19 Mart 2024 Salı

Papa Françesko: ”Sevgi, Başkalarını Kontrol Etmek Değil, Onlara Hizmet Etmektir”

Papa Françesko, Pazar günü ”Regina Coeli” duasında, İsa Mesih’in sevgisine bağlı kalmanın başkalarına hizmet etmekle ilişkili olduğunu belirtti. 

Yuhanna 15:9-17 bölümüne değinen Papa, Hristiyan bir kişinin İsa’nın sevgisine bağlı kalması sonucunda vereceği meyveyi açıkladı. Papa Françesko, İsa Mesih’in, ‘‘Bunları size, sevincim sizde olsun ve sevinciniz tamamlansın diye söyledim’’ sözlerini vurguladı.

Baba Tanrı’nın Sevgisini Tanımak

Papa, sevginin kaynağının Oğlu İsa Mesih aracılığıyla bizlere bir nehir gibi akıtan Baba Tanrı olduğunu söyledi. Papa Françesko, ‘‘İsa’nın bizlere duyduğu sevgi ile Tanrı’nın Oğlu’na duyduğu sevgi aynı: Saf, koşulsuz ve özgürce verilen sevgi. Tüm bunları sağlayan İsa, bizlere bir dost gibi davranıyor, Baba’yı tanımamızı sağlıyor ve bizi dünya hayatı için aynı hizmete dâhil ediyor. Buyruklarını yerine getirerek İsa’nın sevgisinde kalıyoruz’’ dedi.

Birbirimizi Sevelim

Aynı bölümde İsa Mesih, buyruklarını şu sözle özetliyor: ‘‘Sizi sevdiğim gibi birbirinizi sevin.’’

Papa Françesko, İsa Mesih gibi sevmenin, kendi benliğimizin ötesine geçmek ve ihtiyaç sahiplerine ulaşmak anlamına geldiğini söyledi. Papa, ‘‘Mesih gibi sevmek, kendinizi kardeşlerinizin hizmetine sunmaktır. Olduğumuz gibi ve sahip olduklarımızla kendimizi hizmete uygun hale getirmek demektir. Bu sözde değil, eylemde sevmektir’’ dedi. 

Papa Françesko, Mesih gibi sevmenin, para, başarı veya güç sevgisi gibi dünyasal sevgileri bir kenara bırakmamızı gerektirdiğine dikkat çekti. Papa, ‘‘Bu aldatıcı yollar bizi Tanrı’nın sevgisinden uzaklaştırıyor ve bencil, narsist ve zorba olmaya yönlendiriyor. Zorba olmak, sevginin yozlaşmasına, başkalarının istismarına ve sevdiklerimize acı çektirmeye yol açıyor’’ dedi.

Papa, ‘‘Sağlıksız sevgi, şiddete dönüşür’’ sözüyle acı çeken kadınlara da değindi ve, ‘‘Karşılıksız sevmek, Rab’bin bizleri sevdiği gibi sevmek, çevremizdeki insanlara değer vermek ve özgürlüklerine saygı duymaktır. Aynı zamanda insanları kontrol etmek değil, onlara hizmet etmek demektir’’ dedi. 

Sevincin Tanıkları

Son olarak Papa Françesko ‘sevincimizin tam olması için’ Hristiyanları İsa Mesih’in sevgisine bağlı kalmaya davet etti. Papa, ‘‘Sadakatsizliklerimize rağmen Tanrı tarafından sevildiğimizi bilmenin sevinci hayatın zorluklarına karşı güvenle göğüs germemizi sağlıyor. Gerçeğe tanıklık etmemiz, bu sevinci yaşamaktan ibarettir. Çünkü sevinç, gerçek bir Hristiyan’ın ayırt edici işaretidir’’ dedi.

Papa, Regina Coeli konuşmasını Meryem Ana’nın İsa Mesih’in sevgisine bağlı kalmamıza ve ölümden dirilmiş Mesih’in sevincine tanıklık edenlerin sevgide yetkinleşmesine yardımcı olması için dua ederek sonlandırdı. (vaticannews)

Ermeni Kilisesi, Surp Krikor Lusavoriç Yortusu’nu Kutladı

Ermeni Kilisesi, İman Atası Surp Krikor Lusavoriç'in, İsa Mesih'e olan imanı uğruna Khor Virab'a (Derin Kuyu) Atılışı...

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi