29 Mart 2024 Cuma

Papa Françesko, Kolombiya Ziyaretini Tamamladı

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Françesko, 6-11 Eylül tarihleri arasında Kolombiya’yı ziyaret etti. FARC gerillaları ile hükümet arasında imzalanan barış anlaşmasını desteklemek için çıktığı Kolombiya gezisini tamamladı.

Katolik Dünyasının Ruhani Lideri Papa Françesko, Kolombiya’nın başkenti Bogota’da yüzbinlerce Katolik’in katıldığı ayini yönetti. Papa Françesko Kolombiya hükümetinin FARC örgütüyle başlattığı barış sürecini desteklemek için konuşması sırasında ‘barış için intikam duyusundan vazgeçilmesi’ gerektiğini söyledi ve hitabesinin devamında söyle konuştu:

“Burada ve dünyanın birçok yerinde de hayatı tehdit eden ve yerle bir eden derin bir karanlık var, sosyal eşitsizlik ve adaletsizliğin doğduğu bir karanlık.”

Papa Françesko, daha önceki yaptığı konuşmasında “Kolombiyalıları barış yolunda destekliyorum. En büyük kahramanlık savaşmak değil barışı inşa etmektir” ifadesini kullanmıştı.

Kolombiya’da, ayrılıkçı FARC hareketiyle 50 yılı aşkın bir süre devam eden iç savaş, Devlet Başkanı Santos’un yoğun çabalarıyla son buldu.FARC örgütü Ağustos ayında silah bırakma sürecini tamamlamış ve kurulan siyasi partiyle ilk seçimlere katılacağını duyurmuştu.

Papa, Son Gününde Küçük Bir Kaza Geçirdi

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Françesko, Kolombiya’da FARC gerillaları ile hükümet arasında imzalanan barış anlaşmasına destek vermek için çıktığı ziyaretin son gününde küçük bir kaza geçirdi.

Kolombiya’nın Cartagena kentinde halkı selamlayan Papa Françesko, “Papa Mobile” adı verilen aracında dengesini kaybedince, başını aracın cam koruma duvarına çarptı. Kaşı açılan ve gözünün altı moraran Papa’ya olay yerinde buz tedavisi uygulandı. Hafif yaralanan Papa, kendisini görmek için meydanı dolduranları selamlamaya devam etti.

Gezisinin son durağı San Padro Claver Kilisesi’nde yaptığı konuşmada, “Kolombiya istikrarlı ve kalıcı bir barış istiyorsa, ortak iyilik, eşitlik, adalet, insan doğasına ve taleplerine saygı bakımından acilen bir adım atmalıdır” ifadelerini kullanan Papa, “Şiddetin düğümlerini çözmeye yardım edersek, anlaşmazlıklarda meydana gelen karmaşık konularını çözeriz.” diyerek kutuplaşmanın yok edilmesi çağrısı yaptı. Papa ayrıca, “liderlerin, şiddeti doğuran adaletsizliği ve toplumsal eşitsizliği sona erdirmek için kanun çıkarmaları gerektiğini” de söyledi.

Papa Françesko, konuşmasının ardından adına düzenlenen eğlenceyi izledikten sonra Roma’ya gitmek üzere havaalanına gitti.

 

Papa Françesko’in 5 gün süren Kolombiya gezisinde, papalık görevine geldiğinden bu yana 20. yurtdışı ziyareti oldu. 1964 ve 1986 yıllarından sonra üçüncü kez bir Papa Kolombiya’ya gidiyor.

Bogota hükümeti, Papa’nın ziyareti için uzun süredir hazırlanıyordu.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi