28 Mart 2024 Perşembe

Papa Françesko’dan Sahte Haberleri Kınayan Mesaj

Papa Françesko, “sahte haberleri” kınayan bir mesaj yayınladı. Papa, bu haberlerin “hoşgörüsüz ve aşırı duyarsız tutumların bir işareti” olduğunu ve yalnızca kibirlenmenin ve nefretin yayılmasına yol açtığını söyledi.

Vatikan, Papa’nın mesajının Dünya Haberleşme Günü’nün bir parçası olduğunu söyledi. Ancak Aziz Petrus Meydanı’nda bulunan medya mensupları, Papa’nın muhtemelen “sahte haberler” ibaresini kullanan Donald Trump ve diğer dünya liderlerine bir mesaj gönderdiğini belirttiler.

Papa, “insanlığın trajik geçmişinin ilk günahı sahte haberdir ve “kurnaz yılan” ın Yaratılış Kitabı’nda kadına yalan söylemesine kadar uzanır” dedi.  Papa’nın mesajına göre, günümüzde hızlı dijital dünya “sahte haberler” in yayılmasına yardımcı oluyor.

Papa “Sahte haberler yaymak belirli hedeflere ulaşmaya, siyasi kararları etkilemeye ve kimilerinin ekonomik çıkarlarına hizmet etmeye aracılık edebilir” diye sözlerine ekledi.

Papa mesajın da yanlış bilgilerin,  diğer bilgi kaynaklarıyla yapıcı diyalog oluşturmayı engellediğini ve  bunun da önyargı ve temelsiz  bilgilerin desteklendiği ortamlar yaratacağını söyledi.

Papa’nın mesajına göre, gerçeği araştıran gazetecilik, “sahte haberler” olgusunun üstesinden gelmenin yoludur. Bu nedenle Papa, Dünya İletişim Günü ana mesajını “Gerçek sizi özgür kılacak”, “Sahte haberlerin ortaya çıkması ve barış için gerçek gazetecilik” diye özetledi.

‘Barış, gerçek haberdedir’

Papa’nın Dünya İletişim Günü konuşmasındaki son mesajı “Barış gerçek haberdir” oldu. Gazetecileri, haberin koruyucuları olarak tanımlayan Papa, gerçeğin bilgi sağlayıcıları olarak onların omuzlarında olduğunun altını çizdi.

Bu bir iş değil, bu bir görev diyen Papa, “dürüst ve yalanlara, retorik sloganlara ve sansasyonel başlıklara karşı barış için gazetecilik ” dedi.

Bu, Papa Françesko’, yapıcı iletişimi teşvik ettiği ve skandal hikayelerin yayılmasını eleştirdiği ilk mesajı değil.  2017 Dünya İletişim Günü mesajının ana başlığı da “Korkma. Seninleyim. Günümüzde Umut ve Güvenin İletilmesi” idi ve bu mesajıyla Papa, korkuyu yayan kötü haberlerin karşısında iyi haberlerin yaygınlaştırılmasını savunuyordu.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret Kilisesi;...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi