24 Nisan 2024 Çarşamba

Papa Françesko: ‘‘Yaratıcıyla Barış, Yaratılışla Uyum İçinde Yaşamalıyız’’

1 Eylül Tüm Yaratılışın Korunması için Dua Günü, bir ay sürecek olan Yaratılış Mevsimi’ni başlatırken, Papa Françesko dünyaya saygı duyulması, insan açgözlülüğünün neden olduğu kötülükler ve yoksul ülkelerin borçlarının iptal edilmesi hakkında konuştu.

Belirleyici An

Papa mesajında ‘salgının insanlığı bir yol ayrımına getirdiğine’ dikkat çekti. Papa Françesko, ‘‘Gereksiz ve yıkıcı hedeflerimizi sona erdirmek, hayat veren değerleri, ilişkileri ve faaliyetleri geliştirmek için bu belirleyici anı kullanmalıyız. Enerji kullanımı, tüketimi, ulaşım ve beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz. Ekonomilerimizin gereksiz ve yıkıcı yönlerini ortadan kaldırmalı ve malların üretimi, ticareti ve nakliyesi için yeni yollar geliştirmeliyiz’’ ifadelerinde bulundu.

Toprağı ve Yaratılışı Dinleyin

Papa, ‘her şeyin kaynağı olan Yaratıcı ile barış içinde değilsek, yaratılışla uyum içinde yaşayamayacağımızı’ hatırlattı. Papa Françesko, ‘‘Jübile, kardeşlerimizle özellikle yoksullarla ve savunmasız olanlarla ‘ortak yaratılış mirasını sevinç ruhuyla paylaşmak’ için düşünme ve onları rekabet duygusuyla değil dostlukla destekleme ve koruma zamanıdır. Aynı zamanda toprağı dinleme, yaratılışın sesini duyma ve yaratılıştaki gerçek yerimize dönme zamanıdır, bu birbirine bağlı yaşam ağının efendileri değil, bir parçası olduğumuz gerçeğini hatırlatır. Biyoçeşitliliğin azalması, iklim felaketleri ve mevcut salgın yoksulların ve savunmasızların haksız yere maruz kaldığı etkilerdir. Tüm bunlar açgözlülüğümüz ve tüketiciliğimiz karşısında bizleri uyandırma çağrısı’’ açıklamasında bulundu.

Papa Françesko, Jübile’nin adaletsizlikle yüzleşen yerli halklar gibi ezilenleri ve insan ticareti veya çocuk işçiliği gibi modern köleliğe maruz kalan kişileri serbest bırakmanın zamanı olduğunu söyledi.

Borçların İptal Edilmesi

Papa, Jübile’nin ‘onarıcı adalet’ zamanı olduğunu vurgulayarak, en savunmasız ülkelerin koronavirüs nedeniyle maruz kaldıkları tıbbi, sosyal ve ekonomik krizlerin ağır etkilerinin farkına varılarak borçlarının iptal edilmesi çağrısını yeniledi. Bu aynı zamanda küresel, bölgesel ve ulusal düzeyde geliştirilmekte ve uygulanmakta olan kurtarma paketlerinin iyileştirme paketleri olmasını sağlamayı gerektirir.

Dünyanın İyileştirilmesi

İklim değişikliğinden endişe duyan Papa, ‘zamanımız tükeniyor’ uyarısında bulundu ve harekete geçilmezse ‘özellikle yoksul halklar için felaket olacağını’ söyledi. Eşi görülmemiş şekilde gerçekleşen tür kaybına ve ekosistemin bozulmasına üzülen Papa Françesko, tüm ülkeleri daha iddialı ulusal hedefler benimsemeye ve Yaratıcı’nın istediği gibi dünyayı yaşam yuvası haline getirmeye davet etti.

Yerlilerin Hakları

Papa Françesko, ‘onarıcı adalet’ ilkesine devam ederek, yerli toplulukların nesillerdir üzerinde yaşadıkları toprağın kullanımının kontrolünü yeniden ele geçirme haklarının iade edilmesi çağrısında bulundu. Papa çaresizce ekonomik kalkınmanın yollarını arayan yoksul ülkeleri ve toplulukları utanç verici şekilde sömürmenin kurumsal suistimalini ‘sömürgeciliğin yeni versiyonu’ olarak kınadı.

Eller Birleşiyor

Papa, ‘‘Dünyanın ve yoksulların çığlıklarının son yıllarda daha yüksek sesle ve acı verici şekilde duyulduğunun farkındayız. Yine de Kutsal Ruh’un, ortak yuvamızı yeniden inşa etmek için dünyadaki bireyleri ve toplulukları bir araya getirdiğini görmek sevinmek için bir neden. Ekolojik krize yanıt vermede ön saflarda gençler, cemaatler ve yerli halklar bulunuyor. Değişimin gerçekleşeceğinin farkında olarak, dünya için bir Jübile ve yeni bir başlangıç istiyorlar’’ açıklamasında bulundu.

‘Laudato Si’ Özel Yıldönümü Yılı’nın gelişi sevinmek için diğer bir neden. Papa Françesko, dünyanın ve yoksulların korunması için yerel ve küresel düzeyde sayısız girişimin ailelerimizde, kilise topluluklarımızda, dini yapılarımızda, okullarımızda ve üniversitelerimizde ekolojik uygulamalar için uzun vadeli eylem planlarına öncülük etmesi gerektiğini söyledi.

İnanç toplulukları daha adil, barışçıl ve sürdürülebilir bir dünya için bir araya geliyor ve “Yaratılış Mevsimi” gerçek anlamda ekümenik bir girişim haline geliyor. (vaticannews)

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Ermeni Kiliselerinde Kırmızı Pazar Haftası

Ermeni Kiliselerinde "Garmir Giragi" (Kırmızı Pazar) haftası kutlandı. Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, Samatya Surp Kevork...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi