23 Nisan 2024 Salı

Papa Gelecekten Umutlu

Papa Françesko, Vatikan’da kabul ettiği Alman Lutheran Kilisesi üyelerini birlik yolunda yürümeye devam etmeye çağırdı.

Alman Müjdeci Lutheran Kilisesi’nden bir heyetle 4 Haziran 2018 Pazartesi günü görüşen Papa Françesko, yaptığı konuşmada, 2016’daki İsveç ziyaretinde Reformun Ortak Anması’na katılmaktan duyduğu pozitif hisleri anımsatarak yaptığı konuşmada “Geçmişin yaraları için”  düzenlenen etkinliğin tartışma ve nefret uyandırabilme ihtimaline rağmen, son elli yıldır “büyüyen bir cemaat” ile karakterize olarak kardeşçe bir komünyon ruhu içinde gerçekleştiğini belirterek “Kutsal Ruh’un çalışmaları, kardeşlik toplantıları, dünyevi stratejiler yerine İncil’in mantığına dayanan mantık ve resmi Lutheran-Katolik diyaloğu sayesinde, her iki taraftaki eski önyargıların üstesinden gelmek mümkün” dedi.

“GELECEK İÇİN UMUTLUYUM”

“Ekümenizm (Hristiyan kiliseleri arasında birlik) yolumuza damgasını vurmaya devam ediyor” diyen Papa Françesko, bütün bölünme ve ayrılıkların üstesinden gelineceği ve “Reform’un Ortak Anlaşması’nın, birlik yolunu doğruladığını belirterek gelecek için umutlu olduğunu dile getirdi. Papa, Hristiyan birliğinin giderek artan bir biçimde ortak olarak yapılan çeşitli dualar ve geçtiğimiz yıl dünyada gerçekleşen birçok ekümenik toplantıların gösterdiği gibi bir ihtiyaç ve arzu haline geldiğini belirtti.

Konuşmasında “Kutsal Ruh, bize atılacak adımları gösterecek” diyen Papa, “Duayla başlamayı unutmayalım, bizlere bu yolu açan insanî projeler değil, Kutsal Ruh’tur. O tek başına yolu açar ve atılacak adımları aydınlatır” dedi.

“BİRBİRİMİZİ SEVMEYE ÇAĞRILDIK”

Papa, Sevginin Ruhu’nun bizi iyiliğe zorlamayacağını fakat tüm Hristiyanlar, Katolikler ve Lutheranlar olarak birbirimizi sevmeye çağrıldığımızı belirterek ihtiyaç içinde olanların ve zulüm görenlerin acılarını hafifletmek için Hristiyanların birlikte çaba sarf etmesi gerektiğini vurguladı. Papa, “İsa’ya inançlarından dolayı ezilen kardeşlerimizin çoğunun çektiği acılar, aramızda giderek daha somut ve görünür bir birliğe ulaşmak için acil bir davettir” diyerek bütün Hristiyanları, bir araya gelme yolculuğunda, aynı zamanda ileri teolojik diyaloğu sürdürerek birbirlerine destek vermeye çağırdı.

Papa, “yerimizde sayarsak diyalog ilerleyemez” diyerek “Tanrı’nın bakışları altında” birlikte sabırla yürümeye devam etmeliyiz” dedi.

Komünyon ve kilise hizmetleri gibi temaları derinlemesine düşünme çağrısında bulunan Papa Françesko, aynı zamanda ekümenliğin “elitist” bir gerçeklik olmadığını, mümkün olduğu kadar çok sayıda erkek ve kız kardeşin dahil olması gerektiğini ve gittikçe büyüyen dua eden, sevinen, zaferi duyuran bir imanlı topluluğunu beslediğini söyledi. Papa, konuşmasının sonunda yaptığı kutsamada Kutsal Ruh’un inerek bölünmüş olanı birleştirmesini diledi. (SG)

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi