18 Nisan 2024 Perşembe

Papa Françesko İran Cumhurbaşkanı Ruhani ile Buluştu

Hasan Ruhani, dün İtalya ziyaretinin ikinci gününde Vatikan’da Papa Françesko ile bir araya geldi. 16 yıl aradan sonra Vatikan’ı ziyaret eden ilk İran lideri olan Ruhani ile Papa, yaklaşık 40 dakika görüştü. Ruhani, Papa ile görüşmesinden sonra Kardinal Pietro Parolin ile buluştu.

Ruhani bu ziyaretinin kendisi için büyük bir zevk olduğunu ifade ederken, Papa Françesko ise ziyareti için İran liderine teşekkür ederek, barış dileklerinde bulunduğu belirtildi.

İtalyan basını, 12 kişiyle Vatikan’a gelen Ruhani’nin heyetinde sadece tek bir kadının bulunmasına ve çevirmenlik yapmasına dikkat çekti.

Vatikan’dan yapılan resmi açıklamaya göre, samimi bir ortamda görüşen iki liderin gündeminde İran ve Vatikan ilişkileri, İran’da Katolik Kilisesinin varlığı,Vatikan’ın İran’da insan hakları ve din özgürlüğü ile ilgili girişimleri, İran’ın nükleer faaliyetlerini kısıtlamayı kabul etmiş olması ve bölgedeki diğer ülkelerle birlikte İran’ın, Ortadoğu’yu etkileyen sorunların siyasi çözümünde ve terör ile silah ticaretinin yayılmasıyla mücadeledeki önemli rolü üzerinde durulduğu belirtildi.

Hasan Ruhani Papa Françesko’ya el yapımı bir kilim ile minyatür kitabı hediye etti. Papa ise, üzerinde Aziz Martino figürü olan bir madalya vererek, bunun kardeşlik simgesi olduğunu söyledi.

1999’da Vatikan’ı son ziyaret eden İran lideri Muhammed Hatemi Papa 2. Jean Paul ile görüşmüştü.

Bugün Fransa’ya geçecek olan Hasan Ruhani, beraberindeki 5 bakan ve 100’e aşkın iş adamıyla İtalya’dan önemli anlaşmalar imzalamış olarak ayrılacak. Kasım ayında yapılması planlanan bu ziyaret Paris saldırı sebebiyle iptal edilmişti.

Nükleer faaliyetlerini sınırlandırmayı kabul etmesinden sonra ülkesine yaptırımların kalkmasıyla ekonomiyi canlandırmayı ve yabancı yatırımını çekmeyi hedefleyen Ruhani, İtalya’da yaklaşık 17 milyar Euro değerinde ticari anlaşmaya imza attı.  (BA)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi