19 Mart 2024 Salı

Papaz Gabriel Aktaş, “Horoyo” Mevkisine Yükseldi

Mardin’in Midyat ilçesinde yer alan Mor İliyo Kilisesi’nin Papazı Gabriel Aktaş, düzenlenen ayin ile ‘Horoyo’ mevkisine yükseldi. Aktaş 12 yıl sonra bu mevkiye getirilen ilk Papaz oldu.

Mardin’in Midyat ilçesine bağlı Beth Kustan’da (Alagöz’de) yer alan Mor İliyo Kilisesi’nin Papazı olan Gabriel Aktaş, düzenlenen ayin ile Süryani cemaatinin ‘Horoyo’ olarak dile getirdiği göreve terfi etti. Bu görevin Türkçe tam karşılığı bulunmamasıyla beraber Episkopos Yardımcılığı görevine denk olduğu biliniyor.

Horoyo mevkisine yükseltilen Papaz Gabriel Aktaş, “Bugün çok sevinçli ve çok mutluyuz. Bir yandan milletimiz, bir yandan ise yakın uzak akrabalarımız, hepsi burada toplandığı için çok mutluyuz” dedi.

Mor Gabriel Manastırı Vakfı Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Aktaş ise tarihi bir gün yaşadıklarını şu sözlerle dile getirdi; ”Bugün hem köyümüz hem Tur Abdin bölgesi için önemli bir gün. En son 2006 yılında bir Horoyo Episkopos vardı, o vefat etmişti. Ondan sonra mevcut Papazlar arasından Horoyo mevkisine yükseltilen kimse yoktu. Mor Gabriel Manastır Metropolit’i Samuel Aktaş’ın yaptığı ayinden sonra Papaz Gabriel Aktaş üstün hizmetlerinden dolayı, Papazlık rütbesinden Horoyo mevkisine yükseltildi. Hem köylülerimiz için hem de akrabalarımız için önemli ve tarihi bir gün.”

Tur Abdin Metropolit’i Timoteos Samuel Aktaş’ın riyaseti ve yönetimi ile düzenlenen ayine yüzlerce inanan kişi katıldı.

Horoyo töreni için Almanya’dan gelen İlyas Aktaş şu ifadeleri kullandı; ”Bizim için çok mutlu ve değerli bir gün. Böyle bir günde burada bulunmak bizim için çok sevindirici. Abimizin Papaz’lıktan Horoyo mevkisine yükselmesi vesilesiyle yakınlarımızın burada toplanması bizi ayrıca mutlu etti.”

33 yıldır Papaz’lık görevini icra eden Gabriel Aktaş düzlenen bu özel ayin ile birlikte yeni görevine terfi etti. Ayine katılan cemaat mensupları ayinin sonunda duyurulan terfi ile büyük bir heyecan ve sevinç yaşarken, kadınlar ise Aktaş’ın yeni ünvanını zılgıt çekerek kutladı.

Kendine has kültürü ve güzellikleri olan Beth Kustan yani Alagöz Köyü’nde yaklaşık olarak 150 Süryani’nin yaşadığı biliniyor. Beth Kustan Köyü’nde 1965’e kadar 130 hane bulunurken, 1970’lerin başından itibaren Avrupa’ya göç sebebiyle hane sayısı azalmıştır. Mor Gabriel Manastırı ismini ise, 600’lü yıllarda yaşadığı tahmin edilen ve Mardin’in Midyat ilçesine 15 kilometre uzaklıkta yer alan Alagöz Köyü’inde dünyaya gelen Süryani Patriği Mor Gabriel’den alıyor.

Horoyo’nun Görevi Nedir?

İhtiyaç duyulduğu zaman Metropolite vekalet eden Horoyo, deneyimli Papazlar arasından seçiliyor. Seçim cemaat tarafından değil Metropolit tarafından yapılıyor. Metropolit kendi inisiyatifi ile bu mevkiye atama yapıyor.(SAT-7 TÜRK)

İskenderun’da Paskalya Öncesi Et Orucu Başladı

İskenderunlu Ortodokslar, geçtiğimiz hafta sonu ‘Et Karnavalı-Merfağ’ gerçekleştirerek, Paskalya öncesinde et orucuna başladı. Bu hafta sonu ise Peynir Karnavalı...

Papaz Aleksandır Çıkırık, Ölüm Yıl Dönümünde Anıldı

Edirne'de geçen yıl 17 Mart'ta geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybeden Bulgar Ortodoks Sveti Georgi Kilisesi papazı Aleksandır Çıkırık, ölümünün...

Şiddetli Yağış ve Sel, 6 Binden Fazla Yerinden Edilmiş Aileyi Etkiledi

Yemen'in orta kesimlerindeki Marib şehrinde şiddetli yağış ve selden 6 bin yerinden edilmiş ailenin etkilendiği duyuruldu. Yemen hükümetine...

Hristiyan Yardım Kurumu, Binlerce Teolojik Kitap Bağışlayacak

Hristiyan yardım kurumu, dünya çapında teolojik kaynaklardaki boşluğu doldurmak için 10 bin'den fazla kitap bağışlayacak. Langham Partnership organizasyonu...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi