18 Nisan 2024 Perşembe

Papa’nın istifasından sonra neler olacak?

papa-benedict

(SAT-7  TÜRK –  Özel Haber) Papa, Vatikan Şehir Devleti’nin Başbakanı olarak, Bakanlar Kurulu’na tekabül eden Kardinaller Kurulu’na istifasını verdi. Şu anda “görev ve taht boş”.  Bu duruma İtalyanca “sede vacante” deniyor.

Sabah saat 11:00’de Kardinaller Kurulu toplantısı anlamına gelen “concistoro”dan sonraki duanın akabinde Kardinal Sudano, Papa 16. Benediktus’un kısa biyografisini ve Latince olarak Papa’nın görevinden ayrılacağını ilan eden mesajı okudu.

Şimdi ne olacak?

Yeniden bir Papa seçilecek. Papa Hazretleri 16. Benedikt, Castel Gandolfo’da bulunan Papalık Yazlık Sarayı’na geçici olarak yerleşecek ve bu arada Roma’da Clausura (yani hayatları boyunca kapalı mekanda kalarak kendilerini duaya adayan) rahibelerin kaldığı manastır tadilattan geçecek. Bu manastır da Vatikan Tepesi’nde bulunuyor. Papa bu tadilattan sonra buraya yerleşecek ve kendisini duaya adayacak.

28 Şubat’ta görevlerinden tamamen ayrılacak olan Papa’nın hemen ardından Conclave denilen yeni papa seçimi prosedürleri yapılacak. Bu süreç toplam 15-20 gün sürecek. Kardinaller kendilerini Vatikan Müzeleri’nde bulunan Sistine Şapeli’ne kapatacaklar ve yeni papa seçilene kadar dışarısı ile ilişkileri kesilecek. Conclave “kilit altında” anlamına gelir. Şubat ayının ilk yarısında bu prosedürler başlayacak, 31 Mart tarihinde kutlanacak olan Paskalya bayramına kadar yeni papa seçilmiş olacak.

Tarihte papa istifalarından sonra yeni bir papa seçildiğinde eski papaların görüş beyan ettiği, iki papanın görüş farklılıklarına düştükleri ve hatta kilisede şizma (sapkınlık) çıktığı anlar da olmuştur. Ancak Papa 16. Benediktus Hazretleri adına basın toplantısı düzenleyen basın sözcüsü Peder Federico Lombardi, böyle bir riskin olup olamayacağına ilişkin gelen soruya “Papa Hazretleri böyle bir risk görmemektedir” cevabı verdi. (SAT-7 TÜRK Haber Mekezi /BP)

Dünyanın En Yaşlı Adamı Hayatını Kaybetti

Günde iki kez tesbih duası yapan ve dünyanın en yaşlı erkeği unvanına sahip olan Vicente Pérez Mora,...

Uyanış Gençliği’nde Hristiyanların Topluma Etkisi Konuşuldu

İstanbul'un farklı kiliselerinden gençler 6 Nisan Cumartesi günü, Uyanış Gençliği’nde yeniden bir araya geldi. Sunuculuğunu Dirisu Kilisesi’nden...

Kilise Yakınlarında Bir Araç Dolusu Yanmış Kutsal Kitap Bulundu

Tennessee'deki Global Vision Bible Kilisesi'nden pastör Greg Locke, kilise yakınlarındaki bir araçta yaklaşık 200 adet Kutsal Kitap'ın...

Hristiyan Doktrininin Siyasete Entegre Edilmesi İsteniyor

6-9 Haziran tarihleri arasında gerçekleşecek olan Avrupa Parlamentosu milletvekili seçimleri öncesinde episkoposlar, devlet ve kilise arasındaki ilişkinin...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi