29 Mart 2024 Cuma

Papa, Uluslararası Gençlik Günü’nde Gençlerdeki Umudu Dile Getirdi

Papa Françesko, Uluslararası Gençlik Günü için sosyal medya hesabı Twitter üzerinden paylaştığı bir yazıyla, gençlerin daha adil bir dünya hayalinin gerçekleşmesine yardımcı olabileceğini söyledi.

Papa, gençlik ruhunun özellikle yoksullar ve ihtiyaç sahipleri için daha adil ve eşitlikçi bir dünya meydana getirebileceğini söyledi. Papa Françesko, Twitter hesabından yaptığı paylaşımda, ‘‘Ekmek, su, ilaç ve iş imkânlarının sağlandığı bir dünya hayalini gençlerimizin ve onların yenilikçi ruhunun yardımıyla gerçeğe dönüştürebilir ve ihtiyaç sahiplerine ulaşabiliriz’’ dedi.

Gıda Sistemlerini Dönüştürmek

1999 yılında kabul edilen Birleşmiş Milletler Uluslararası Gençlik Günü, 2000 yılından bu yana her yıl 12 Ağustos’ta kutlanıyor. Anmada, gençlerin sorunları uluslararası toplumun dikkatine sunuluyor ve gençlerin sahip olduğu potansiyel kutlanıyor.

Uluslararası Gençlik Günü 2021’in teması: ‘‘Gıda Sistemlerini Dönüştürmek: İnsan ve Gezegen Sağlığı için Gençlik İnovasyonu’’. Ayrıca gıda sisteminin başarılı dönüşümünün gençlerin katılımı olmadan gerçekleştirilemeyeceği vurgulandı.

Değişimin Ortakları

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Uluslararası Gençlik Günü mesajında, ‘‘Gençler, herkes için daha iyi bir gelecek inşa etme mücadelesinin ön saflarında yer alıyor. Covid-19 salgını, aradıkları türden bir dönüşümsel değişime duyulan büyük ihtiyacı gösterdi ve gençlerin bu çalışmaya ortak olması gerekiyor. Gıda sistemlerimizdeki zorlukların üstesinden gelmek için genç yenilikçiler tarafından geliştirilen çözümler, gıda güvenliğindeki eşitsizliklerle, biyolojik çeşitlilik kaybıyla ve çevremize yönelik tehditlerle mücadele ediyor’’ dedi.

Guterres, gençlerin bunu kendi başlarına yapamayacağına dikkat çekerek, ‘‘İlgili olduklarından, dâhil olduklarından ve anlaşıldıklarından emin olmak için ortaklara ihtiyaçları var. Bu bağlamda Birleşmiş Milletler, dünya çapında gençler için çalışmalarını güçlendiriyor’’ dedi.

Dünyanın Geleceği

Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Genel Direktörü Audrey Azoulay ise, gençleri sözlerini yerine getirmeye devam etti ve tüm sivil toplumu gençlerin benzersizliği, üretkenliği ve muazzam potansiyelinden yararlanmaya çağırdı. Azoulay, salgının gençlerin bile savunmasız ve istikrarsızlığa maruz kalmalarına neden olduğunu belirtti.

Uluslararası Çalışma Örgütü’nün (ILO) verileri, kadınlardan sonra iş kayıplarından en çok gençlerin etkilendiğini gösteriyor. Genç istihdamı 2020’de yüzde 8,7 düşerken, 24 yaş üstü kişilerde yüzde 3,7’lik bir düşüş yaşandı. Azoulay, salgının gençler için sonuçları uzun yıllar sürebilecek krizler yarattığını söyleyerek, UNESCO’nun gençler adına hareket edeceğine dair söz verdi.

2020’de başlatılan ‘Araştırmacı Olarak Gençlik’ girişimi, gençlerin dayanıklılığından yararlanarak, Covid-19 salgını üzerine gençlerin öncülüğünde yürütülen araştırma projelerini desteklemeyi amaçlıyor. UNESCO ayrıca, gençlerin öncülük ettiği araştırma projelerini ve taban hareketlerini finanse etmek için küresel bir hibe sistemi fikrini oluşturmayı amaçlıyor.

Katolik Kilisesi’nin Dünya Gençlik Günü

Katolik Kilisesi tarafından organize edilen Dünya Gençlik Günü, her yıl Palmiye Pazarı’nda tüm dünyada episkoposluk ve yerel düzeylerde kutlanmakta. Dünya Gençlik Günü, İsa Mesih’in ölümünün 1950. yıldönümü vesilesiyle 1983-1984 yıllarında Kutsal Kefaret Yılı’nı kutlamak adına inanlıları Roma’ya davet eden Papa II. John Paul’un girişimiydi. 1984 yılında, dünyanın her yerinden 300bin’den fazla genç Papa’nın davetini kabul ederek, Palmiye Pazarı’nda Uluslararası Gençlik Jübilesi için Roma’ya geldi.

Ertesi yıl 1985, Birleşmiş Milletler tarafından ‘Uluslararası Gençlik Yılı’ olarak ilan edildi ve Vatikan’daki organizatörler bir başka gençlik toplantısı çağrısında bulundu. 250bin’den fazla genç, Papa’nın davetine karşılık vererek Palmiye Pazarı’nda Roma’ya geldi. Daha sonra Papa, 20 Aralık 1985’te Dünya Gençlik Günü’nün kuruluşunu ilan etti.

Dünya Gençlik Günü, her yıl Palmiye Pazarı’nda yerel olarak kutlanmasının yanı sıra, 3 yılda bir Papa tarafından seçilen bir yerde uluslararası olarak da kutlanıyor. Dünya Gençlik Günü, en son Ocak 2019’da Panama’da düzenlendi. Portekiz’in başkenti Lizbon, Ağustos 2023’te yapılması planlanan Dünya Gençlik Günü’ne ev sahipliği yapacak. (vaticannews)

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi