29 Mart 2024 Cuma

Papa’dan Aydınlı ressama teşekkür mektubu

İsa Mesih’in iki ayrı resmi bulunan tabloyu Papa Francis’e hediye gönderen Aydınlı sanatçıya Vatikan’dan teşekkür mesajı geldi.

Aydın’ın Kuşadası ilçesinde yaşayan tasarım sanatçısı 51 yaşındaki Yeşim Taner, yaklaşık bir yıl önce adını, ‘Dünya barışı ve din kardeşliği’ koyduğu tablosunu Vatikan’a Papa Francis’e hediye olarak gönderdi. Tablonun Papa’ya ulaştığına dair mektup aldığını söyleyen Taner, “Aralık 2013’te kargo ile gönderdiğim tablonun Sayın Papa Francis’e ulaşması beni çok mutlu etti” dedi.

Konuya ilişkin gazetecilere açıklamalarda bulunan Taner, hiçbir karşılık beklemeden daha önce de Almanya Başbakanı Angela Merkel ve ABD Başkanı Barack Obama’nın eşi Michelle Obama’ya da kendi tasarımlarından hediye gönderdiğini hatırlatı. Tabloyu gönderdikten yaklaşık 6 ay sonra Vatikan’dan mektup aldığını belirten Taner, “Vatikan büyükelçiliğinden bir mektup aldım. Mektubu açtığımda Vatikan Büyükelçisi Antonio Lucibello imzalı olan notta; ‘Papa Francis’e göndermiş olduğunuz değerli tablo kendilerinin eline ulaşmıştır. Onun adına size en değerli şükranlarımı sunarım’ ibareleri yer alıyordu. Gönderdiğim hediyenin Papa Francis’e ulaşması beni çok mutlu etti” dedi.

“Tablo bir çok anlam taşıyor”

Papa’ya hediye ettiği tablo hakkında bilgi veren Taner, “Tablonun içerisinde iki farklı Hz. İsa görünümü yer alıyor. Bu tabloyu çalışmam bir hafta sürdü. Resmin etrafında cam sıvı boyası kullandım. Tablonun etrafına 4 fosfor taşı işledim. Bu taşlar, İslamiyet, Hristiyanlık, Musevilik, Yahudilik dinlerini simgeliyor. Ayrıca tablonun etrafındaki çerçevenin üzerinde tabloya uygun ve Türk-İslam aleminden de figürlerin yer almasına önem verdim” diye konuştu.

Eserde Türk-İslam figürleriyle birlikte dünya barışı simgelerinin yer almasına özen gösterdiğini kaydeden Taner, şunları söyledi:

“Çerçevenin dört köşesinde üzüm figürleri yer alıyor. Üzüm 12 bin yıldır dünya yazılı tarihinden itibaren tüm tablo ve resimlerde kullanılır. Üzüm sembolü bazı toplumlarda bereketi, bazılarında sürekliliği simgeler. Çerçevenin üzerinde yer alan vav ve çift vav figürlerinin de anlamı çok büyük. Vav figürü bir insanın anne rahmine ilk düşüşünü sembolize eder. Namaz kılan bir insan secdeye vardığında vav sembolü şeklini alır. Tablonun üzerinde yer alan çini sembollerin içerisinde gül, karanfil ve lale çiçekleri bulunuyor. Gül, Hz. Muhammed’yesim taneri sembolize eder. Lalenin ise, Ebced harflerine göre ‘Allah’ ismindeki harfler bulunduğu için İslam alemindeki anlamı büyük. Karanfil hayatı ve yaşamı anlatan bir çiçek. Çerçevenin üzerinde ayrıca hilal şekli ile birlikte barışı simgeleyen güvercin ve zeytin dalı figürlerine yer verdik. Güvercin bizim yarattığımız figürde her zamankinden farklı olarak zeytin dalını ağzında değil de ayaklarıyla tutuyor. Buradaki amacımız dünya barışının daima kalıcı olması.”

 

 

Papa Françesko, Kutsal Perşembe Ayini’nde Kadın Mahkumların Ayaklarını Yıkadı

Papa Françesko, 'hizmet ve tevazu anlayışını' vurgulamak amacıyla gerçekleştirdiği Kutsal Perşembe ayini sırasında, Roma'daki bir hapishanede 12...

BM: 35 Milyon Çocuk Tehlikede

DÜNYADA HER 6 SANİYEDE 1 ÇOCUK ÖLÜYOR Birleşmiş Milletler (BM), 5 yaş altı çocuk ölümlerinde görülen azalmaya rağmen...

İzmir’de Kutsal Çarşamba ve Kutsal Perşembe Kutlamaları

İzmir Aziz Yuhanna Katedrali’nde Çarşamba Krizma (Kutsal Yağların Takdisi) Ayini 27 Mart Çarşamba; Kutsal Perşembe (Mesih İsa’nın...

İskenderun’da ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ Etkinliği Başladı

Ortodoks Kiliselerinde, Paskalya Bayramı öncesi tutulan ‘Büyük Oruç’ Devresine girilmesiyle, İskenderun’da her yıl geleneksel olarak düzenlenen ‘Paskalya Perhiz Yemekleri’ etkinliği...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi