25 Nisan 2024 Perşembe

Papa Françesko: “Vaftiz Olduğunuz Günü Hatırlayın”

Papa Françesko, Roma’da bulunduğu zamanlar da her Çarşamba günü gerçekleştirdiği konuşmalarına, Temmuz ayında verilen yaz tatilinin ardından yeniden başladı.

Papa Françesko, “Hristiyan Umut Temasını” bir kez daha ele alarak, vaftiz sakramenti (vaftiz töreni) ve umuda giden yol üzerinde yoğunlaştı. Petrus’un Halefi konuşmasının devamında özellikle vaftiz sakramenti üzerinde yoğunlaştı.

Katekümenlerin Vaftizde Doğuya Dönmeleri

İşte o sözler; “Eskiden Katekümenler’in(Yunanca: katekhoumenos, “öğrenci”, Vaftiz hazırlığında eğitim gören kişilere denir.) vaftiz yemini edildiğinde ilk olarak batıya dönmeleri beklenirdi. İblisi reddettikten sonra ise güneşin doğduğu yöne doğru yani doğuya doğru dönerler ve Üçlü Birlik olan Tanrı’ya inançlarını ikrar ederlerdi.”

Papa, şimdiki zamanda bu ritüelin anlamının unutulduğuna ve kozmosun dilene olan hassasiyetin yitirildiğine dikkat çekti. Tüm bunlara rağmen özellikle dünya ne kadar karanlık olursa olsun Hristiyan olmanın ne demek olduğu, ışığa bakabilme ve ışığa karşı olan imanı ikrar etmenin öneminin unutulmadığını hatıralattı.

Hristiyanlar Karanlıktan Muaf Tutulmuyor

Hristiyan olanlar, karanlıktan muaf tutulmuyor. Bunun anlamı inananlar bu dünyanın dışında yaşamıyor ancak Mesih’in inananlara vaftiz ile bağışladığı lütuf sayesinde, karanlığa inanmıyor günün parlaklığına inanıyoruz, gecenin karanlığına karşı pes etmiyor fakat, şafak vaktini umut ediyoruz; ölüm tarafından yenilmiyor fakat yükselişi arzuluyoruz, kötülüğe boyun eğmiyoruz çünkü daima iyiliğin sonsuz imkanlarına güveniyoruz. İşte tüm bunlar Hristiyanlıktaki umudun ta kendisi…

Vaftiz Töreninde Hediye Edilen Mumun Anlamı

Papa Françesko, konuşmasının devamında vaftiz töreninde hediye edilen mumun dile getirdiği anlama değindi; “Paskalya zamanında bütün ışıkların söndürülmesinin ardından kilisede ‘Paskalya Mumunun’ yakılmasından sonra birer birer diğer mumların yakıldığı törenden geliyor.”

Ayrıca Papa Françesko, Hediye edilen mum ile Mesih’in ışığının, vaftiz olan kişiye yayılmasını simgelediğini, inananlar olarak İsa Mesih’in ışığına ne kadar çok sahip olursak; Mesih’in ışığının da kiliselerimizde o kadar çok çoğalacağı üzerinde durdu.

Vaftiz Olduğunuz Günün Işığını Hatırlayın

Papa Françesko konuşmasında dinleyicilerine bir ödev verdi. Onlardan vaftiz oldukları günü yani yeniden doğdukları günü, ışığın gününü; Mesih’in ışığını aldıkları günü hatırlamalarını istedi. Son olarak, umudun başlangıcı olan vaftizin; Tanrı’da olan umut olduğunu, eğer vaftize sadık olunursa umudun ışığının yayılacağını ve gelecek nesillere de bunun aktarılacağını ifade etti. (Radio Vaticana/ O/ K)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi