19 Nisan 2024 Cuma

Papa, suikast riskine rağmen Arnavutluk’a gitmeye karar verdi

Papa Francis’in, istihbarat raporlarındaki suikast riski uyarısına rağmen eylül ayında Arnavutluk’u ziyaret edeceği bildirildi.

İtalya’nın yüksek tirajlı gazetelerinden Corriere della Sera’da yer alan haberde göre, Papa’nın 21 Eylül’de Arnavutluk’un başkenti Tiran’a yapacağı dördüncü dış gezisi için “radikal Kosovalı” alarmının en üst seviyede olduğu, konunun Vatikan’daki güvenlik zirvesinde değerlendirildiği belirtildi.

Haberde, Arnavutluk hükümeti ve gizli servisinin, terör örgütü Irak Şam İslam Devleti’nin (IŞİD) faaliyetlerini benimseyen büyük bir Kosovalı radikal gruba yönelik Interpol’e uyarıda bulunduğu ifade edildi.

Başta İsrail olmak üzere İtalya’nın da bulunduğu pek çok ülkenin haber alma teşkilatlarının son raporlarında yer alan Papa Francis’in IŞİD’in hedefinde olduğu bilgisinin, önceki gün Vatikan’da masaya yatırıldığı aktarılan haberde, Papa’nın Vatikan Jandarma Komutanı Domenico Giani’ye istihbarat raporlarından etkilenmediğini ve Arnavutluk’a gitme niyetini bildirdiği kaydedildi.

İstihbarat raporlarındaki endişeye rağmen kendisini korumakla görevli Vatikan Jandarması’na güvenini teyit eden Papa’nın, “Müslüman, Ortodoks ve Katolikleri ortak bir hükümette buluşturmayı başaran Arnavutluk’un dinlerarası iyi bir uyum gösterdiği ve ziyaretiyle tüm halklara beraber çalışabilecekleri mesajını verme niyetinde olduğu” belirtildi.

Arnavutluk haber alma teşkilatı Shish ile Kosova haber alma teşkilatı Aki’nin durumun kontrol altında olduğunu bildirdiği, yine de her iki ülkenin başkentindeki kaynakların “bir hareketlilik olduğuna” dikkati çektiği ifade edildi.

Arnavutluk ve Kosova gizli servislerinin sosyal medya ve telefonları takibinde bu konu üzerinde bilgi alışverişi yaptığı iddia edildi. İnternet üzerinden takip edilen sosyal ağın IŞİD saflarında savaşmak için en az 600 kişi toplayan bir ağ olduğu kaydedildi.

Yaz aylarında Kosova’dan Arnavutluk’a çok sayıda kişinin tatil için geldiği, Kosovalı radikallerin de bu kisveyle Tiran’a gelebileceği kaydedilen habere göre, Arnavut bir istihbaratçı da Balkanlar’da bir hücrenin sansasyonel eylem yapması konusunda şüphe bulunmaması gerektiğini söyledi. Aynı istihbaratçı, Papa’nın Tiran’da sansasyonel bir eylem için muhteşem bir hedef olabileceğini, kendilerinin bunu engellemek için çalıştıklarını dile getirdi.

Papa Francis, 21 Eylül pazar günü ziyaret edeceği Tiran’da ülkenin resmi ve dini makamlarıyla bir araya gelecek, ardından Angelus Duası’nı yapacağı büyük bir ayini yönetecek. Pope Francis

Episkopos Kayyal, İskenderun’da Kadının Hristiyanlıktaki Rolünü Anlattı

Paskalya Oruç Döneminde, Mersin ve Hatay bölgelerinde yapılacak Patrikhane Programları kapsamında, Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patriği...

Nepal’de Dört Hristiyan Yargılanıyor

Nepal'in doğusundaki Madhesh eyaletinde dört Hristiyan, halkı din değiştirmeye zorladığı iddiasıyla yargılanıyor. İnanlılar, 10 Mart'ta Kolhabi kasabasında Hristiyan...

Hong Kong Katolik Kilisesi Tedirgin

Çin Halk Cumhuriyeti'nde kabul edilen yeni güvenlik yasası nedeniyle Hong Kong'taki Katolikler arasında endişe hakim. Milli Güvenlik...

Irak’ta Çay Evi Umut Veriyor

IŞİD 2014 yılında Irak'ın Ninova Eyaleti'nde bulunan Karakuş'u işgal etmeden önce Najeeb adlı Hristiyan, çay evi işletiyordu....

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi