29 Mart 2024 Cuma

Papa’nın Söyledikleri Şaşırttı

Papa, 19 Mayıs’ta Vatikan’da bulunan Santa Marta Kilisesi’nde verdiği vaazda ateistler için söylediği sözler ile Vatikan’ın şimdiye kadar çizmekte olduğu ufuk çizgisini aştı ve gösterdiği hoşgörü ile çeşitli ateist birliklerinin takdirini kazandı.

Havarilerin bir kişiyi İsa’ya şikayet etmelerinin ardından aldıkları yanıtı içeren İncil bölümü hakkında vaaz veren Papa ateislere de değindi. Bahsedilen İncil bölümünde havariler, İsa’ya “bir adam senin adına mucizeler yapıyor, ama bizden değil” diyor. Havarilerin bu tutumu aynı fikirde olmayan, aynı takımı, partiyi tutmayan, aynı ten rengine sahip olmayan, aynı dili aynı şive ile konuşmayan, aynı dine ait olmayan kimseden iyi birşey gelmeyeceğini düşünmekle eşdeğerdir. İsa havarilerine “bize karşı olmayan bizden yanadır” diyor ve iyilik yapan kişiye engel olmamalarını emrederek hoşgörüsünün dinin ve taraftarlığın ötesinde olduğunu gösteriyor.

“İsa sadece sağlıklı, zengin, dinibütün olanlar için değil, tüm dünyanın kurtarışa erişmesi için geldi. Sadece Katolik Hıristiyanlar için değil. Onun kanı herkes için döküldü. Ateistler için de” diyen Papa bu sözlerle dinler ve mezheplere nasıl yaklaştığını gösterdi ve cennetin kapısında durup kimseyi bir gümrük kontrolüne tabi tutmayacağını ifade etmiş oldu. İnsanları hiçbir filtreden geçirmeden kucaklaması gereken ve Kilise’den uzakta olan kişilere de hizmet edeceğine söz veren Papa’nın her sözü yakın takip altında. Peki, bu Papa ile Vatikan’da büyük bir tabunun yıkıldığı söylenebilir mi?

American Humanistic Association’ın Genel Müdürü Roy Speckhardt Papa’nın bu açılımına şüphe ile yaklaştığını gizlemese de memnuniyetini dile getirdi. Speckhardt, “eğer dünyadaki diğer ruhani önderler Papa ile aynı düşüncede olurlarsa, insanlığın, farklı dinlerin hatta dinlerle ateistlerin arasında da karşılıklı saygı üzerine kurulu bir birlik oluşabilir” yorumunu yaptı.

Papa Bergoglio’nun sözleri sosyal medyada da geniş yankı buldu ve sözleri karşısında insanlar ikiye ayrıldılar. Papa ateistler ve agnostikler için cennet vardır dedi mi, yoksa demedi mi şeklinde birçok yorumlar yapıldı. Ancak Kanada’da oldukça tanınan ve bir Hıristiyan televizyon kanalı kurucusu olan Katolik peder Thomas Rosica bu tartışmalara sert bir şekilde yanıt verdi: “Katolik Kilisesi’ni tanıyıp onu reddeden bir kişi için kurtuluş yoktur.”

Amerika’da ünlü bir tele-vaiz olan Katolik peder John Zuhlsdorf’un bloğunda yazdığı yorum ise Thomas Rosica’nınkinden daha ılımlıydı: “Papa Fransua, Mesih’in ateistlere lütuflar verebileceğini söylemiştir. Mesih’in kurbanlığından başka bir kurtuluş yoktur ve Mesih dilerse kurtuluş lütfunu bir ateiste de verebilir. Diğer bir değişle Mesih olmadan kurtuluş ve cennet olamaz”.

Yazımızı ateizmin öncü savunucularından biri, kar amacı gütmeyen bir S.K.T. olan “American Atheists”in Başkanı David Silverman’ın Papa’nın inanmayan kişileri de ahlaksal tartışmalara dahil etme arzusunu takdir ettiğini belirterek sonlandıralım.

Bin Yıllık Kilise Yok Olma Tehlikesiyle Karşı Karşıya

UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde bulunan Kayseri'deki Koramaz Vadisi’ndeki en eski kaya oyma dini yapısı olan Beşaret...

DİSK-AR’a Göre Türkiye İşsizlikte Avrupa Şampiyonu

TÜİK verilerine Türkiye'de işsizlik oranı yüzde 9,4 oldu TÜİK Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına göre; 15 ve daha yukarı...

Krizma Kutsaması İskenderun Katedrali’nde Gerçekleştirildi

İskenderun Müjdeleme Katolik Katedrali'nde, her yıl gerçekleştirilen ‘Yağların Kutsanması’ Ayini, kutsal hafta içerisinde gerçekleştirildi. Rahiplerin yeminlerini tazelediği...

Vakıfköy’de Palmiye Pazarı Ayin ile Kutlandı

"Dzağgazart" (Palmiye Pazarı) Rab İsa Mesih'in Yeruşalim'e Giriş Yortusu, Vakıfköy'de de Surp Badarak ayini ile kutlandı.  24 Mart...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi