20 Nisan 2024 Cumartesi

Papa: Salgın Sonrası Topluluğu Yeniden İnşa Etmek İçin Dayanışma Gerekli

Papa Françesko, haftalık olarak yaptığı halka seslendiği vaazında “Dünyayı İyileştirmek” konusuna değindi.

Papa, inanlılarla “ekrandan ekrana” değil de yüz yüze buluşma imkanından duyduğu sevinci dile getirdikten sonra, Kovid-19 salgınının birbirimize olan bağlılığımızın nasıl “daha iyiye” götürdüğünün altını çizerken ”dayanışma, krizden eskisinden daha iyi çıkmanın anahtarıdır” dedi.

Bağlılık ve Birbirine Bağlılık

Papa, tüm insanlığın ortak kökeninin Tanrı’da olduğunu söyledi: ”Ortak yuvamızda, Tanrı’nın bizi yerleştirdiği bir bahçede birlikte yaşıyoruz ve Mesih’te ortak bir hedefimiz var. Ama tüm bunları unuttuğumuzda, birbirimize olan bağlılığımız, bazılarının diğerlerine bağlanmasına neden olur. Artan eşitsizlik ve marjinalleşme; sosyal dokuyu zayıflatır ve çevre bozulur.”

Dayanışma Bir Zihniyettir

Papa Françesko, “dayanışma” kelimesinin biraz eskimiş ve pek anlaşılmamış görünebileceğini kabul etti.

”Dayanışma, ara sıra gerçekleşen birkaç cömertlik eyleminden daha fazlasıdır. Daha ziyade dayanışma, topluluk açısından ve tüm yaşamın önceliği açısından malların birkaç kişi tarafından el konulmasını düşünen bir zihniyet yaratmayı içerir” dedi.

Papa, dayanışmanın ”bir adalet meselesi” olduğunu da söyledi ve ekledi: ”Sağlıklı ve verimli birbirine bağlılık Tanrı’nın yaratmış olduğu insanlık ve doğada güçlü köklere ihtiyaç duyar; yüzlere ve toprağa saygı duymayı gerektirir.”

Topluma Yönelik Tehditler

Papa, Babil kulesinin İncil’deki anlatımından yola çıkarak (Yaratılış 11:1-9) devam etti: ”İnsanlık birbiriyle, yaratılışla ve Yaradan ile olan ilişkisini görmezden gelerek cennete ulaşmaya çalıştığında, dilleri birleştirip gökdelenler inşa ediyor ama toplumu yok ediyor ve kültürel zenginliği yok ediyor.”

Papa, topluluklar için başka bir talihsizliğin ise, bir topluluk oluşturmak yerine başkalarını bir iş gücü olarak kullanmamız olduğunu söyleyerek, ”Piyasalarda hisseler düştüğünde, tüm ajanslar haberi bildirirler ama açlık nedeniyle binlerce insan ölüyor ve kimse bundan bahsetmiyor” dedi.

 Çeşitlilik ve Uyum

Papa Françesko, Pentikost’un Babil’in cevabı ve antitezi olduğunu söyledi. ”Topluluğa inen Ruh, çeşitlilikte birlik yaratır; Uyum sağlar. Tanrı Pentikost ile kendisini mevcut kılar ve çeşitlilik ve dayanışma içinde birleşmiş olan topluluğun inancına ilham verir. Çeşitlilik, topluluğun, topluma her bireyin benzersiz olduğunu hatırlatan ve onu bireysellik ve bencillik tehlikesinden koruyan antikorlar ile aşılanmasını sağlar” dedi ve ekledi: ”Dayanışma pandemi sonrası dünyaya, kişiler arası ve sosyal hastalıklarımızın iyileşmesine giden yoldur. Başka yol yok.”

Dayanışmanın Sağlamlığı ve Anlamı

Papa Françeso, kardeşlerimizin sağlıklı büyümeyi teşvik eden topluluklar inşa etmeleri için Tanrı’nın sevgisini aktarabilmemizi ve herkesi dayanışmamızı inançla yönlendirmeye teşvik ederek, herkesi şu soruyu sormaya davet etti: “Başkalarını düşünüyor muyum?”

Papa son olarak, ”Krizlerin ve fırtınaların ortasında, Rab bizi çağırıyor ve her şeyin mahvolmuş gibi göründüğü bu zamanlara sağlamlık, destek ve anlam verebilecek dayanışmayı yeniden uyandırmaya ve harekete geçirmeye davet ediyor” diyerek vaazını bitirdi. (Vaticannews)

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi