29 Mart 2024 Cuma

Papa’dan Filistin ve İsrail liderlerine tarihi çağrı

 

Papa Francis, Ürdün, Filistin ve İsrail’i kapsayan Ortadoğu turu kapsamında, Beytullahim kentindeki el-Mehd Kilisesi meydanında 15 bin kişiye hitaben kısa bir konuşma yaptı. Papa konuşmasında, “Barışın emiri İsa Mesih’in doğduğu mekandan Filistin Devlet Başkanı Abbas ve İsrail Cumhurbaşkanı Peres’i, Vatikan’daki evimde barış için dua etmeye davet ediyorum” dedi. Liderler, Papa’nın davetini kabul ederek önümüzdeki ay Vatikan’a gideceklerini bildirdi.

Barışı sağlamanın zor olduğunu vurgulayan Papa, “Hepimiz barışı istiyoruz, birçok kişi barışı umut ediyor, birçok kişi de barış için acılara tahammül ediyor. Barış zor bir iştir ancak barışı sağlamadan yaşamak işkencedir. Barış için, zayıflar ve fakirler için dua ediyoruz” şeklinde konuştu.

21. yüzyılda olmamıza rağmen hala çocukların açlık ve hastalıklardan öldüğünü dile getiren Papa Francis, “Filistinli mülteci çocuklarının yaşadıkları sıkıntılara karşı utanıyoruz” ifadesini kullandı.

Papa Francis, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüşmesinin ardından Beyullahim’de düzenlenen ortak basın papa filistintoplantısında, barış görüşmelerinin önemine değinerek, “Barışın gerçekleştirilmesi, Vatikan’ın hedefi olacaktır” diye konuştu.

İsrail-Filistin halkları arasında barışçıl içinde yaşam temennisinde bulunan Papa, şunları söyledi:

“Tüm kalbimle, İsrail-Filistin arasındaki kabul edilemez anlaşmazlıkların sona erdirmenin vakti olduğunu belirtmek isterim. Adalet ve barışın tesisini hedefleyen girişimlerin arttırılması herkesin iyiliğinedir. Barış ve iyilik için herkesin cesurca hareket etmesinin vaktidir.”

Papa Francis, konuşmasında Abbas’a hitaben, “İsa’nın doğduğu yerde sizinle birlikte yer almak benim için büyük bir onurdur” ifadesini kullandı.

“İletişim köprülerine ihtiyacımız var”

Filistin Devlet Başkanı Abbas da Papa Francis ile İsa Mesih’in doğduğu kutsal topraklar olan Beytullahim’de bir arada olmaktan ve onun kıymetli görüşlerini dinlemekten memnuniyet duyduğunu vurgulayarak, söz konusu buluşmayı, Filistin ve Vatikan’ı bir araya getiren dini ve manevi bağlar ile dostluk ilişkileri çerçevesinde tarihi ziyaret olarak değerlendirdi. Abbas, Vatikan ve Filistin arasındaki ilişkilerin güçlenmesini istediklerini, bunun hukuk ve bir arada yaşam için eşsiz örnek teşkil edeceğini dile getirdi.

Papa’nın İsrail-Filistin barış görüşmelerindeki son gelişmeler hakkında bilgi aldığını belirten Abbas, barış görüşmelerinin, Yahudi yerleşim birimleri inşası ile Müslümanların ve Hıristiyanların ibadet yerlerine yönelik saldırılar gibi engellerle karşılaştığını kaydetti.

Abbas, başkenti Kudüs olan Filistin devletinin kurulması için barışın gerçekleşmesi kapsamında çalışmalara devam ettiklerine dikkati çekerek, “Barış için büyük fedakarlıklarda bulunduk ve sadece 1967 sınırları üzerinde bir devlet kurulmasını kabul ettik” diye konuştu.

Abbas, konuşmasında Papa’ya hitaben, “İsrail’in işgalci kaba kuvvetleri tarafından inşa edilen uzun duvarı gördünüz. Bizim düşmanlık ve kinden uzak, iletişim köprülerinin kurulmasına ihtiyacımız var. Biz, özgürlük isteyen bir halkız, imkansızı talep etmiyoruz. Çalışmalarınıza güveniyoruz, bu kutsal topraklarda barışın sağlanması için yapılacak tüm girişimleri memnuniyetle karşılıyoruz” ifadesini kullandı.

Kutsal topraklarda barışın sağlanması için yapılacak tüm girişimleri memnuniyetle karşıladıklarını dile getiren Abbas, Arap barış girişimi konusunda kararlı olduklarını söyledi.

Netanyahu: “Tarihi bir fırsat”

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Katolik aleminin ruhani lideri Papa Francis’in ilk İsrail ziyaretinin ülkesinin gerçek profilini dünyaya göstermek için tarihi bir fırsat olacağını söyledi.

Bakanlar Kurulu toplantısı öncesi yaptığı açıklamada Netanyahu, “Papa Francis’in kutsal İsrail topraklarına ulaşmasını memnuniyetle karşılıyoruz. Ziyareti, İsrail’in gelişmiş, modern, hoşgörülü, Ortadoğu’da her dinin mensuplarına ibadet özgürlüğü sağayan tek ülke olduğunu, ibadethaneleri koruduğunu ve Yahudilerin, Müslümanların, Hıristiyanların haklarını güvence altına aldığını ortaya koymak, İsrail’in gerçek profilini dünyaya göstermek için bir fırsat” dedi.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi