23 Nisan 2024 Salı

Papa Françesko, Patrik Kirill İle Görüşmesini İptal Etti

Ukrayna işgali nedeniyle dünyada Rusya’ya tepki yağarken, Papa Françesko, Moskova ve Tüm Rusya Patriği Kirill ile görüşmesini iptal ettiğini açıkladı. Patrik Kirill’in Ukrayna işgalinin nedenlerinden birinin de Rusya’da daha önce düzenlenen yürüyüşler ve protestolar olduğunu söylemesi büyük tartışma yaratmıştı.

Katolik Kilisesi’nin ruhani lideri Papa Françesko, Moskova ve Tüm Rusya Patriği Kirill ile görüşmesini iptal etti. Papa, Patrik Kirill’le Haziran’da Yeruşalim’de yapmayı planladığı görüşmeyi “kafa karışıklığına yol açacağı gerekçesiyle” iptal ettiklerini duyurdu.

“SAVAŞI BİTİRMEK İÇİN HER ŞEYİ YAPARIM”

Arjantin gazetesi La Nacion’a konuşan Papa Françesko, görüşmeyi iptal etmelerine rağmen Patrik Kirill’le ilişkilerinin çok iyi olduğunu söyledi. Papa, “Vatikan’ın bu görüşmeyi iptal etmesinden dolayı üzüntü duyuyorum ama böyle bir dönemde görüşmemizin kafa karışıklığına yol açacağı konusunda anlaştık” diye konuştu.

Papa, devam eden Ukrayna’daki işgalle ilgili olarak da “Savaşı bitirmek için her şeyi yapmaya hazırım” dedi. Açıklamalarında asla Rusya’ya ve Putin’e değinmemesinin nedeni sorulan Papa, “Bir Papa asla bir devlet başkanı hakkında konuşmaz” ifadelerini kullandı.

Ukrayna’ya açtığı savaş dolayısıyla Rusya’yı ya da Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i doğrudan kınamadığı için eleştirildiği hatırlatılan Papa Françesko, daha önce hiçbir Papa’nın böyle bir kınama yapmadığını ifade etti.

Papa, Kiev’i ziyaret etmesiyle ilgili de böyle bir ziyaretinin ardından savaşın devam etmesi durumunda bunun bir anlamı olmadığını söyledi.

Vatikan’ın Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakerelerde rol oynayabileceğini de ifade eden Papa, “Vatikan asla girişimlerden uzak durmaz. Size ayrıntı veremem çünkü bu, diplomatik çabaları kesintiye uğratır” dedi.

“DAHA UYGUN BİR ZAMANDA GÖRÜŞECEKLER”

Rus Ortodoks Kilisesi’nden yapılan açıklamada da, Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle görüşmenin ertelendiği ve daha uygun bir zamanda Papa ile Patrik Kirill’in bir araya geleceği kaydedildi.

Rus Ortodoks Kilisesi Dış İlişkiler Bölümü Başkanı İlarion ise yaptığı açıklamada Patrik Kirill ve Papa Françesko’un görüşmesinin ertelenmesine Rusya-Ukrayna savaşının neden olduğunu söyledi.

Görüşmenin daha uygun bir zamanda yapılmasını bekleyeceklerini kaydeden İlarion, “Son iki ayın olayları (Rusya-Ukrayna savaşı) bizi planda düzenlemeler yapmaya ve görüşmeyi ertelemeye zorladı. Şu anda görüşmenin hazırlanmasında çok fazla zorluk çıkacaktı. Bu, güvenlik, lojistik ve görüşmenin kapsamı konularını ilgilendiriyor” ifadelerini kullandı.

Ayrıca İlarion, Patrik’in ve Papa’nın nerede ve ne zaman görüşeceğinin ilan edilmediğini ifade ederek toplantının lojistiği ve içeriği üzerinde bile çalışmaya başlamadıklarını sözlerine ekledi.

Papa Françesko ve Patrik Kiril, ilk kez 2016’da Küba’nın başkenti Havana’da görüşmüştü. İki dini lider, geçen ay da video konferans yoluyla görüşerek Ukrayna’daki savaşı ele almıştı.

Bu arada Vatikan basın sözcüsü Matteo Bruni, Papa Françesko’nun sağlık kontrolleri için programını yavaşlattığını bildirdi. 85 yaşındaki Papa’nın dizindeki ağrı nedeniyle Paskalya Ayini’ni oturarak yönetmesi dikkat çekmişti.

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi