20 Nisan 2024 Cumartesi

Papa Litvanya’yı Ziyaret Etti

Baltık Ülkeleri Litvanya Letonya ve Estonya’yı ziyaret eden Papa Françesko, Litvanya ziyaretini tamamladı. Papa Litvanya’da başkent Vilnius’u ve Kaunas kentini ziyaret ederek burada ayinlere riyaset etti.

Papa Françesko’yu taşıyan uçağın 22 Eylül’de Litvanya’nın başkenti Vilnius Havaalanına inişiyle başlayan Papalık Gezisi’nde Papa’yı Litvanya Devlet Başkanı Dalia Grybauskaite, Litvanya’nın diğer politik liderleri ile sivil toplum önderleri karşıladı.

2,9 milyon nüfusunun yüzde 79’u Katolik olan Litvanya’da Lutheran ve Ortodoks kiliseleri güçlü.

KİLİSELERE BİRLİK ÇAĞRISI

Papa, Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nın önünde yaptığı konuşmada Nazi ve Sovyet işgallerinin ülkedeki dini hoşgörüyü zayıflattığını belirterek bu işgaller sırasında dini inançları yüzünden yaşamını yitiren şehitleri anarak onurlandırdı. Ayrıca, Papa Litvanya’daki Katolik, Lutheran ve Ortodoks kiliselerine birlik çağrısında bulundu. Papa yaptığı konuşmanın ve Cumhurbaşkanlığı sarayı ziyaretinin ardından, özellikle Polonyalılar için önemli hac merkezlerinden olan Vilnius İlahi Merhamet Kilisesi’nde ibadeti yönetti.

SOYKIRIM VE BASKICI YÖNETİMLERİN KURBANLARINI ANDI

Papa Françesko, Litvanya’ya yaptığı Papalık Ziyareti’nin ikinci gününde ülkenin ikinci büyük şehri olan Kaunus’u ziyaret etti. Burada şehrin en büyük parkında toplanan 100 bin insana hitap eden Papa, 1941-1944 yılları arasında burada Naziler tarafından öldürülen Yahudileri ve Sovyet rejimi altında Gulag’daki çalışma kamplarına sürgüne gönderilen Litvanyalıları da andı ve başkente geri dönerek Vilnius Gettosu’ndaki Yahudi Soykırımı Anıtı’nda yarım saat sessizce dua etti.

Papa Françesko son olarak İşgal ve Özürlük Savaşı Müzesi’ni ziyaret ederek Sovyetler Birliği döneminde ülke halkına uygulanan baskıları anımsatarak kurbanları andı.

25 eylül’e kadar sürecek olan Baltık ülkeleri geçişine devam eden papa bugün (24 Eylül) Letonya’yı ziyaret ediyor. (pulse.org, rfel.org, washingtonpost, VaticanNews/SG)

 

 

Çinli Adamın Mülteci Statüsü Sahte Zulüm İddiaları Nedeniyle İptal Edildi

2016 yılında İsa Mesih'i kabul eden ve yeraltı kilisesine katılan Çinli bir Hristiyan'ın 'mülteci' statüsü Yeni Zelanda...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi