19 Nisan 2024 Cuma

Paskalya Orucu’nun İlk Haftasında Ortodoksluk Pazarı Kutlandı

Paskalya Orucu’nun 7 Mart Pazartesi günü başladığı Rum Ortodoks Kiliseleri’nde orucun başladığı ilk haftanın pazarında “Ortodoksluk Pazarı” ayinleri yapıldı.

Ekümenik Patrik Bartholomeos’un riyaset ettiği İstanbul Rum Patrikhanesi’nde düzenlenen Ortodoks Pazarı ayininde kilise oldukça kalabalıktı. Ayinde Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis ve beraberinde gelen heyetle hazır bulundu. Ekümenik Patrik Bartholomeos, Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’i, Patrikhane’de ağırladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’i Vahdettin Köşkü’nde kabul etti. Yaklaşık 2 saat süren görüşmede, iki ülke arasındaki anlaşmazlıklara rağmen iletişim kanallarının açık tutulması ve ilişkilerin iyileştirilmesi konusunda mutabık kalındığı belirtildi.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, görüşmede, Türkiye-Yunanistan ilişkilerine dair konuların yanı sıra güncel jeopolitik gelişmeler ile Rusya-Ukrayna savaşının yansımaları dahil bölgesel ve uluslararası meseleler ele alındı.

Mersin Rum Ortodoks Kilisesi’nde Peder İspir Coşkun Teymur’un yönettiği ayinde, ikonalara saygı anlamında çocukların taşıdığı ikonalar ile saygı seremonisi yapılarak kutlandı.

Sekizinci ve Dokuzuncu yüzyılda ortaya çıkan ve İkonalar Savaşı denilen uzun bir zaman diliminden sonra ikonaların kiliselere ve evlere asılması anısının kutlandığı ayrıca bugün ölümcül öğretiye karşı kilisenin zafer günüdür.

M.S. 842 yılında tesis edilen bu bayramda Kilise, İkona karşıtlarına şu cevabı verir: “Biz Rab İsa Mesih’e tapınırız, Tanrı validesi Meryem Ana başta olmak üzere azizlere saygı gösteririz, dolayısıyla biz maddeye ( ahşap veya taş) saygı göstermiyoruz. Orada resmedilmiş olan varlığa, ikonanın temsil ettiği kişiye saygı gösteriyoruz.”

Episkopos Kostantin Kayyal ve Arşimandrit Eftimios Fakes İskenderun’da

Lübnan Dağı Peygamber İlyas Patrikhane Manastırı Baş Rahibi Episkopos Kostantin Kayyal ve beraberindeki Arşimandrit Eftimios Fakes, Patrikhanenin...

Altnözü Ortodoks Cemaati, Arşimandrit Corc Yakup’u Konuk Etti

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Arşimandrit Jack Khalil, Samandağ’daki Hristiyanlarla Bir Araya Geldi

Antakya ve Tüm Doğu Kiliseleri Patrikliği’nin Paskalya Oruç devresinde Hatay ve Mersin bölgesine her hafta bir episkopos...

Endonezya’daki Hristiyanların Durumu

Pew Araştırma Merkezi, Endonezya'daki Hristiyanların Durumunu Paylaştı Yaklaşık 275 milyonluk nüfusa sahip olan Endonezya, inanç özgürlüğünü desteklediğini iddia...

Bu haberleri okudunuz mu?Benzer İçerikler
Sizin için önerildi