18 Nisan 2024 Perşembe

Papa, Ortadoğu barışı için Türkiye, ABD ve Rusya ile görüşecek

Ermeni Katolikleri Halep Başpiskoposu butros marayati, Irak’taki Ezidiler ve Hıristiyanlardan sonraki sıradaki hedefin kendileri olduğu iddiasıyla Papa’yla görüşerek, ondan yardım istedi. Marayati, Papa’nın, Ortadoğu barışı için Türkiye , ABD ve Rusya gibi ülkelerle görüşeceği sözünü verdiğini aktardı.

İtalyan La Stampa gazetesine konuşan Monsenyör Butros Marayati, Halep’te 500 yıldır yerleşik olan Ermeni toplumunun, son dönemde tırmanan çatışmalardan dolayı zor durumda olduğunu ruhani lidere ilettiğini belirtti. “1915 yılında Kilikya Ermenileri Halep’e geldi” ifadelerini kullanan Marayati, daha sonra bunların bir kısmının başka yerlere göç ettiğini, Suriye’deki iç savaşın başlamasından önce ise sayılarının 100 bin olduğunu hatırlattı.

Ancak çatışmaların ardından bunların yarısının göçtüğünü anlatan Marayati, “Genellikle zenginler ve başka ülke vatandaşlıkları olanlar buradan ayrıldı. Burada kalanlar ise, ekonomik durumu iyi olmayanlar, yoksullar” dedi.

Kalan Ermenilerin ise zor durumda olduğunu ve Katolik Kilisesi’nin uluslararası organizasyonları ile Kızılhaç’ın onlara yardım ettiğini anlatan din adamı, birçok kilise ve hatta başpiskoposluk binasının savaştan zarar gördüğünü de kaydetti.

Musul’da dini azınlıklara karşı yapılan saldırılardan sonra Halep için de endişeli olduklarını dile getiren Marayati, şunları söyledi: “Artık nereye kaçabileceğimizi bilmiyoruz. Büyük bir dram var. Bu nedenle Papa’yla konuşma şerefine nail oldum ve ondan yardım istedim, Halep’in kurtulması için. Ne yapacağımızı bilmiyoruz. Papa’ya, ‘Bize yardım göndermeyin, güç sahibi büyük politikacılarla ateşkes için konuşun’ dedim.”

Papa’ya, daha fazla cenaze, kurban istemediklerini, ateşkesten sonra bir diyalog ve çıkış yolu bulunabileceğini söylediğini anlatan Marayati, “Papa da bana, sadece Halep değil, tüm Suriye ve Ortadoğu’dan bu haberleri aldığını söyleyerek, Türkiye, Rusya ve ABD ile diğer büyük güçlerle Ortadoğu barışı için konuşacağı taahhüdünü verdi. Çünkü bu çatışmanın çözümü ve barışı sağlamak onların elinde” diye sözlerini sürdürdü.

Papa’nın ayrıca, tüm Ortadoğu’daki Papalık temsilcilerini Eylül ayında Vatikan’a davet ettiği, böylece bölgedeki durum hakkında birinci ağızlardan bilgi almak ve bir yargıya varmak istediği belirtildi.

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Episkopos Arsenios Dahdal’ın, Mersin Cemaati’ne Ziyareti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna'nın bereketi ile Mersin’e gelen Episkopos Arsenios Dahdal, Mersin cemaat mensupları ile bir araya geldi....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi