23 Nisan 2024 Salı

Papa, Göçmenler ve Mülteciler İçin Dua Etti

Papa Françesko, her yıl Eylül ayının son Pazar günü düzenlenen Dünya Göçmenler ve Mülteciler Günü’nü kutladı. Pazar günü Aziz Petrus Meydanı’nda Angelus kutsaması için toplanan inanlılara hitap eden Papa, göçmenlere ve mültecilere yardım eden herkes için dua ettiğini söyledi ve bu yılki mesajında tıpkı İsa ve ailesi gibi yerlerinden edilmiş insanların içinde bulunduğu kötü durumu belirtti.

Caritas, yerlerinden edilmiş insanların yaşam haklarını savunmak ve güvenli bir şekilde eve dönüş çığlıklarını yinelemek için Papa’ya katıldı. Caritas Internationalis, Katolik Kilisesi’nin 27 Eylül Pazar günü Dünya Göçmenler ve Mülteciler Günü’nü kutlamasına yönelik çağrısını yineledi ve onurlu bir yaşama sahip olmaları ve güvenlik içinde yerlerine geri dönmeleri gerektiği belirtildi.

Papa’nın Çağrısı

Katolik Kilisesi, Eylül ayının son Pazar gününü Dünya Göçmenler ve Mülteciler Günü olarak belirledi. Papa Françesko’nun bu yılki kutlama için seçtiği tema, ‘‘İsa Mesih gibi kaçmaya zorlandılar’’ mesajı oldu.

Papa, Mayıs ayında yayınladığı bir mesajda, artan sayıda ülke içinde yerinden edilmiş insanlara dikkat çekilmesi ve siyasi önlemlerin alınması çağrısında bulundu. Papa Françesko, koronavirüs nedeniyle istikrarsızlık, terk edilme, dışlanma ve reddedilme mücadelesi veren herkesi kucakladığını söyledi.

Adalet Çığlığı

Aloysius John

Uluslararası Caritas Genel Sekreteri Aloysius John,‘Bu özel günde, derhal ve zamanında harekete geçme çağrısında bulunarak yerinden edilmiş insanların adalet çığlığını duyurmak istiyoruz’’ dedi. John, Caritas’ın dünya çapında kendi ülkelerinde yerinden edilmiş olanlarla sürekli ve doğrudan temas halinde olduğunu söyledi. Raporlara göre, 2019’un sonuna kadar dünya genelinde 61 ülke ve bölgede çatışmalar ve doğal afetler nedeniyle 45.7 milyon kişi ülke içinde yer değiştirdi. John, ‘‘Bu veri, şimdiye kadar kaydedilen en yüksek sayı. Ancak artan sayılara ve durumun ciddiyetine rağmen, uluslararası toplumda yeterince ele alınmadı’’ açıklamasında bulundu.

Uluslararası koruma edinme hakkına sahip mültecilerin aksine, yerinden edilmiş olanlar kendi ülkelerinin sınırları içinde bulundukları için bu haktan mahrum kalmaktadır. John,‘Onlar siyasi sistemlerin ve çevresel sorunların kurbanı. Gezegendeki en savunmasız insanlar arasında yer alıyorlar, ancak onurlu bir yaşam sürmek için gerekli olan temel haklardan bile mahrum bırakılıyorlar’’ dedi. John, özellikle çocukların, genç kızların ve kadınların daha savunmasız olduğunu ve istismara maruz kaldıklarını belirtti.

Temel Nedenleri Ele Almak

Caritas Internationalis Suriye, Kolombiya ve Ukrayna’da yaşananların temel nedenlerinin ele alınmadığını ve çözülmediğini belirterek, sorunun daha uzun sürdüğünü vurguladı. Somali, Burkina Faso, Mali ve Filipinler’de doğal afetler, kıtlıklar ve iklim değişikliği nedeniyle insanların ülke içinde yerlerini terk etmek zorunda kaldığı ve devam eden güvensizlik koşulları nedeniyle evlerine geri dönemediği açıklandı.

Hükümetler ve Uluslararası Toplum

John, ‘Bu trajediye gözlerimizi kapatmaya devam edemeyiz’’ diyerek hükümetleri ve uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı.

Caritas yetkilileri ülke içinde yerinden edilmiş kişilere yiyecek ve su gibi temel ihtiyaçları ve hizmetleri koşulsuz bir şekilde ulaştırmaya çağırdı. Ayrıca insanları yerlerini terk etmeye zorlayan ana sebepler arasında yer alan çatışmaların askıya alınması için ‘küresel ateşkes’ çağrısında bulundu. (VaticanNews)

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal İskenderun’da Meryem Ana’ya Övgü Duasına Katıldı

Paskalya Oruç Devresi boyunca her Cuma gerçekleştirilen ‘Meryem Ana’ya Övgü’ (El-Medeyih) Dualarından sonuncusu; geçtiğimiz hafta, İskenderun Aziz Corç Rum...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi