24 Nisan 2024 Çarşamba

Papa, Salgının Sona Ermesi İçin Dua Etti

Papa Françeşko, Covid-19 korona virüs salgınının ortasında, şehir ve tüm dünya için dua etmek üzere Roma’daki iki önemli bölgeyi ziyaret etmek amacıyla Pazar günü Vatikan’dan ayrıldı. Bu iki önemli ibadet yeri; Maria Salus Populi Romani ikonasının bulunduğu St. Mary Major Bazilikası ile Corso’daki San Marcello Kilisesi.

Papa, Kül Çarşambası’nın üçüncü pazarını acı çekenlere dua etmekle geçirdi. Holy See Basın Bürosu Müdürü Matteo Bruni, Papa’nın Pazar günkü ziyaretini duyurarak, ‘‘Bu öğleden sonra Papa, Vatikan’dan ayrıldı ve Salus Populi Romani ikonasının bulunduğu St. Mary Major Bazilikası’na özel bir ziyaret gerçekleştirdi. Ardından Via del Corso Caddesi boyunca yürüyüş yaptıktan sonra mucizevi haçın bulunduğu Corso’daki San Marcello Kilisesi’ne geldi. İtalya’ya ve tüm dünyaya yayılan virüsün bir an önce sona ermesi için dua eden Papa Françeşko, hastaların iyileşmesi ve ailelerin esenliği için temennide bulundu. Sağlık çalışanlarının, doktorların, hemşirelerin ve toplum için çalışan herkesin selameti için Tanrı’ya yakarışta bulunan Papa, saat 17.30’da Vatikan’a döndü’’ açıklamasında bulundu.

Papa Françeşko’nun Solus Romani’ye özel bir bağlılığı olduğu bilinmektedir. Papa 1. Gregorius, 593 yılında veba salgınını durdurmak için ikonayı taşırken, 1837’de Papa 16. Gregorius, kolera salgınını durdurmak için yakarışta bulunmuştu.

Corso’daki San Marcello Kilisesi’nde 15. yüzyıldan kalma mucizevi tahta bir haç bulunuyor. Yangından kurtulmakla beraber, şehri veba salgınından kurtardığına inanılıyor. 2000 yılında Papa 2. Jean Paul, Jübile Yılı’nın ‘Merhamet Günü’nde’ aynı haçı kucaklamıştı.

En Kutsal Haç’a atfedilen sayısız mucizeler, 23 Mayıs 1519’da başladı. O gece büyük bir yangın Papa Marcel’in adını taşıyan kiliseyi tamamen yok etti. Ertesi sabah bütün bina harabeye dönmüşken, haç küllerin arasından hiç zarar görmeden çıktı. Haçın altında küçük bir kandil yanmaya devam ediyordu.  Bu olay, herkesin yüreğine dokundu ve her Cuma akşamı cemaat dua etmek için bir araya geldi. Papa 10. Leo, kilisenin yeniden inşa edilmesini emretti.

Yangından 3 yıl sonra Roma bu sefer ‘Büyük Veba’ ile sarsıldı. Yasaklara rağmen halk buluşup, çarmıhı Roma sokaklarından Aziz Petrus Bazilikası’na taşıdı. Tören 16 gün sürdü. Veba belirtileri azaldıkça, her mahalleli haçı olabildiğince uzun süre taşımaya devam etti. Sonunda haç kiliseye tekrar yerleştirildi ve veba salgını tamamen sona erdi.

1600 yılından itibaren San Marcello Kilisesi’nden Aziz Petrus Bazilikası’na düzenlenen geçit töreni gelenek haline geldi. (vaticannews)

İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde Paskalya Kermesi

Paskalya Bayramı hazırlıkları sürerken, İskenderun Aziz Corç Rum Ortodoks Kilisesi’nde de geçtiğimiz hafta sonu “Paskalya Kermesi” düzenledi. Pazar Ayini...

Episkopos Kayyal, Pazar Vaazında: “Liderlik ve Şöhret Kilisede Değer Görmez”

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği 10. Yuhanna’nın bereketi ile İskenderun’da bulunan Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhanesi...

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Çocukları da Unutmadı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde gerçekleştirilen Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Episkopos Kayyal, İskenderunlu Gençlerle Kahvaltıda Buluştu

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi