28 Mart 2024 Perşembe

Papa Françesko, İnanç Liderleriyle Barış İçin Dua Etti

Sant’Egidio Topluluğu, Roma’da dünyanın dört bir yanından çok sayıda inanç liderinin katılımıyla iki günlük bir barış toplantısı düzenledi.

‘Kardeş Halklar, Geleceğin Dünyası’ temalı 35. Uluslararası Barış Toplantısı, Perşembe akşamı Papa Françesko’nun da katılımıyla Kolezyum’da yapılan barış duasıyla sona erdi.

Yeni Başlangıç

40’dan fazla ülkeden katılımcılar, Assisi ruhuyla nasıl yeniden başlanacağını tartışmak üzere bir araya geldi. Sant’Egidio Topluluğu Başkanı Marco Impagliazzo, herkesi Covid-19 salgınının bizlere sunduğu fırsatı boşa harcamamaya çağırarak, toplantının açılış videosunda, ‘‘Bizi birbirimizden ayıran bir bozulma anı değil, yeni bir başlangıç ​​anı olsun’’ ifadesinde bulundu.

İnsan Yüreğini Arındırma

Papa Françesko, Kolezyum’da çeşitli inanç gruplarından yüzlerce kişinin katıldığı ‘Barış İçin Dua’ toplantısını sona erdirdi.

Kapanış konuşmasını yapan Papa, savaş kurbanları için bir dakikalık sessiz zamanın öncesinde Tanrı’dan, ‘insanların yüreğini arındırmasını’ diledi. Konuşmasını Roma’ya seyahat edenleri onurlandırarak başlayan Papa Françesko, duanın ‘barış sağlayan ve nefret dolu yürekleri arındıran sessiz bir güç kaynağı’ olduğunu söyledi.

Şiddetin Yaşandığı Yerden Barışın Sağlandığı Bir Yere

Papa Françesko, ‘Kardeş Halklar’ temalı etkinliğin bir zaman eğlence amaçlı insanların ölümüne neden olunan Kolezyum’da gerçekleştiğine dikkat çekerek, insanların ve gençlerin hayatlarının değerli olduğunu söyledi. Papa, ‘‘Savaşa ve şiddete seyirci kalamayız. Aksine özlemlerini, mücadelelerini ve zayıflıklarını paylaşanlarla empati kurmalıyız. Kardeşlerimizin yaşadığı her şey bizi de etkiliyor, ancak bu gerçeği kabul etmek büyük cesaret gerektiriyor’’ dedi.

Papa, savaşın insan hayatıyla oynadığını ve siyaset ile insanlığın başarısızlığı olduğunu söyleyerek, 2019’da imzalanan İnsan Kardeşliği Belgesi’ndeki çağrıyı yeniledi. Dinlerin acil görevinin ‘insan yüreğini arındırmak’ olduğunu söyleyen Papa Françesko, ‘‘İnanlılar olarak, insanların yüreklerinden nefreti silmeye yardımcı olmak ve her türlü şiddeti kınamak bizim sorumluluğumuzdur. Silahların bir kenara bırakılmasını ve askeri harcamaların azaltılmasını açık bir şekilde teşvik edelim’’ dedi.

Barış, Yürek Temizliği Gerektirir

Barış kelimesine vurgu yapan Papa Françesko, ‘‘Barış sağlanmadan, insanlar kardeş kalamaz. Barış, tüm insanlık için ileriye giden yoldur. Bölünmeyi ve çatışmaları körüklemeye çalışanlara karşı, bizler de barış içinde birlikte yürümenin önemine inanıyoruz. Barış, sadece bir anlaşma veya bir değer değil, her şeyden önce bir yürek tutumu olduğu için yüreklerimizi arındırmamız gerekir’’ dedi.

Yaratılışa ve Tanrı’ya Karşı Günahlar

Papa, toplantının diğer teması olan ‘Gelecek Dünya’ üzerinde konuşmasına devam ederek, ‘halklar arasındaki barışın aynı zamanda yaratılışa ve ortak evimize özen gösterme sözünü içerdiğini’ söyledi.

Ekümenik Patrik Bartholomeos’un ‘‘Doğal dünyaya karşı bir suç, kendimize ve Tanrı’ya karşı bir günahtır’’ sözüne değinen Papa, insanlığın yaratılış üzerine yüreklerinin kirliliğini döktüğünü söyledi.

Barış İçin Dinler

Katılımcılara cesaret çağrısında bulunan Papa Françesko, duanın ve eylemin tarihin akışını değiştirebileceğini söyledi. Papa, ‘‘Dinleri ve halkları kardeş olarak hayal edelim. Kardeş dinler, halkların barış içinde yaşamasına ve ortak evimizin inşasına yardımcı olabilir’’ dedi. (vaticannews)

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi