16 Nisan 2024 Salı

Papa: Kadınlar Asla Rahip Olamayacak

Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Şehir Devleti Başkanı Papa Françesko, Katolik Kilisesi’nde kadınların asla rahip olamayacağını belirtti.

İsveç’te Luteryenler ile birlikte Reform’un başlangıcının 500. yıl dönümü törenlerine katılan Papa, bu ülkeden dönüş yolunda uçakta gazetecilerin sorularını yanıtladı.

İsveç Protestan Kilisesi Baş Episkoposu Antje Jackelen ile bir araya geldiği ve onun bir kadın olduğu hatırlatılan Papa’ya, “Önümüzdeki 10 yıl içinde Katolik Kilisesi’nde de kadın rahiplerin varlığını düşünmek gerçekçi olur mu? Yoksa Katolik rahipler, kadınlarla rekabet etmekten korkuyor mu?” sorusu yöneltildi.

Uzun yıllardır tartışılan bu konuya ilişkin görüşlerini bir kez daha açıklayan Papa, kadınlara rahip olmayı yasaklayan kuralın kalkmayacağını belirtti.

“İSA’NIN HAVARİLERİ DE ERKEKTİ”

Gazetecinin, “Yani sonsuza kadar hiç kadın rahip olmayacak mı ?” yönündeki ısrarlı sorusuna karşılık Papa, 2005 yılında ölen 2. Jean Paul’un 1994’te kadın rahiplere tamamen kapıları kapatan deklarasyonunu hatırlatarak, “Bunu dikkatle okursak, kararın bu yönde kesin olduğunu görürüz. Onun bu konudaki açık kararı hala geçerlidir” dedi.

Kadınların, birçok şeyi erkeklerden daha iyi yaptığını söyleyen Papa, “Kilise tasavvufu ve teolojide kim daha önemli, diye kendime soruyorum; Pentakost gününde havariler mi Meryem Ana mı? Tabii ki Meryem Ana! Ayrıca Kilise, İsa ile evlidir. Kadın boyutu olmadan Kilise olamaz” dedi.

Papa 2. Jean Paul, 1994 yılındaki deklarasyonunda Kilise’nin, kadınlara rahiplik hakkı tanımaya yetkin olmadığını, Tanrı’nın bu konuda herhangi bir izni bulunmadığını belirtmiş ve bunu, “İsa Mesih’in tüm havarileri erkekti” teziyle pekiştirmişti.

Mart 2013’te bu göreve seçilen Papa Franceşkoi kadınların kilisede en azından diyakoz (3 yüksek ruhban derecesinin ilk basamağı) rütbesine getirilip getirilemeyeceğinin anlaşılması için geçtiğimiz aylarda bir komisyon kurdurabileceğini duyurmuştu. Papa’nın açılım yanlısı mesajları, değişim yanlılarınca umutla karşılanmıştı. Ancak Papa Françesko’nun yaptığı bu son açıklama, kadınlara kilisede herhangi bir rütbe verilmeyeceğini ortaya koymuş oldu.

İzmir Azize Helena Cemaati’nin yeni Başpapazı Peder Adrian Baciu Oldu

İzmir Karşıyaka Azize Helena Cemaati'nin yeni Başpapazı Romanyalı Peder Adrian Baciu OFM Conv.’ın görevinin başlangıcı vesilesiyle 14...

Kongo Demokratik Cumhuriyeti’nde 23 Milyon Kişinin Hayatı Tehlikede

Açlık, Yetersiz Beslenme ve Şiddet Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ni Tehdit Ediyor Birleşmiş Milletler tarafından yapılan araştırmaya göre, Kongo Demokratik...

Hristiyan Kadın, Hapis Cezasına Çarptırıldı

İran'da Hristiyanlığı kabul eden Laleh Saati, Hristiyan kuruluşlarla ilişki kurarak ulusal güvenliği tehdit ettiği iddiasıyla iki yıl...

Episkoposlar Şiddete Son Verilmesi Çağrısında Bulundu

Ülkede yaşanan şiddetin ortasında Haiti Episkoposlar Konferansı, Hristiyanları cesaretlendirmek için bir mektup yayınladı. Mektupta Yeşaya 60:18'de yer alan...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi