23 Nisan 2024 Salı

Papa Françesko ‘Göç Trajedisinin Sembolü’ Aylan Kurdi’nin Heykelini Hediye Etti

‘Dünya Gıda Günü’ sebebiyle Roma’da ‘BM Gıda Tarım Örgütü’ne ziyarette bulunan Papa Françesko, Avrupa’ya kaçmaya çalışırken hayatını kaybetmesi sonucu ülkemizi yasa boğan Suriyeli minik Aylan Kurdi’nin heykelini hediye etti. Vatikan söz konusu heykelle ilgili yaptığı açıklamada “Aylan Kurdi’nin cansız bedeninin görüntüsü göç trajedisinin sembolü” olarak ifade edildi. Heykeltraş ustası Luigi Prevedel tarafından yapılan heykel ile Aylan Kurdi’nin cansız bedeni yanında ağlayan bir melek betimleniyor.

Hatırlanacağı üzere minik Aylan Kurdi’nin (3) cansız bedeni ailesi ile birlikte 2015 yılında Avrupa’ya kaçmak için bindikleri botun batması üzerine ülkemizin kıyılarına vurmuştu. Bu trajedinin ardından minik çocuğun resmi Suriyeli göçmenlerin yaşadığı dramın bir nevi sembolü haline gelmişti.

Papa Françesko’nun ‘Dünya Gıda Günü’ FAO’nun Roma’daki merkezine gerçekleştirdiği ziyarette, FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva’nın yanı sıra G7 ülkelerinden tarım bakanları ve FAO üyesi ülkelerin temsilcileri de hazır bulundu.

Papa’nın ziyareti ansına mermer heykeli hediye ettiği FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva, “Bugün dünyada 740 milyon göçmen var, göçmen sayısı hiç bu kadar yüksek olmamıştı. Bu, düzenli ve adil bir biçimde yanıt vermemiz gereken bir mesele” dedi.

Papa Françesko, ‘Açlık-Göç Tedavisi Olmayan Bir Hastalık Değil’

Papa Françesko’nun FAO’daki yapmış olduğu konuşmada özellikle açlık ile göç arasındaki bağın altını çizdi, her iki sorunun kökeninde ise çatışmalar ve iklim değişikliğinin oynadığı önemli rolü vurguladı. Konuşma da dikkat çekilen bir diğer önemli nokta ise; ‘toprağın ürünlerinin eşit dağıtılması, her bir bireyin beslenme hakkının garanti edilmesi’ telkininin yanı sıra, özellikle son yıllarda gelişen teknolojinin açlığın azaltılması adına kullanılması gerektiği üzerinde duruldu.

Papa Françesko, “Kuşkusuz, savaşlar ve iklim değişikliği açlığa yol açıyor, bu nedenle açlığı tedavisi olmayan bir hastalık gibi göstermekten kaçınmalıyız” dedi.

İklim değişikliğinin sonuçlarını her gün gördüğümüzü de vurgulayan Papa, ABD’nin iklim değişikliğiyle mücadele amaçlı Paris Anlaşması’ndan çekilmesini de eleştirdi. Papa, “Ekosistemlerin hassas dengesine karşı duyarsızlık, gezegenin sınırlı kaynaklarını manipüle ve kontrol etme küstahlığı, kar hırsı yeniden yükseliyor” diye konuştu. Ayrıca sözlerine gıda sektöründe spekülasyon yapılması nedeniyle bazı büyük üreticiler zenginleşirken ” insanların ihtiyaçlarının gözardı edilmesini” eleştirerek sözlerine ekledi.

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi