19 Nisan 2024 Cuma

Papa Françesko: ‘‘İsa Mesih Yaşıyor, İmanı Canlı Kılıyor’’

Papa Françesko, Aziz Petrus Bazilikası’nda gerçekleşen Kutsal Diriliş Yortusu ayininde, insanlığın salgın ve diğer hastalıklarla boğuştuğu karanlık saatte Hristiyanların endişe duymamaları için Diriliş mesajını yürekten kabul etmeleri gerektiğini söyledi. 

Papa, mezardaki kadınlara Rab’bin meleğinin, ‘‘Şaşırmayın! Çarmıha gerilen Nasıralı İsa’yı arıyorsunuz. O dirildi, burada yok. Sizden önce Celile’ye gidiyor. Kendisini orada göreceksiniz’’ sözlerini hatırlattı. 

Her Zaman Yeniden Başlamak Mümkün

Ateşin kutsanmasının ardından Papa Françesko, Paskalya mumunu taşıyan diyakonla birlikte sunağa doğru ilerledi. Düzenlenen ayin alayında mumun alevi önce Papa’ya, ardından din adamlarına ve sınırlı sayıdaki inanlılara iletildi. Papa, ana koridordan çıktıktan sonra bazilikanın ışıkları açıldı.

Papa Françesko, Celile’ye gitmenin anlamını düşünerek, ‘‘Celile, her şeyden önce, yeniden başlamak demektir. Celile, öğrencilerin İsa Mesih ile ilk karşılaştıkları yerdi. Burada O’nun vaazını işittiler ve mucizelerine tanık oldular. Ayrıca sözlerini yanlış anladıkları ve Rab’bi terk edip kaçtıkları yerdi. Her şeye rağmen, Rab onları yeniden başlamaya davet ediyor. Celile’de yenilgiye uğradığımız yolda yeni yollar açan Rab’bin sonsuz sevgisine hayran kalmayı öğreniyoruz. Tüm başarısızlıklarımıza rağmen her zaman yeniden başlamak mümkündür. Yüreğimizin enkazından Tanrı bir sanat eseri yaratabilir; insanlığımızın harap olmuş kalıntılarından Tanrı yeni bir tarih yazabilir’’ dedi.

Papa Françesko, salgının karanlık döneminde herkesi yeniden başlamaya ve umudunu kaybetmemeye davet ederek ölümden dirilmiş olan İsa Mesih’i dinlemeye çağırdı. 

İsa, İmanı Canlı Kılıyor

Celile’ye gitmek, mezardan uzaklaşarak yeni yollara ulaşmak anlamına da geliyor. Papa, birçokları için inancın alışkanlıklardan, geçmişten gelen şeylerden ve güzel çocukluk anılarından oluştuğunu söyledi. Öte yandan Celile’ye gitmek, inancı canlı kılmak ve yola geri dönmek demektir. 

‘‘İlk karşılaşmanın şaşkınlığını her gün yenilemeli ve Tanrı’nın bizleri alçakgönüllülükle şaşırtmasına izin vermeliyiz’’ diyen Papa Françesko, ikinci Diriliş mesajında, ‘‘Tanrı, çocukluk anılarımız arasında kalamaz, O yaşıyor ve sürprizlerle dolu. Ölümden dirilen İsa bizi şaşırtmaya devam ediyor. İman, geçmiş anıların bir albümü değildir; İsa’nın zamanı geçmiş değildir. Her gün, katlanmak zorunda olduğunuz her denenmede, umutlarınızda ve hayallerinizde sizinle birlikte yürüyor. Her şeyin kaybolduğunu hissetseniz bile, İsa’nın getirdiği yeniliğe şaşırmaya açık olun: Kesinlikle sizi şaşırtacaktır’’ dedi.

Papa Françesko sözlerini şöyle sürdürdü: ‘‘Celile’ye gitmek aynı zamanda çevre bölgelere gitmek demektir. Yeruşalim’in ritüel saflığından uzak bir yer olan Celile, İsa’nın yaşam mücadelesi verenler, dışlananlar, savunmasızlar ve yoksullar için göreve başladığı yerdi. Tanrı yorulmadan cesareti kırılmış veya kaybolmuş olanları arar. Çünkü O’nun gözünde hiç kimse değersiz ve dışlanmış değildir. Böylece dirilmiş olan İsa, öğrencilerinden günlük yaşamın ortamlarına, her gün gezindikleri sokaklara ve şehrin her köşesine gitmesini istiyor. Orada Rab önümüzden gider ve çevremizdekilerin yaşamlarında Kendisini hâkim kılar. Tanrı’nın büyüklüğünün nasıl açığa çıktığına ve güzelliğinin nasıl parladığına şaşıracağız.’’

Papa, üçüncü Diriliş mesajında, ‘‘Rab bizleri gündelik hayatın güzelliğini yeniden keşfetmek için engelleri aşmaya, önyargıları ortadan kaldırmaya ve her gün etrafımızdakilerle ilişki kurmaya davet ediyor. Gelin O’nu burada Celile’de, günlük yaşamda tanıyalım. Tüm yenilgilerin, kötülüğün, şiddetin, her türlü acı ve ölümün ötesinde Dirilmiş olan İsa, tarihi yaşar ve ona rehberlik eder’’ diyerek sözlerini sonlandırdı. (vaticannews)

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi