Umuyor

Çin’de yaşayan Katoliklere manevi yakınlığını dile getiren Papa Françesko, ülkedeki kilisenin ‘özgürlük ve esenlik’ içinde hizmete devam etmesini umduğunu söyledi.

Pazar günü Aziz Petrus Meydanı’nda toplanan inanlılara seslenen Papa, kilisenin 24 Mayıs’ta ‘Kutsal Meryem Ana, Hristiyanların Yardımı’ gününü kutladığını belirterek, Meryem Ana’nın Çin’deki Katoliklerin koruyucusu olduğunu söyledi. Papa Françesko, ‘‘Bu sevinçli gün, onlara manevi yakınlığımın güvencesini tazeleme fırsatı sunuyor. Sıkıntılarla mücadele eden inanlıların ve din adamlarının sorunları dikkatle takip ediyorum ve her gün dua ediyorum’’ dedi.

Kardinal Joseph Zen, 11 Mayıs’ta Çin’in ulusal güvenliğini tehlikeye attığı iddiasıyla tutuklandı, ancak saatler sonra serbest bırakıldı. Kardinal Zen, Çin’e yönelik eleştirilerinde sert davrandı ve Vatikan’ın 2018’de Çin ile yaptığı episkopos adaylığı konusundaki anlaşmayı sert bir dille kınadı.

Papa Françesko, Çin’deki kilisenin özgürlük ve esenlik içinde, evrensel kilise ile paydaşlıkta bulunabilmesi, Müjde’yi duyurabilmesi ve toplumun maddi ve manevi gelişimine katkıda bulunabilmesi için tüm inanlıları dua etmeye çağırdı.

Vatikan-Çin anlaşması, Çin’in episkopos adaylığı konusundaki ısrarı nedeniyle yaşanan gerilimi azaltmayı amaçlıyor. Vatikan, anlaşmanın Çin kilisesinde daha derin bir bölünmeyi önlediğini belirtti. Geçmişte papanın rızası olmadan episkoposlar atandı. Anlaşma ile bu episkoposlardan yedisi, Papa ile tam bir birliğe kavuştu.

Zen’in tutuklanması da dâhil olmak üzere Hong Kong’da gerçekleşen tutuklamalar, kentteki ekonomik, dini ve eğitim kurumlarını daha fazla etkileyerek, muhalefete yönelik baskıyı genişletti. Vatikan, Kardinal Zen’in tutuklanmasını endişeyle karşıladığını ve yaşananları dikkatle takip ettiğini açıkladı. (cruxnow)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi