26 Nisan 2024 Cuma

Papa, Paskalya Mesajında Umudun Yayılmasını Diledi

Paskalya Pazarı’nda Papa Françeşko’nun Aziz Petrus Bazilikası’nda verdiği Urbi et Orbi (Tüm Dünya’yı Kutsama) mesajında, koronavirüsün bizleri; ilgisizliği, bencilliği, anlaşmazlığı ve ihmalkarlığı bir kenara bırakmaya davet ettiğini söyleyerek, umudun yayılması gerektiğini vurguladı. 

Aziz Petrus Bazilikası’nda ve Aziz Petrus Meydanı’nda koronavirüs nedeniyle hazırlıklar yapılamadı, sokaklar boş ve sessiz kaldı. Papa Françeşko geleneksel Paskalya Urbi et Orbi mesajını Roma şehrine ve tüm dünyaya iletti.

Farklı Bir Buluşma

Milyonlarca insan Papa’nın Paskalya mesajını çeşitli sosyal medya hesaplarından takip etti. Mesih’in diriliş mesajı, ‘kalpten kalbe iletilen farklı bir buluşma’ olarak adlandırdı. 

Papa, ‘‘Tüm insanlığın salgın korkusu altında ezildiği bir dönemde, ‘Bu İyi Haber’ yeniden alevleniyor. Mesih’in dirilişi, sorunları yok eden sihirli bir formül değildir. O’nun dirilişi günahın kökündeki sevginin zaferidir. Acı ve ölümün, bu zafer üzerinde etkisi yoktur. Aksine İsa Mesih’teki zafer yeni yollar açar ve kötülüğü iyiliğe dönüştürür’’ dedi.

Korona Virüsten Etkilenenlerin Esenliği

Koronavirüsten etkilenenlere de değinen Papa, ‘‘Birçoğu için bu Paskalya, fiziksel acıdan ziyade ekonomik zorluklar nedeniyle sıkıntıların yaşandığı ve yalnızlığın hissedildiği bir dönem oldu. Bu hastalık bizleri sadece yakınlıktan mahrum bırakmadı, aynı zamanda sakramentler aracılığıyla gelen teselliden de mahrum bıraktı. Ama Rab bizleri terk etmedi. Duada birleşince, Tanrı’nın elinin üzerimizde olduğunu hissettik’’ dedi.

Hizmet Edenlere Teşekkür

Papa, doktorlar ve hemşireler dahil olmak üzere sivil toplum adına hizmet eden herkese ve birçok ülkede insanların acılarını hafifletmeye çalışan güvenlik güçlerine teşekkürlerini sundu.

Kamu Yararı İçin Çalışmak

Papa Françesko, siyasi liderleri herkesin onurlu bir yaşam sürmesini sağlamak ve koşullar izin verdiğinde normal günlük aktivitelerini sürdürmelerine yardımcı olmak için olanaklar yaratarak, ortak yarar için hizmet etmeye çağırdı.

İlgisizlik Zamanı Değil 

Papa, ‘‘Bütün dünyanın acı çektiği zamanda herkes salgına karşı birleşmelidir’’ dedi. Ölümden dirilen İsa’nın yoksullara, evsizlere ve mültecilere umut vermesi için dua eden Papa Françesko, ‘‘Yoksul ülkelerin borçlarının affedilmesi, en azından azaltılması’’ bulundu.

Bencil Olma Zamanı değil

Papa Françesko, ‘‘Karşılaştığımız zorluklar herkes tarafından ortak paylaşılıyor. Özellikle Avrupa, dayanışma ruhu sayesinde 2. Dünya Savaşı’ndan sonraki zorlukların üstesinden gelebildi. Hepimizin tek bir ailenin parçası olarak kabul edilmesi ve birbirini desteklemesi gerekir’’ sözüyle kişisel çıkarlar peşinde koşmanın, gelecek nesillerin barış içinde bir arada yaşama hakkını tehlikeye atacağına değindi.

Birlik Zamanı

Dünya genelinde küresel barış çağrısında bulunan Papa, ‘‘Bölünme zamanı değil’’ dedi. Silah ticaretine harcanan büyük miktardaki parayı eleştiren Papa Françesko; Suriye, Yemen, Irak ve Lübnan’da devam eden çatışmalara çözüm çağrısında bulundu. Papa, İsrail ve Filistin arasındaki diyalogun yeniden başlayabileceğini, Ukrayna’nın doğusundaki durumun çözülebileceğini ve Afrika’nın birçok ülkesinde masum halkalara yönelik terör saldırıların sona erebileceğini umduğunu söyledi.

İhmalkarlığın Zamanı Değil

Özellikle Libya’da ve Yunanistan ile Türkiye arasındaki sınırda zor koşullar altında yaşayan mülteciler için yakarışta bulunan Papa, Venezuela’da sorunların çözüme kavuşması ve buradaki siyasi, sosyo-ekonomik ve sağlık konularında uluslar arası toplumun yardım sağlaması için dua etti.

Mesih, Karanlığı Ortadan Kaldırır

‘‘İlgisizlik, bencillik, bölünme ve ihmalkarlık şu anda duymak istediğimiz kelimeler değil’’ diyen Papa Françesko, Urbi et Orbi mesajını (Tüm Dünya’yı Kutsama), ‘‘Ölümü yenen ve bizlere kurtuluş yolunu açan İsa Mesih, karanlığı ortadan kaldırdı. Görkemiyle geleceği güne dek ışığıyla bizi aydınlatsın’’ duasıyla sonlandırdı. (vaticannews.va)

24 Nisan Anma Töreni, Kutsal Sunu Ayini ile Gerçekleştirildi

24 Nisan anma Surp Badarak'ı (Kutsal Sunu Ayini) Kuzguncuk Surp Krikor Lusavoriç Kilisesi'nde sunuldu. Türkiye Ermenileri Patriği...

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 24 Nisan Vesilesiyle Yayınladığı Mesaj

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Türkiye Ermenileri Patrikliği ve Ermeni toplumuna gönderdiği 24 Nisan taziye mesajı, bugün İstanbul Kuzguncuk Surp...

Türkiye Ermenileri Patrik Sahak II’nin 24 Nisan Anması Mesajı

Türkiye Ermenileri Patriği Kadasetli Sahak II, 24 Nisan anması için bir mesaj yayınladı. Bugün 24 Nisan. Bu...

Hindistan’da Şifa için Dua Edilmesi Yasaklandı

Hindistan'ın Assam eyaletinde hastaların şifa bulması için dua edilmesi yasaklandı. Karar, Hristiyanlar tarafından endişeyle karşılandı. 2024 tarihli yasa...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi