23 Nisan 2024 Salı

Papa Françesko’dan ‘Vay Halinize’ Benzetmesi

Papa Françesko, 05.11.2017 tarihinde Aziz Petrus Meydanın’da Matta 23. bölüm 1- 12 ayetleri ile halka seslendi.  Bundan sonra İsa halka ve öğrencilerine şöyle seslendi: “Din bilginleri ve Ferisiler Musa’nın kürsüsünde otururlar. Bu nedenle size söylediklerinin tümünü yapın ve yerine getirin…” İsa Mesih bir taraftan, Ferisiler’i eleştirirken diğer taraftan inanlı halkı için tarih boyunca yakından ilgilenilmesi gereken buyrukları veriyor.

Papa Françesko, bahsi geçen ayetler de İsa Mesih’in, Din bilginleri ve Ferisiler’in Tanrı’nın Yasasını öğretmeye uygun ve yetkili olduklarını doğruladığını ancak şu sözleri de eklediğine dikkat çekti: ama onların yaptıklarını yapmayın. Çünkü söyledikleri şeyleri kendileri yapmazlar.”

Papa, bu durumun hem halkın içerisinde hem de kilisede yetki sahibi olan insanlarda sık sık rastlanan bir kusur olduğuna, yetkileri ile diğerlerinden kesin olarak ayrı olmalarına karşın iş uygulamaya geldiği zaman hayata geçirmede noksanların olduğunun altını çizdi. Bu durumu çifte hayata sahip olmaya da benzetti.

Sözlerine devam eden Papa Françesko, 4. ayette İsa Mesih’in şu sözleri söylediğini aktardı: Ağır ve taşınması güç yükleri bağlayıp başkalarının sırtına yüklerler, kendileriyse bu yükleri taşımak için parmaklarını bile oynatmak istemezler.” Yetkinin gücünü iyi bir örnekten alması gerektiğine (İsa Mesih), din bilginleri ve Ferisiler’in ise otoriteyi kötüye kullanmanın net bir göstergesi olduklarını belirtti. Yetki’nin iyi örnekeler için doğduğuna, başkalarına doğru olanı yapmaları için yardımcı olduğuna ve iyilik yolunda destek olması gerektiğine dikkat çeken Petrus’un Halefi, yetkinin yardım etmek için doluğunu ancak kötüye kullanıldığı taktirde baskıcı bir hal alacağına dikkat çekti.  

Papa Françesko, İsa Mesih’in Ferisileri eleştirdiği başka bir noktayı’da inanlı halkına aktardı: Şölenlerde başköşeye, havralarda en seçkin yerlere kurulmaya bayılırlar.” Petrus’un Halefi bu denenmenin insan için her zaman zorlu olduğunu, insanın kibrini beslediğini ve üstesinden gelmenin her zaman kolay olmayacağını vurguladı. Ve bu durumun sadece görünüş için yaşamak olduğunu söyledi.

Papa Françesko, son olarak İsa Mesih’in bu ayetlerde şu buyruğu verdiğini aktardı: “Kimse sizi ‘Rabbî’ diye çağırmasın. Çünkü sizin tek öğretmeniniz var ve hepiniz kardeşsiniz.  Yeryüzünde kimseye ‘Baba’ demeyin. Çünkü tek Babanız var, O da Göksel Baba’dır.  Kimse sizi ‘Önder’ diye çağırmasın. Çünkü tek önderiniz var, O da Mesih’tir.  Aranızda en üstün olan, ötekilerin hizmetkârı olsun.”

Bizler Mesih İsa’nın öğrencileri olarak onurlu, yetkili ya da üstünlük belirten ünvanların peşinde koşmamalıyız. Size şunu söyleyeyim, böylesine ünvan peşinde koşan insanları gördüğümde üzülüyorum. Bizler İsa’nın öğrencileri olarak bunu yapmamalıyız çünkü aramızda basit ve kardeşçe bir tutum olmalı. Hepimiz kardeşiz bu yüzden aramızda üstünlük ya da bir diğerini aşağıda görme gibi bir tutum olmamalı. Eğer Baba Tanrı’nın bize bağışladığı bir yeteneğimiz varsa bunu kardeşlerimize hizmet etmek için kullanmalıyız kendi keyfimiz için değil. Kendimizi başkalarından üstün görmemeliyiz; tevazu göstermeli, mütevazi ve alçakgönüllü bir tutumla, hizmet görmek için değil, hizmet etmek için gelen İsa’nın öğretisine uygun olmalıyız.

Mütevazi olan Bakire Meryem, O’nun yüce şefkati sayesinde gururda ve kibirde küçülmemizi ancak kardeşlerimize hizmet etmek ve ortak sevincimiz için Tanrı’dan gelen sevgiye karşı daha uysal olabilmemiz için bize yardım et. (VR/ O-K)

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi