23 Nisan 2024 Salı

Papa Françesko: Mevcut Eylemler Ortadoğu’ya Asla Barış Getiremez!

Papa Françesko verdiği söylevde; duvarların inşa edilmesinin, toprakların işgal edilmesinin ve inanç hoşgörüsüzlüğünün Ortadoğu’ya asla barış getirmeyeceğine vurgu yaptı.

Papa, Hristiyan cemaat liderlerinin toplantısının sonunda verdiği söylevde; Yeruşalim’in (Kudüs) uluslararası statüsüne saygı gösterilmesi ve İsrail ile Filistin arasındaki çatışmayı çözmek için iki devletli bir çözümün desteklenmesi adına görüşünü yeniden beyan etti.

Petrus’un Halefi, “Duvarlar inşa ederek ve güç göstererek ateşkesi sürdürmek asla barış sağlamayacak. Sadece diyalog kurmak için somut bir istek barış getirebilir. Pek çok kişinin acılarına son verelim. Daha fazla toprak işgal edilmesin ve insanlar arasında ayrım yapılmasın” sözlerini kullandı.

Papa Françesko, fanatizm ve hoşgörüsüzlüğün barışı tehdit ettiğini ve birçok çatışmayı körüklediğinin altını çizdi. Silah satın almayı sert bir şekilde eleştirerek, sadece çoğunluğun değil Ortadoğu’daki bütün toplulukların korunmasını şu sözlerle yineledi, “Gizlice yeni silahlar biriktirmek için acele ederken barış hakkında konuşulamaz” dedi.

Filistin Hristiyanlar ise, İtalya’daki Bari Konferansı’nda, Papa’nın doğu patrikleri ve kilise başkanlarıyla İsrail’in kendilerine yönelik ihlallerini görüşmek için bir araya geldiğini kaydetti.

Filistin Yönetimi Kilise İşleri Komitesi Başkanı Hana Amire, Papa Hazretlerine gönderdiği bir mektupta Yeruşalim’deki Hristiyan mevcudiyetinin tehdit altında olduğu uyarısında bulundu. İsrail işgalini Yeruşalim’deki Hristiyan varlığını dışlama politikasıyla ortadan kaldırmaya çalışmakla suçladı, “Çocuklarımızın haksızlık, baskı ve zulümden uzak olarak özgürlük ve onur içinde yaşayabilmeleri için barış ve adalet istiyoruz” dedi.

Amire, “Kilise inancının özü olan Yeruşalim’de, kilisenin varlığını kesinleştirmesini ve kilise sesini yükseltmesini istiyoruz. Filistin Devleti’nin Vatikan Büyükelçisi ise, Papa Françesko’nun bürosuna, bölgedeki genel durumu, özellikle Yeruşalim’deki Hristiyan durumunu açıklayan “Filistin Hristiyan Kurumları İttifakı” adlı bir mektup teslim etti. Mektupta, Yeruşalim’deki savaşın, tüm bölgedeki savaşın ve yıkımın kökeni olduğu vurgulandı. Filistin davasının adil bir çözüme kavuşmadığı takdirde bölgedeki savaşların ve yıkımın devam edeceği, adil bir çözümün ise tüm bölgede barışı sağlayacağı belirtildi. Kiliseleri hedef alan yeni vergiler koyarak ve yasalar çıkararakYeruşalim’deki kiliselerin haklarına saldırıda bulunulduğu ifade edildi.

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi